'Afetlere karşı hazırlıklıyız'

AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan, Dazkırı, Evciler, Başmakçı ve Dinar da hissedilen Denizli'nin Bozkurt ilçesi merkezli 6 büyüklüğündeki depreme anında müdahale ettiklerini belirterek, Afyonkarahisar'da sıkça tatbikatlar yaparak olası afetlere karşı her an hazırlıklı olduklarını söyledi     AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan, beraberinde Arama Kurtarma Birlik Müdürü İsmail Özkan, Eğitim ve Halkla İlişkiler Birim Amiri [&hellip]

AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan, Dazkırı, Evciler, Başmakçı ve Dinar da hissedilen Denizli’nin Bozkurt ilçesi merkezli 6 büyüklüğündeki depreme anında müdahale ettiklerini belirterek, Afyonkarahisar’da sıkça tatbikatlar yaparak olası afetlere karşı her an hazırlıklı olduklarını söyledi

AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan, beraberinde Arama Kurtarma Birlik Müdürü İsmail Özkan, Eğitim ve Halkla İlişkiler Birim Amiri Vahit Yıldız ile birlikte Kocatepe Gazetesi çalışanlarını ziyaret etti. AFAD’ın kurumsal faaliyetlerini detaylarıyla anlatan Mehmet Buldan, deprem gerçeğine yönelik akıldan çıkarılmaması gereken önemli hatırlatmalarda bulundu.
“BOZKURT DEPREMİNE ANINDA MÜDAHALE EDİLDİ”
8 Ağustos 2019 tarihinde Afyonkarahisar’ın da etkilendiği komşu il Denizli’nin Bozkurt ilçesi merkezli 6 büyüklüğündeki depremin Dazkırı, Evciler, Başmakçı ve Dinar da hissedildiğini hatırlatan Buldan, “Bizim Dazkırı ilçemizle Denizli’nin Bozkurt ilçesinde ki mesafe 28 kilometredir. İlk gün itibariyle AFAD Arama Kurtarma ekibi, hasar tespiti için AFAD Müdahale Planı kapsamında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, diğer kurumlar ve Kaymakamlıkla birlikte o dakikadan itibaren alandaydık. Deprem oldu bilgisi geldikten sonra malumunuz afeti yönetecek ilde vali yönetimin başıdır. İl Afet Koordinasyon Kurulunu oluşturan üyeler ise İkmal ve Garnizon Komutanı, İl Belediye Başkanı, Özel İdare Genel Sekreteri, İl Emniyet Müdürü, İl AFAD Müdürü ve hizmet gruplarıdır. Bunların toplamı 26’dır. Operasyon planlarını yapan kurumların hizmet grupları yöneticileridir. Böyle bir durumda ilk anda AFAD Müdürlüğünde AFAD yönetim merkezinde durum değerlendirmesi yapılır. Yani ilimiz merkezi ya da ilçeleri etkileyen bir afet varsa ya da geneli etkileyen bir durum varsa değerlendirilir. 8 Ağustos depreminde ilk yarım saat içersinde Vali Vekilimiz vardı. Hizmet gruplarından ilgilileri, İl Emniyet Müdürü, İl Jandarma Komutanı ile birlikte olayı değerlendirdik. Değerlendirmemizle ilk yarım saat içersinde Arama Kurtarma Birlik Müdürümüz İsmail Bey Başkanlığında oluşturuldu.” dedi.
“BÖLGEDE BİN 211 KONUT İNCELENDİ”
8 Ağustos 2019 tarihli Bozkurt ilçesi merkezli deprem sonrası 22 görevlinin, köpekli timlerle beraber Dazkırı ve oradaki alanı tespit için talimatla Bozkurt ilçesine intikal edildiğini anlatan Buldan, “Durum değerlendirildi. Ben Bozkurt ve Dazkırı ilçelerine gittim. Öncesinde Sayın Vali Vekilimiz olay yerine intikal etmişti. Afetlerde panik yapmamak önemlidir. Çünkü roller beldir. Bu rollere göre görevlerin yerine getirilmesi gerekiyor. Bozkurt ve Çardak ilçelerinde hem AFAD Başkanımız hem de İçişleri Bakanımız oraya intikal etti. Akşamüzeri o bölgede daha öncede 6 ay önce Acıpayam ilçesinde bir deprem olmuştu. Ertesi gün Çevre Şehircilik Bakanı da geldi. Biz Dazkırı bölgesinde Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve diğer kurumlarla, teknik personelle, AFAD’ın teknik personeli ile alanda tespitlere başladık. Çadır ihtiyacı olanlara ilk günden itibaren çadır dağıtımını yaptık. Kaymakamın emrine 145 çadır verdik. Genelde orada köyler etkilendi. Köyler ahşap, yığma binalar. Şehir merkezinde Dazkırı merkezinde herhangi bir sorun yoktu. Dinar merkezde ya da ilçe merkezlerinde sorun yoktu. Ama ifade ettiğim üzere köyler etkilenmişti. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nün yapmış olduğu hasar tespitlerini biz tamamladık. 414 adet bina ağır hasarlı idi. Bunlardan 266’sı konuttu. Bu binalar bir aylık sürede askıya çıktı. Cuma günü askıdan indi. Yasal süresinde itiraz etmek isteyen, evinin tekrar bakılmasını isteyen ya da bakılmadı diyen olursa diye. Toplamda o bölge de bin 211 konut gezildi.” diye konuştu.
“DEVLET ŞARTLARI OLUŞANA KREDİ SAĞLIYOR”
Tamamlanan askı sürecinden sonra itirazların tekrar değerlendirileceğini bildiren Buldan, “Askı sürecinden sonra hak sahipliği işlemleri başlıyor. Devlet 7369 sayılı kanun kapsamında genel hayata etkili olan yer olarak ilimizden Dazkırı ilçesi bu kapsama girdi. Diğer ilçelerimiz; Evciler, Dinar, Başmakçı genel hayatı etkileyici kriterleri ve yönetmeliğin şartlarını oluşturmadığından bu kapsama giremedi. Biz oralarda normal yardımlarımızı gerçekleştirdik. Diğer taraftan afet kapsamında Bozkurt ilçesiyle beraber yapılan bir değerlendirme oldu. Orada bu çalışmaları yaptık askıya çıkıldı. Gelen itirazlar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gönderildi. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü teknik ekibini oluşturup alanda itirazları değerlendirecek. Bu itirazların askıya çıkma süreci tamamlandıktan sonra biz durumu AFAD Başkanlığımıza bildireceğiz. Hak sahipleri belirlendikten sonra 20 yıl geri ödemeli faizsiz, 2 yıl ödemesiz, 18 yıl eşit taksitlerle ödeme şeklinde devlet ağır hasarlı binalara kredi sağlıyor. Tabii bu durumda olup da ikinci evi olmayanlara ya da kendisi talep etmiyorsa kişi krediyi kullanmayabilir. Bunun şartları kanunla belirlenmiştir. Şu anda bu işlemler takip ediliyor.” diye konuştu.
“ÜÇ AYRI MODEL VAR”
Devletin sağladığı krediye yönelik 3 ayrı modelden söz eden Buldan, “Burada üç model var. Evini yapana yardım metodu, ihaleli yöntem ya da TOKİ kanalıyla Çevre Şehircilik Bakanlığı kanalıyla. Bu konutların yapılmasına kadar süreç devam edecek. AFAD sadece arama kurtarma yaptı. On günlük bir işlemdi.” dedi.
“AFETE BÜTÜNCÜL OLARAK YAKLAŞIYORUZ”
Türkiye de afet kapsamında planlamalar yapıp, bu çerçevede yürütülen ve tüm kurumlarında üzerine düşen görevleri yürüttüğü bir sistem olduğunu belirten Buldan şu ifadelere yer verdi:
“Afete bütüncül olarak yaklaşıyoruz. Yani afet riskine bütünleşik riske göre hareket ediliyor. O bağlamda işte bugün arama kurtarma yaptık bitti ile olay sınırlı değil. Olası bir afette oradaki insanlara gerektiyse evi yoksa çadır vereceksiniz, karnı açsa yemeğini yapacak, ortamı yoksa yemeğini vereceksiniz. Barınma hizmetleri gurubunda bu işler 8 hizmet gurubunda AFAD tarafından yürütülüyor. Barınma hizmetleri, arama kurtarma hizmetleri, kimyasal hizmetler, biyolojik hizmetler, radyolojik hizmetler, hizmet gurupları lojistiği hizmet gurubu dediğimiz diğer hizmet gruplarının sağlanması kapsar. Bunlara bağlı olarak finansman, satın alma hizmetleri gurubu, kaynak yönetimi gurubuna da ihtiyaç duyulur.”
“8 HİZMET GRUBU VAR”
Hizmet gruplarını sıralayan Buldan, “Arama Kurtarma Hizmetleri Gurubu, KBRN Hizmetleri Gurubu, Barınma Hizmetleri Gurubu, Hizmet Gurupları Lojistiği Hizmet Gurubu, Bilgi Yönetimi Hizmet Gurubu, Kaynak Sayım Hizmet Gurubu vardır. Bütün illerin kaynaklarının ne olduğunu takip eden bir hizmet gurubu olmak üzere bu şekilde 8 tane hizmet gurubu mevcuttur. Bunun yanında bütün yine iç hizmet gurubu vardır. Bunlar; muhasebe, kiralama-el koyma, satın almadır. Diğer 18 hizmet gurubu da diğer kurumlar ve ana çözüm ortakları kurumlarıdır. Destek Çözümleri Ortakları başlığında; Hasar Tespiti, Enkaz Kaldırma Hizmetleri, Yangın Hizmetleri, Psiko-sosyal Destek Hizmetleri Gurubu, Beslenme Hizmetleri Gurubu (Kızılay), Haberleşme Hizmetleri Gurubu (Telekom),Teknik Destek Hizmetler Gurubu (Karayolları), Ulaşım Hizmetleri ve Altyapı (6. Bölge Ulaştırma Bakanlığının Antalya bulunan) Bu şekilde diğer kurumlara dağılmış roller var. Tabii bazı afetlerin hepsi çalışıyor ya da olay küçük çaplı ise geneli bütün hizmet guruplarını ilgilendirmiyorsa ilgilendiren hizmet gurupları devreye sokuluyor. Bu genelde İl Afet Acil Koordinasyon Kurulu’nun genel ihtiyaçlara göre yönlendirmesidir. Veya hizmet gurubunu oluşturan hizmet gurubu sorumlusunun kendisine düşen vazife varsa devreye girmesiyle alakalıdır.” ifadelerini kullandı.
“VALİ TUTULMAZ’DA HASSASİYET GÖSTERİYOR”
Bilinçli olarak Afyonkarahisar’da sıkça yapılan tatbikatların olası afetlere hazırlık için önemli olduğuna dikkat çeken Buldan şunları söyledi:
“Biz bölgesel tatbikat yaptık. Bölgesel tatbikata Kasım ayında on il katılmıştı. Sonra Seviye 1 dediğimiz ildeki yerel kuruluşlarla yaptığımız, arkasından İçişleri Bakanlığımızın başlatmış olduğu habersiz tatbikatlar var. Bunların ilki Afyon’da yapıldı. 12 dakika ile 34 dakika arasında toplanma sağlandı. Başarılı bir sonuç aldık. Çünkü biz öncesinde gerekli çalışmaları yaptık. Bu başarıda bunun ürünüdür. İl Valileri çok önemli bir faktördür. Eğer valilerimizin gerçekten afet ve acil durumlarla ilgili hassasiyeti yüksekse bu diğer kurumlara da etki ediyor. Bugüne kadarda Afyon’un böyle yüksek durumu vardı. Çünkü Afyon riskli bir ildi. Şu an ki Sayın Valimiz Mustafa Tutulmaz’da bu konuda gerçekten büyük hassasiyet gösteriyor. Sayın Valimiz gerçekten hem yönlendirici hem öğretici, tecrübelerinden de faydalanabiliyoruz. Tamp Planına da AFAD’da da hâkim bir durumu var. O bağlamda bizim diğer kurumlarda bundan etkileniyor. Ahenk havası oluştu. Whatsap gurubu var. Bu Tamp Planına da görevli acil müdahale ekiplerinin başındaki sorumlularının orada siz bir olayı küçük çaplı da olsa ya da böyle genel hayatı etkileyen bir durumda olsa hangi kurumu ilgilendiriyorsa hangi operasyonu da ilgilendiriyorsa o kurumda müdür hemen devreye girip, vazife alıyor. Orada Sayın Vali hemen talimatını veriyor. O talimata göre herkes vazifesini yapmak için çabalıyor.” (Devamı Yarın)

Bakmadan Geçme