Afet müdahalesinde yerel kapasite önemli

Türk Kızılayı Afyonkarahisar Şubesi ve Kuzey Ege Bölge Afet Yönetim Merkezi işbirliğinde düzenlenen “Şube Afet Müdahale Kapasitesinin Artırılması”konulu seminer ATSO’da verildi. Seminerde afete müdahale için yerel kapasitenin kullanılmasının etkin müdahalede için önemli olduğu kaydedildi Izdırap nerede Kızılay orada Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Toplantı Salonu’nda Cumartesi günü gerçekleşen toplantının açılış konuşmasını Kuzey Ege Afet [&hellip]

Afet müdahalesinde yerel kapasite önemli

Türk Kızılayı Afyonkarahisar Şubesi ve Kuzey Ege Bölge Afet Yönetim Merkezi işbirliğinde düzenlenen “Şube Afet Müdahale Kapasitesinin Artırılması”konulu seminer ATSO’da verildi. Seminerde afete müdahale için yerel kapasitenin kullanılmasının etkin müdahalede için önemli olduğu kaydedildi

Izdırap nerede Kızılay orada
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Toplantı Salonu’nda Cumartesi günü gerçekleşen toplantının açılış konuşmasını Kuzey Ege Afet Bölge Müdürü Halil Aksüt yaptı. Türk Kızılay’nın 2015 Stratejik Planı kapsamında yerelde afet yönetim yapılanmasının daha etkin kullanılmasını amaçladığını kaydeden Aksüt, 2015 Stratejik Plan doğrultusunda yerelde afet yapılanmasının daha etkin kullanılması, toplumun güç ve kaynaklarını harekete geçirerek hizmetlerini yerinde üretme amacı doğrultusunda çalışıldığını belirtti.
Kuzey Ege Afet Bölge Müdürü Halil Aksüt, Kızılay’ın Türkiye Cumhuriyetinin doğumuna şahitlik eden, çok kutsal, çok büyük ve değerli bir kurum olduğunun altını çizdi. İnsan ızdırabı ve acısı neredeyse Kızılay’ın orada olduğunu dile getiren Halil Aksüt; “Yeni modern afet yönetim sistemi zarar azaltma, afet öncesi çalışmalar, afet sırasındaki çalışmalar ve afet sonrasındaki çalışmalar olarak bölümlere ayrılıyor. Bu alanlarla ilgili birçok çalışmalar sürdürülüyor. Şimdiye kadarki çalışmalarımız genel olarak profesyonel kadro tarafından sürdürülüyordu. Kızılay’da yaklaşık olarak 3 bine yakın personel var. Afet hizmetleri 500 kişilik bir kadroyla sürdürülüyordu. Ancak şöyle bir handikabımız var. Bu profesyonel kadro bütün işlere yetişemiyordu. Şube Afet Müdahale Kapasitesinin Artırılması Projesiyle, afet müdahale kapasitesinin geliştirilmesi için Kızılay Şubelerini de buna dahil edecğiz.” dedi.
Kızılay’a güven yüksek
Kuzey Ege Afet Bölge Müdürü Halil Aksüt, yeni sistemle afet kapasitesinin geliştirilmesi ile ilgili olarak şubeleri de buna dahil edeceklerini kaydetti. Şube başkanlıkları, şube yönetiminde görevli kadroların bölge ekipleri gibi hareket ederek alana ilk müdahale eden grup olacaklarını söyleyen Aksüt; “Geçenlerde Afyonkarahisar’da kar nedeniyle yollar kapandı. Başkanımız ve ekibi gece saat 03.00’da kadar insanlara kumanya dağıttılar. Bu çıtayı inanılmaz derecede yükseltmiş durumda. Kızılay’a olan güveni yükseltmiş durumda. Bu çıtanın gerisinde kalmamak maksadıyla Kızılay çok çetin bir seferberliğin içerisine girmiş durumda. Bu topye-kûn seferberlikte sizlerin liderliğiyle olacak bir çalışma. Siz alanda ilk resmi çekecek, alanı ilk tarayacak, ilk müdahaleyi yapacak olan kişilersiniz. Benim Manisa’dan kalkıp ta Afyonkarahisar’daki yol kapanmasına müdahale şansım çok az. Bu amaçla, Sayın Genel Başkanımızın talimatları ile topyekûn bir seferberlik başlattık. Kızılay’ın tek yumruk olarak hareket etmesini sağlayacak olan bu projeye geçmiş bulunmaktayız.” diye konuştu.
Hizmetin önemi ortada
Kızılay Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Danıştekin, seminerlerin şubeler için önem taşıdığını kaydetti. Olumsuz hava koşulları nedeniyle karayollarında mahsur kalan vatandaşlara yaptıkları yardım çalışmalarında verilen hizmet önemini daha iyi gördüklerini aktaran Danıştekin; “Türk Kızılayı olarak yolda mahsur kalan vatandaşlara en kısa zamanda ulaşmaya çalıştık. Kumanya ikramında bulunduk. Bu faaliyetlerimizde merkez ve ilçe Kızılay şubelerimiz başarılı çalışmalar ortaya koydular. Gerçekten özverili çalışma yaptılar. Özellikle Emirdağ İlçe başkanımız çok kötü hava koşullarına rağmen gecenin geç saatlerine kadar Emirdağ kavşağında 18-20 saat yolda mahsur kalan vatandaşlarımıza kumanya ikram ederek Kızılay’ı iyi bir şekilde temsil ettiler. Afyonkarahisar Kızılay Şubesi olarak bizde 8 Mart Salı günü gecesi Afyonkarahisar- Sandıklı ve yine 10 Mart Perşembe günü Afyonkarahisar – Emirdağ arasında İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile birlikte karayolunda mahsur kalan vatandaşlarımıza kumanya dağıttık.” şeklinde konuştu.
Kaynak Stratejik Plan 2015
Kuzey Ege Afet Bölge Müdürlüğü Afet görevlilerinden Yeşim Şahin, Şube Afet Müdahale Kapasitesinin Artırılması Projesi hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Yeşim Şahin, Şube Afet Müdahale Kapasitesini Geliştirme Çalışmasının modern ve öncül Türk Kızılay’ı Afet Yönetim Sisteminin oluşturulmasını hedef aldığını bildirdi. Şahin, çalışmanın Stratejik Plan 2015 kaynak alınarak hazırlandığını dile getirdi. Yeşim Şahin şunları söyledi: “Bu projemizin asıl amacı afete hazırlık ve müdahale faaliyetlerinin etkin şekilde yürütülmesi için eğitimli ve donanımlı afet müdahale ekiplerinin oluşturulması, afete müdahale çalışmalarının yerinden etkin ve verimli yürütmek, kaynakları etkin kullanmak, ihtiyaç sahiplerine hızlı ve doğru şekilde ulaşmaktır. Projedeki amaç elde bulunan imkanlarla, yerel kapasiteyi kullanarak, mümkün olduğunca şube personelini, şube yönetim kurulu üyelerini ve gönüllülerini olayın içine aktif biçimde katarak, ellerindeki mevcut imkanlarla şubenin afete müdahalesini sağlama projesidir.” Seminere Kızılay Derneği’nin il ve ilçe şubelerinden katılımlar gerçekleştirildi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme