• Haberler
  • Genel
  • Afet planları, rafta kalmasın – Kocatepe Gazetesi

Afet planları, rafta kalmasın – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar’ın olası bir depreme ne kadar hazır olduğu, Afet Acil Yardım Plan Toplantısı’nda masaya yatırıldı. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, afetlere ilişkin planların raflarda kalmaması gerektiğini belirtti. Balkanlıoğlu, 'Bu plana bakıldığında baş görevli Vali. Ben bu plandan haberdar değilim' dedi Afyonkarahisar’ın depreme ne derece hazır olduğu, Afet [&hellip]

Afet planları, rafta kalmasın

Afyonkarahisar’ın olası bir depreme ne kadar hazır olduğu, Afet Acil Yardım Plan Toplantısı’nda masaya yatırıldı. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, afetlere ilişkin planların raflarda kalmaması gerektiğini belirtti. Balkanlıoğlu, “Bu plana bakıldığında baş görevli Vali. Ben bu plandan haberdar değilim” dedi

Afyonkarahisar’ın depreme ne derece hazır olduğu, Afet Acil Yardım Plan Toplantısı’yla kamuoyuyla paylaşıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından başlayan toplantının ilk konuşmasını Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu yaptı. Balkanlıoğlu, deprem sonrası için birçok planın hazırlandığını ancak raflarda bekletildiğini belirterek “Van depremi gösterdi ki birçok eksiğimiz var. Depremi yaşayan gelişmiş batı ülkeleri, afet mevzuatı ve planlaması konusunda hangi aşamalarda ve neler kat etmişler, onlardan da örnekler alarak çok güzel planlar yapıyoruz. Deprem öncesi, deprem esnasında, deprem sonrasında neler yapılacak…Bütün bunları çok güzel planlara bağlayıp hazırlıyoruz. Ama bunlar kâğıttan ibaret, rafta duruyor” dedi.
“Ben bu plandan haberdar değilim”
Bu planların uygulamaya geçirilmesi gerektiğine dikkat çeken Balkanlıoğlu, ani sirenlerle, tatbikatlarla, diğer birtakım çalışmalarla bu planların uygulanıp uygulanamayacağının test edilmesi gerektiğini söyledi. Balkanlıoğlu, “Bu plana bakıldığında baş görevli Vali mesela. Ben bu plandan haberdar değilim. Deprem olsa ben ne yapacağım. Ama kâğıtta çok güzel şeyler yazıyor. Emniyet’i, Jandarması, ilk yardım servisleri, cenaze defnetmelere kadar bir sürü şeyler var. Yardımlar nereden gelir, Türkiye’nin her yerinden, bu yardımlar nerelerde kullanılır, kimler görevlidir, nasıl dağıtılır? Bir deprem olduğu zaman yardım diye hurda malzemeler gönderiyorlar, onun pisliği yığılıp kalıyor. İşe yaramayan malzeme-ler; onları nereye koyarsın, o bile önemli. Bir de yıkılan binalar yolları ka-patıyor, yollar çok dar. nasıl ulaşım sağlanır, alternatif yollar ne olmalı? Ani ve büyük ölümlü bir felaket olduğunda Allah korusun, bu cenazeler nereye defnedilir? Çadırkentler oluşturmak istendiğinde çadırkentler nerede kurulur? Bunlar kağıt üzerinde yazılı” diye konuştu.
Van’da ihtiyaçlar devam ediyor
Depreme maruz kalanların görevlilerin de depremzede olduğunu hatırlatan Balkanlıoğlu, Van Valisi Münir Karaloğlu’nun kendisini aradığını ve ‘Afyon için bilim adamları uyarıda bulunuyor, sizin tedbiriniz var mı” diye sorduğunu hatırlattı. Balkanlıoğlu, şöyle devam etti: “Biz de hemen arkadaşları toplayalım istedik. Bir eksiğimiz var mı diye. Gece deprem olsa ne tedbirimiz var. Eldeki planlar tozlu raflarda kalmasın. Bunlara bir bakın. Bu insanları en az hasarla nasıl kurtarırız. Bu konuda çalışmalara bir göz atın istedik. Bir de işin kötüsü, birinci derecede önemli insanlar, oluşacak depremde kendileri de depremzede durumuna düşebilir. O esnada kimse ne yapılacak düşünemez. Van’da deprem oldu ama Van Valisi yine görevinin başında. Deprem, uzun süreli bir şey. Önce herkes üzülüyor, yardımlar yağıyor ama o devam ediyor. Aynı kış Van’da da var. Bu ihtiyaçlar devam edi-yor. İbadetin bile makbul olanı; az ama devamlı olanıdır. Bu işin devamını nasıl oluşturabiliriz, bütün bunları masaya yatırmamız icap ediyor.”
Toplantıya, Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Ahmet Ertürk, İl Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli, İl Jandarma Komutan Yardımcısı Salih Akbaş, ilçe kaymakamları ve daire müdürleri katıldı.

Binaların yüzde 50’si betonarme

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Planlama Zararazaltma İyileştirme Şube Müdürü Hüseyin Sarıkaya, Afyonkarahisar’da Akarçay havzasının depreme vereceği tepki bakımından risk taşıdığını bildirdi. Sarıkaya, Çobanlar bölgesinde deprem beklenebileceğini belirtirken binaların durumu hakkında da bilgi verdi. Sarıyaka, “Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve Müdürlüğümüzce 2010 yılı içerisinde yapılmış olan bu çalışmada 54 Köy yerleşimi içerisinde yer alan 7442 bina yerinde incelenmiştir. Buna göre incelenen binaların yüzde 50’si kerpiç-ahşap vb., yüzde 50’si betonarmedir” dedi.

Afet ve kriz yönetimi için işbirliği gerekli

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, afet ve kriz yönetiminin bir tek kurum tarafından yapılamayacak kadar önemli ve kapsamlı olduğunu vurguladı

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, Afet Acil Yardım Plan Toplantısı’nda yaptığı konuşmada kurumlar arası işbirliğinin önemine dikkat çekti. Buldan, bu konuda eşgüdüm ve iletişimin etkili unsurlar olduğunu vurgulayarak “Afet yönetimi, bir kurumun üstesinden gelebileceği bir iş olmadığından dolayı kamu kurum ve kuruluşlarında en azından bir yetkilinin bizimle irtibat olmasını talep ediyorum” dedi.
ADUYBİS yazılımı yol gösteriyor
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü bünyesinde doğal afet sırasında neler yapılacağının, kimlerin hangi görevi yürüteceğinin belirlendiğinin altını çizen Buldan, “Ülkesel ve uluslararası çalışmaların analizi sonrasında üç aşamalı bir eylem planlaması ile; kamu envanterinin ve stratejik öneme sahip özel sektör envanterinin kayıt altına alınacağı veritabanı, (Afet Bilgi Sistemi) ADUYBİS yazılımı, karar destek sisteminin altyapısını sağlayacak il coğrafi bilgi sisteminin oluşturulması, Afyonkarahisar Coğrafi Bilgi Sistemi, teknolojik altyapıya sahip ve 7-24 Saat görev yapan İl Afet ve Acil Durum Yönetimi (Kriz) Merkezi ve diğer birimlerde Enerji sistemi, Ağ ve bilişim sistemi, İletişim araçları sistemi, Ses ve görüntüleme sistemleri, fiber optik Metro Ethernet hattı,2 adet kabinet ve switch sistemi 32 grup prize bağlı 64 adet ağ ve internet bağlantısı ile Sistem Odasında 2 adet Server makine mevcuttur” diye konuştu.
46 belde ve köy gezildi
Bir afet anında yardım toplama merkezinin Fuar Alanı olarak belirlendiğini, 10 kurum ve kuruluşun hastane olarak kullanılacağını, 2 bin 411 araç ve iş makinesinin kriz yönetiminin emrine girebileceğini belirten Mehmet Buldan, “Afyonkarahisar ili Merkeze bağlı 46 belde ve köyde geçici iskan alanları belirleme ve güncelleme çalışmaları yapılmış olup, noktasal koordinatlar alansal koordinatlara dönüştürme çalışmaları Teknik Elemanlarımızca tamamlanmıştır. Söz konusu alansal koordinatlar Coğrafi Bilgi Sistemi haritalarına işlenmiştir” ifadelerini kullandı.
Afyon’un yüzde 45’i
birinci derece kuşakta
Afyonkarahisar’ın deprem potansiyeli yüksek bir il olduğunu hatırlatan Buldan, konuşmasında şu bilgiyi verdi: “İlimiz, yerleşim yeri olarak; 18 ilçe, 107 belde ve 388 köy merkezinden oluşan, 14 bin 230 kilomet-rekarelik alan üzerinde yer almakta olup, Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası’na göre yüzde 45’i 1’inci, yüzde 53’ü 2’nci, yüzde 2’si de 3’üncü Derece Deprem Bölgesi içerisinde kalmaktadır. Bu geniş coğrafya içerisindeki yerleşim yerlerindeki yapı stokları kabaca değerlendirildiğinde; özellikle köy ve beldelerin büyük bir bölümündeki yapıların mühendislik hizmeti almamış olan ve orta ölçekteki depremlere direnç gösteremeyecek yapılar olması nedeniyle ilimiz afet riski yüksek olan iller içerisinde yer almaktadır.”
Müdürlük’ün birçok görevi var
Buldan, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün görevlerinin ilin afet ve acil durum tehlike ve risklerini belirlemek, afet ve acil durum önleme ve müdahale il planlarını, mahalli idareler ile kamu kurum ve kuruşlarıyla işbirliği ve koordinasyon içinde yapmak ve uygulamak, il afet ve acil durum yönetimi merkezini yönetmek, afet ve acil durumlarda meydana gelen kayıp ve hasarı tespit etmek, afet ve acil durumlara ilişkin eğitim faaliyetlerini yapmak veya yaptırmak, sivil toplum kuruluşları ile gönüllü kişilerin afet ve acil durum yönetimi ile ilgili akreditasyo-nunu yapmak ve belgelendirmek, il ve ilçe düzeyinde sivil savunma planlarını hazırlamak ve uygulamak, afet ve acil durumlarda, gerekli arama ve kurtarma malzemeleri ile halkın barınma, beslenme, sağlık ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılacak gıda, araç, gereç ve malzemeler için depolar kurmak ve yönetmek, ilgili mevzuatta yer alan seferberlik ve savaş hazırlıkları ile sivil savunma hizmetlerine ilişkin görevleri ilde yerine getirmek, yıllık bütçe teklifini hazırlamak, il kurtarma ve yardım komitesinin sekretaryasını yapmak, kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer maddelerin tespiti, teşhisi ve arındırması ile ilgili hizmetleri yürütmek, ilgili kurum ve kuruluşlar arasında işbirliği ve koordinas-yonu sağlamak, başkanın ve valinin vereceği diğer görevleri yapmak olduğunu kaydetti. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme