'Afetlerle kalkınma öğrenilebilir' – Kocatepe Gazetesi
Afyon Kocatepe Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murad Tiryakioğlu, Birleşmiş Milletler, İstanbul Bölgesel Merkezi ve UNDP Türkiye Ofisi tarafından düzenlenen Dördüncü Sosyal Fayda Zirvesi'ne davetli konuşmacı olarak katıldı. Küresel liderlerin ve sivil toplum aktivistlerinin konuşmacı olduğu zirve, 29 Eylül'de, İstanbul'da gerçekleştirildi.Dr. Murad Tiryakioğlu, 'Kalkınmayı Yeniden Düşünmek: Afetlerle [&hellip]
Afyon Kocatepe Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murad Tiryakioğlu, Birleşmiş Milletler, İstanbul Bölgesel Merkezi ve UNDP Türkiye Ofisi tarafından düzenlenen Dördüncü Sosyal Fayda Zirvesi’ne davetli konuşmacı olarak katıldı. Küresel liderlerin ve sivil toplum aktivistlerinin konuşmacı olduğu zirve, 29 Eylül’de, İstanbul’da gerçekleştirildi.
Dr. Murad Tiryakioğlu, “Kalkınmayı Yeniden Düşünmek: Afetlerle Kalkınma” başlıklı bir sunum yaparak afetlerin iktisadi ve toplumsal kalkınma sürecindeki önemini ve etkilerini anlattı. Konuşmada, Tiryakioğlu’nun editörlüğünü yaptığı “Afetlerle Kalkınma: Tecrübeler, Politikalar ve Beklentiler”(Efil Yayınevi-2016) başlıklı kitabın ortaya koyduğu önemli sonuçlar ve mesajlar yer aldı.
İKİNCİ KİTAP 2017’DE ÇIKAÇAK
Tiryakioğlu, konuşmasına 2007 yılında Afyon Kocatepe Üniversitesi bünyesinde kurdukları Akademi Arama & Kurtarma Kulübü’nden bahsederek başladı ve sosyal sorumluluk alanı ile akademik çalışma alanını bir araya getiren kitabına katkı yapan yazarlara da teşekkür etti. Tiryakioğlu, afetlerin her kapımızda olduğunu vurguladığı konuşmasında doğa ve insan kaynaklı afetlerin ekonomik ve politik gündemde yeterince yer almadığının da altını çizdi. Sanayi Strateji Belgelerinin yerli, yenilikçi ve yeşil üretim odaklı şekillendirildiğini, iklim değişikliğine gönderme yaptığını söyleyen Tiryakioğlu, bu belgelerde afet vurgunun olmadığını ifade etti.
Dünya genelinde afetlerin ortaya koyduğu iktisadi ve toplumsal etkilerin, yoksul ülkelerde çok daha yüksek olduğunu belirten Tiryakioğlu, bu ülkelerde yıkımın şiddetli yapılanmanın yavaş olduğunu da ifade etti. Son olarak coğrafi olarak afete maruz kalma ihtimali yüksek olan ülkeler için afetlerle kalkınmanın öğrenilebilir olduğunu ifade eden Tiryakioğlu, ikinci bir kitap için hazırlık sürecinde olduklarının bilgisini de verdi.
AZ GELİŞMİŞ ÜLKELERDE
TOPARLANMA DAHA ZOR
Tiryakioğlu, şöyle konuştu:
“Afetlerin temelini insan, insan yaşamının sürdürülebilmesi ve sonrası oluyor.
Afetler her an kapımızda. Bunu görüyor ve biliyoruz. Buna karşın yeterince yer bulmuyor. 1999’da yaşanan felakete rağmen, sadece o döneme ait bazı vurgular yapıldı; ama afetlerin dikkate alınması gerektiğini görüyoruz. Kırılganlığın ve yoksulluğun etkili olduğu bölgelerde afetler çok daha yıkıcı oluyor. Yıkım çok daha fazla oluyor, yapılanma ise zor oluyor. Afetlerle kalkınma öğrenilebilir. Japonya bunun en büyük örneği.” (Kocatepe Haber Merkezi)