• Haberler
  • Genel
  • Afet müdahale kapasitesi geliştirildi – Kocatepe Gazetesi

Afet müdahale kapasitesi geliştirildi – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Mehmet Buldan, kentsel dönüşüm çalışmaları başlayan Afyonkarahisar’da afet müdahale kapasitesinin geliştirildiğini ifade etti. Buldan, afet önleme ve zararlarını azaltma çabaları ile birlikte halkın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesine yönelik çalışılmaların devam ettiğini söyledi Marmara Depremi’nin 15’nci yıl dönümü nedeniyle açıklama yapan Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet [&hellip]

Afet müdahale kapasitesi geliştirildi

Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Mehmet Buldan, kentsel dönüşüm çalışmaları başlayan Afyonkarahisar’da afet müdahale kapasitesinin geliştirildiğini ifade etti. Buldan, afet önleme ve zararlarını azaltma çabaları ile birlikte halkın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesine yönelik çalışılmaların devam ettiğini söyledi

Marmara Depremi’nin 15’nci yıl dönümü nedeniyle açıklama yapan Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, bundan 15 yıl önce 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen Marmara Depremi’nde binlerce vatandaşın yaşamını yitirdiğini ve on binlerce vatandaşında yaralandığını belirtti.
“MARMARA DEPREMİ’NDEN
GEREKEN DERSLER ÇIKARTILDI”
Marmara Depremi’nin, Türkiye’nin maddi ve manevi yaşadığı en acı felaketlerden biri olarak, tarihteki yerini aldığını hatırladan Mehmet Buldan, “İnsanoğlu genellikle geçmişte yaşanan acı ve yıkım bırakan önemli olayları hatırlamak istemez. Fakat geleceğimizi; yaşanan acı hadiselerin bir daha yaşanmaması için ibretle inşa etmemiz lazım. Yaşadığımız Marmara depreminde, sönen umutları yeniden canlandırmak, vatandaşlarımıza güven duygusunu yeniden kazandırmak ve Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeği karşısında vatandaşlarımızı bilinçlendirmek ve eksiklerimizi hızla tamamlamak durumundayız. Marmara Depremi’nden sonra ülke olarak gereken dersler çıkarılmış ve afet yönetimi sistemi yeninden gözden geçirilmiştir. Afetlerin daha etkin ve tek elden yönetilmesi için, 5902 sayılı yasa ile Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) kurulmuş ve 17 Aralık 2009 günü faaliyete geçmiştir. Marmara depremi sonrası yapılan düzenlemelerle, Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik, 4708 Sayılı Yapı Denetimi Yasası, Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) uygulaması, 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ve Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planının yanı sıra, AFAD hazırladığı ‘Türkiye Afet Müdahale Planı’ ile artık afet yönteminin 0. Dakikasını planlamaktadır. Kurumlarımız afetin ilk anından itibaren, her an ne yapacağını bilecek şekilde planlanmaktadır.” dedi.
“215 BİN KİŞİYE
AFET EĞİTİMİ VERİLDİ”
Kentsel dönüşüm çalışmaları başlayan Afyonkarahisar’da afet müdahale kapasitesinin geliştirildiğini ifade eden Buldan, “Bunun yanında afet önleme ve zararlarını azaltma çabaları ile birlikte halkın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesine yönelik çalışılmakta ve bu çerçevede okullarda, sivil toplum kuruluşlarında ve özel sektörde sürekli afet eğitimleri vermekteyiz. Ayrıca acil durumlara yönelik eğitimler ve tatbikatlar yapılarak yöneticilerin karar alma süreçlerinde etkinliği arttırılmaktadır. Eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarındaki amacımız ‘afete dirençli toplum’ yetiştirmektir. AFAD Başkanlığının başlattığı ‘Türkiye Afete Hazır Projesi’ kapsamında ilimizde Aile Ve Birey Afet Bilinci-1 eğitimlerimizle 5 bin kişiye ulaştık. 2014 yılının ilk altı ayında 59 okulda, 12 resmi, özel kamu kurum ve kuruluşunda toplam 15 bin 715 kişiye ulaşarak eğitimler verdik. Afyonkarahisar il ve ilçelerimizde 2002-2014 yıları arasında okullarda, resmi ve özel kurum ve kuruluşlarda toplam 215 bin 165 kişiye afetlerle ilgili bilinçlendirme eğitimleri verdik.” diye konuştu.
“LOJİSTİK DEPO HİZMETE HAZIR”
Buldan açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Afet ve acil durumlara hızlı ve yerinde müdahalede bulunacak kurum ve kuruluşları koordine eden ve bütün acil telefonları tek numarada birleştiren 112 Acil Çağrı Merkezi bu yıl itibariyle artık faaliyetine başlamış, bununla beraber depo içerisine yerleştirilen 96 konteynırda olası afetlerde kullanılmak üzere; çadır, battaniye, yatak, mutfak seti ve ısıtıcı gibi malzemelerin bulunacağı AFAD Bölge Lojistik depomuzda bu ay itibariyle tamamlanmıştır. Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü olarak hedefimiz yaşanan depremlerden ve afetlerden dersler çıkararak, ilimizi afetlere dirençli, beklenmeyene hazır bir toplum haline getirmektir. Bu vesileyle 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde ve depremlerde hayatını kaybedenleri saygı ve rahmetle anıyor, yakınlarına sabır diliyorum.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme