Afetin etkisini bu dernek bertaraf edecek
Deprem bölgesinde yer alan Afyonkarahisar'da, doğal afetlerin zararını en aza indirmeyi hedefleyen bir dernek kuruldu. Başkanlığını Dr. Murad Tiryakioğlu'nun yaptığı dernek, çocuk ve gençleri afet konusunda bilgilendirecek Muhtemel bir depremden etkilenmesi gündemde olan Afyonkarahisar, afet eğitimi ve arama-kurtarma konusunda önemli bir derneğe sahip oldu. Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde Akademi Arama ve Kurtarma Kulübü ile 2007 yılından [&hellip]
Deprem bölgesinde yer alan Afyonkarahisar’da, doğal afetlerin zararını en aza indirmeyi hedefleyen bir dernek kuruldu. Başkanlığını Dr. Murad Tiryakioğlu’nun yaptığı dernek, çocuk ve gençleri afet konusunda bilgilendirecek
Muhtemel bir depremden etkilenmesi gündemde olan Afyonkarahisar, afet eğitimi ve arama-kurtarma konusunda önemli bir derneğe sahip oldu. Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde Akademi Arama ve Kurtarma Kulübü ile 2007 yılından bu yana başarılı proje, eğitim ve kampanyalara imza atan Dr. Murad Tiryakioğlu’nun kurucu başkanlığını üstlendiği Afet Bilinci Derneği, kentteki okul öncesi öğrencilerden, lise öğrencilerine ve öğretmenlere kadar geniş bir kitleye hitap etmeyi hedefliyor. Merkezi Afyonkarahisar’da olan Afet Bilini Derneği, şehir genelinde de 10 ilan raketinde tanıtılıyor.
TÜM DOĞAL AFETLER HAKKINDA BİLGİ
Afet Bilinci Derneği Kurucu Başkanı Dr. Murad Tiryakioğlu, Dernek’in temel amacının halkı doğal afetlere karşı hazır hâle getirmek olduğunu söyledi. Tiryakioğlu, “Derneğimizin temel faaliyet alanı, eğitim ve bilinçlendirmeye yönelik olacak. Toplumsal farkındalığı amaçlıyoruz, sadece deprem değil çalışma alanımız. Selden tsunamiye kadar, yangından volkanik patlamalara kadar her türlü doğal afetle ilgilenip, birinci derecede risk oluşturan doğal afetleri önceleyerek, özellikle okul öncesi eğitim çağındaki çocuklardan başlayarak, çocuk ve gençlere yönelik eğitim faaliyetleri yapmak, derneğin birincil amacı” dedi.
KULÜP TECRÜBESİNDEN
YARARLANILACAK
Afyon Kocatepe Üniversitesi’ndeki Akademi Arama ve Kurtarma Kulübü faaliyetlerinin kendileri için yol gösterici olduğunu hatırlatan Tiryakioğlu, “Üniversitedeki Akademi Arama ve Kurtarma Kulübü, bu derneğin temelini oluşturdu. Kulüp aynı zamanda muhtemel afet durumlarında arama-kurtarma çalışması yürütüyordu. 2007 yılında Afyon Kocatepe Üniversitesi’ne bağlı Akademi Arama ve Kurtarma Kulübü kuruldu. Afet çalışmalarıyla ilgili ilk kurumsal adım o vesileyle atılmış oldu” diye konuştu.
GEÇEN YIL 4 BİN ÇOCUĞA ULAŞILDI
2012-2013 eğitim-öğretim yılında Atatürk İlkokulu’nda kulüp olarak ‘Geleceğimiz Sadece Salıncakta Sallansın’ isimli proje yürüttüklerini belirten Tiryakioğlu, projeyi tüm Türkiye’ye yaymak için çalıştıklarını kaydetti. Tiryakioğlu, “Geleceğimiz Sadece Salıncakta Sallansın projesi, geçen yıl pilot okul olarak 4 okul öncesi sınıfta, Atatürk İlkokulu’nda uygulandı. Yaklaşık 120 çocuğa doğrudan temas ettik. Köyleri ziyaret ettik, dezavantajlı okulları ziyaret ettik. Oralarda toplamda 1000’e yakın öğrenciyle temas etmiş durumdayız. Proje kapsamında misafir ettiğimiz Kim Korkar Depremden isimli tiyatro oyunu da bizim projemize destek oldu. Sıcak Kan isimli tiyatro topluluğu ile ulaştığımız öğrenci sayısı 2 bini aştı. Toplamda 3 bin 500-4 bin çocuğa ulaşmış durumdayız” ifadelerini kullandı.
“SALINCAK” PROJESİ YAYGINLAŞACAK
Projenin Milli Eğitim Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na da sunulacağını hatırlatan Tiryakioğlu, şöyle devam etti:
“Bu yıl projenin içeriğini biraz daha düzenleyip daha küçük bir pakete dönüştürüp derneğin afet akademisi ayağı ile bu proje sürdürülebilir bir proje olacak. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden sonraki hedefimiz Milli Eğitim Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile irtibata geçip bunu ulusal düzeyde Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı bünyesine dahil edip uygulamaya ve yaygınlaştırmaya devam etmek istiyoruz. Derneğe zemin hazırlayan proje temelli çalışmalar oldu.”
ETKİN BİR SİVİL TOPLUM
Afet Bilinci Derneği’nde arama-kurtarma ekibinin yapılandırılması için çaba sarf edeceklerini söyleyen Tiryakioğlu, çeşitli kurumların destek projelerinde de başarı sağlamayı istediklerini belirtti. Tiryakioğlu, “Derneğin bir arama-kurtarma ekibinin de yapılandırılması söz konusu. Muhtemel bir afet durumuna müdahale edebilecek düzeyde , en fazla çalışabilecek düzeyde, herhangi bir toplumsal afet durumunda müdahale edebilecek düzeyde, temel arama kurtarma ve ilk yardım eğitimini tamamlamış personelle, müdahaleye hazır bir ekip de hazır olacak.
Takdir edersiniz ki öğrenci kulübü olarak bir kurumsal kimliğiniz yok. Proje çağrılarına başvurma ve oralardan olumlu geri bildirim alma imkanınız neredeyse yok. Bir dernek çatısı altında olmak hem bir sivil toplum örgütü olarak elimizi güçlendirecek, ulaşabileceğimiz alanı genişletecek. Hem de buna benzer proje çağrılarından yararlanarak daha etkin, daha nitelikli çalışma yapmamızı sağlayacak. Sadece deprem olduğunda ‘Acaba el feneri çalışıyor mu’ diyen insanlar yerine kapının çıkışına hazır, bir acil durum çantası hazırlamayı refleks haline getirebiliriz” dedi.
Derneğin hedef kitlesi: Toplumun her kesimi
Afet Bilinci Derneği Başkanı Dr. Murad Tiryakioğlu, dernek çalışmaları çerçevesinde öğrenciler kadar öğretmenlerin de eğitime tabi tutulacağını söyledi
Afet Bilinci Derneği Başkanı Dr. Murad Tiryakioğlu, derneğin öğrenciler kadar öğretmenleri de önemsediğini, öğretmenlere yönelik eğitimler yapacaklarını kaydetti. Tiryakioğlu, “Derneğin hedef kitlesi öncelikle okul öncesinden başlayarak eğitim çağındaki tüm nüfusa sesleneceğiz. Bu sadece okul öncesi çocuklar değil, birinci, ikinci, üçüncü kademedeki eğitim alan çocuklar ve öğrencileri de hedefliyoruz. Yetişkinler için de bilinçlendirme faaliyetlerimizi olacak. Bu kapsamda en önemli hedef kitlelerden biri öğretmenler. Öğretmenlere yönelik de ilk yardım eğitimi, afet bilinci eğitimi, olması gerekenler ve alınması gereken önlemlerle ilgili eğitim yapmak istiyoruz. Çünkü bizim için farkındalığı yüksek öğrenci yetmiyor. Farkındalığı yüksek öğretmen de olması gerekiyor. Birbirini tamamlayıcı unsurlar olması gerekiyor. Öğretmenin farkındalığını artırabilirsek öğrencinin de farkındalığının artmasına daha etkin bir şekilde katkı sağlamış oluruz” dedi.
MAHALLEDE GÖNÜLLÜLER
1999 Depremi ile birlikte “afet gönüllüsü” tanımlamasının öne çıktığını hatırlatan Tiryakioğlu, Mahalle Afet Gönüllüleri Vakfı ile ortaklaşa projeler üretebileceklerini bildirdi. Tiryakioğlu, “Mahalle Afet Gönüllüleri Vakfı var, merkezi İstanbul’da olan ve Marmara Bölgesi’nde aktif olarak çalışan bir vakıf. Bu vakfın amacı, mahallelerde muhtarlığın yönetiminde yetişkinlerden oluşan 30 ila 50 gönüllüden oluşan ekipler oluşturmak. Bir afet durumunda resmi ekipler intikal edene kadar mahalleliler ve komşular kurtarma çalışmalarına katılıyor. Resmi ekipler geldiğinde de onlara destek sağlayabilecek bir ekip. Mahalle Afet Gönüllüleri Vakfı ile işbirliği yapıp Afyon’da birkaç mahallede bunun pilot uygulamasını gerçekleştirmek istiyoruz. Bununla ilgili bir ön çalışmamız da olmuştu” dedi.
HEM İNSAN, HEM BİNA ÖNEMLİ
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın Afete Hazır Okul projesini Afyonkarahisar’da yürütmek için gerekli yazışmalara başladıklarını söyleyen Tiryakioğlu, okulları hem insan yönüyle hem de fiziki mekan yönüyle ele alacaklarını vurguladı. Tiryakioğlu, “İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa bununla ilgili bir çalışma başlatmak istedik. Bununla ilgili bir yazışma süreci başladı. Afyon’da bir pilot okul tespit edilecek. Afete hazır okul nasıl olmalıya ilişkin bir çalışma yapacağız. Binanın kendisi de gündeme gelecek” ifadelerini kullandı.
ÖĞRETMENLERE İLK YARDIM EĞİTİMİ
Okullarda bir Afet Kurulu’nun oluşturulacağını dile getiren Tiryakioğlu, “Müdür, muhtar, öğretmenler ve veliler de bu kurulun içinde yer alacak. Bir afet durumunda tahliyeden, operasyondan sorumlu, müdahaleden sorumlu. İlk yardımdan sorumlu veliler, öğretmenler bu kurulda yer alacak. Öğretmenlerle ilgili de bir projemiz var. Bunu da çeşitli kurumlarla Sağlık Bakanlığı ile UMKE’lerle işbirliği halinde olarak okul öncesi öğretmenlerden başlayarak tüm öğretmenlere ilk yardım eğitimlerini verdirmek istiyoruz. Öğretmen Afet Akademisi gibi bir projemiz de var. Bunu da Türkiye’ye yaymak gibi bir projemiz var” dedi.
TAHLİYE KAPISINA BİLE DİKKAT
Tiryakoğlu, şöyle devam etti:
“Bir taraftan öğretmenlere yönelik bu türlü eğitimler verilirken bir taraftan yapısal olmayan riskler ortadan kaldırılabilecek. Sınıflarda, duvarlarda pek çok şey asılı. En ufak bir sarsıntıda düşüp yaralanmalara sesebiyet verebilecek unsurlar söz konusu, bunların sabitlenmesi gerekiyor. Özellikle dolaplar aynı şekilde. Binanın depreme dayanıklı olup olmadığına dair rapor alıp bununla ilgili bir çalışma yapmamız lazım. Tahliye çok önemli, bir afet durumunda tahliye sınıflardan başlayacak. Dolayısıyla ne yazık ki okulların genelinde kapılar içe doğru açılıyor. Normalde dışarıya doğru açılması gerekiyor. Mevcudu 500’ün üzerinde olan yerlerde tahliye kapısının en az 3 olması gerekiyor. Bunlarla ilgili çalışmalar yürütülecek. Bir taraftan eğitim, bir taraftan da fiziki önlemlerin alınması gibi eşzamanlı çalışmalar yürütülecek” şeklinde konuştu.
BÜYÜK TOHUMLAR EKECEĞİZ
Tiryakioğlu: Geleceğimiz Sadece Salıncakta Sallansın projesini tüm Türkiye’ye yaymak, bizim orta vadeli bir projemiz. Bu proje ile ilgili tüm Türkiye’de öğretmenlerimizi eğitirek, bir katkı sağlamış olmayı istiyoruz. AFAD’ın bünyesinde yer alan bir proje olarak sürdürmeyi istiyoruz. Türkiye’nin her tarafında daha büyük tohumlar ekeceğiz.
TEMEL EĞİTİM, AKTİF ÜYELİK İÇİN ŞART
Tiryakioğlu: Biz dernek olarak öğrenci kulubünde de sürdürdüğümüz bir politikaya sahibiz. Derneğe resmi üye olarak kabul etmiyoruz. Bizim önce oryantasyon programımız var. Gönüllü kabul ediyoruz. Gönüllüler, belirli bir oryantasyon eğitiminden geçmek durumunda. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü bünyesinde düzenlenen Temel Arama ve Kurtarma Eğitimi’ni almak durumunda. Temel Arama ve Kurtarma Eğitimi, yaklaşık 1 hafta süren yaklaşık 30 saat teorik ve pratik eğitimlerden oluşan bir eğitim. Bu eğitim, bize gönüllü olarak katılan arkadaşların dayanaklılığını tespit ediyor. Takım çalışmasına yatkın olup olmadıkları gibi birçok unsuru bizim gözlemimizi sağlıyor. Bununla birlikte o eğitim insanlarlara psikolojik olarak da yansıyor. Aramıza katılan gönüllülerin aidiyet duygularını güçlendiriyor. Bütün gönüllülerimiz veya üyelerimiz bu eğitimden geçmek zorunda değil. Bir kısmı ofis gönüllüsü olabilir, bir kısmı kaynak gönüllüsü olabilir. Ama aktif gönüllülerin bu eğitimlerden geçmesi gerekiyor.
KARANLIKTAN KORKMAYANLAR
Afyon Kocatepe Üniversitesi Akademi Arama ve Kurtarma Kulübü, 2007 yılında “Karanlıktan Korkmayanlar” sloganı ile faaliyetlerine başladı. 5 yıl eğitimlerini yürüten Kulüp üyeleri, Simav Depremi’nden sonra “müdahale ve organizasyon” tecrübesi edindi. Van Depremi’nden sonra kapsamlı bir yardım kampanyasına imza atan Kulüp, Geleceğimiz Sadece Salıncakta Sallansın Projesi ile anaokulu öğrencilerine “afetlerden nasıl korunacakları”nı anlattı. Proje çerçevesinde afet ve afetten korunma yöntemleri, şarkılarla, oyunlarla, maketlerle işlendi.
Murat ARISOY