Afet herkesin işi, herkes hazırlıklı olsun

Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner, Afyonkarahisar'da ve komşu illerde doğal afet durumlarıyla karşı karşıya kalınabileceğini belirtti. Güner, her kurumun afet durumlarına hazır olması gerektiğini belirtti İl Afet Müdahale Planı Değerlendirme toplantısı, Afyonkarahisar Ticaret Borsası'nda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner, doğal afetlerin ülkemizin bir gerçeği olduğunu, her kurumun afetlere hazırlık yapması gerektiğini söyledi. [&hellip]

Afet herkesin işi, herkes hazırlıklı olsun

Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner, Afyonkarahisar’da ve komşu illerde doğal afet durumlarıyla karşı karşıya kalınabileceğini belirtti. Güner, her kurumun afet durumlarına hazır olması gerektiğini belirtti

İl Afet Müdahale Planı Değerlendirme toplantısı, Afyonkarahisar Ticaret Borsası’nda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner, doğal afetlerin ülkemizin bir gerçeği olduğunu, her kurumun afetlere hazırlık yapması gerektiğini söyledi.
KOMŞU İLLERE DE YARDIM EDEBİLİRİZ
Doğal afetler konusunda bilimsel çalışmalar yaptığına dikkat çeken Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner, “Afyonkarahisar dendiği zaman akla gelen ilk önemli konulardan birisi de afettir. Benim yüksek lisans tezim de Kentsel Politikalar açısından Afet öncesi tedbirlerdir. O dönem AFAD diye bir kurum yoktu. O dönemde yaptığım analizler şimdi gerçekleşti. Ben o zaman Kaymakamdım ve yaptığım tez bugün hayat buldu. Bu nedenle de boşuna tez almamışım. Bu da beni mutlu etti. Afet konusu hazırlığı olmayan bir konu olarak herkesin zor durumlar yaşadığı bir durumdur. Burada ne yapmamız gerektiğinin bilinmesi çok önem arz ediyor. Ama çok önemsenmeyen kaderci bir gözle değerlendirilen bir durum. Burada da afet olabilir, komşu iller de afet olabilir bizler de yardımcı olabiliriz” dedi.

AFET
ÇALIŞMALARI
GÜNCELLENMELİ
Güner, afetlerle ilgili çalışmaların güncellenmesi gerektiğine dikkat çekerek “Afet zamanında telefonlar ve telsizler kilitleniyor. Haberleşmek için faklı yöntemler aranıyor, bu da bizler için zaman kaybı oluyor. Buda afet durumunda dezavantajlı bir durum. Kaymakamlar’da ve Valiler’de birer uydu telefonu var. Ama bu yeterli değil. Mutlaka Telekom’un afet döneminde hazır bulunacak araçları olması gerekiyor. Hatta bugünden itibaren eksikleri varsa hemen talepte bulunsunlar. Bunları bizim söylememize gerek yok. Herkes bu konuda hazırlıklı olsun. Burada kişi ve kurumun işi yok herkesin işi var. Dua etmek işin en kolay tarafı. Ama tedbir alırsak birçok olumsuz durumu ortadan kaldırabiliriz. Bazı kurumlar hazırlıklarını tamamlamış durumundadır. Ama buda yeterli değil. Bu hazırlıkların yanında tatbikat da çok önemlidir” diye konuştu.
1999 DEPREMİ MİLAT OLDU
İl ve ilçede afet konusunun ciddiye alınmasını isteyen Güner, şöyle devam etti:
“Camilerin, binaların olduğu yerleri 10 yıl önceki programa göre çadır alanı ilan ederseniz, yolların geçtiği araziyi enkaz alanı olarak değerlendirilirse bu plan yerine pilav olur. Bu planların pilav olmaması için sahada incelemeler yaparak, görerek, inceleyerek ve ciddiye alarak bu işe sahip çıkmamız lazım. Türkiye ilk müdahalede çok önemli iyi bir tecrübe ve başarı yakaladı. Özellikle 1999 depreminden sonra bir milat yaşandı ülkemizde. Kaderci anlayışı sorgulama anlayışı oluştu. Ve giderek kaderci anlayışı unutuluyor. Tedbir almak ön plana çıkıyor. Bizlerde hazırlanan bu senaryoya göre bunu uygulayalım. Hatta bir gün habersiz bir biçimde tatbikatlar yapalım. Kurum ve kuruluşları denetleyelim. Mesela 5 köy yok oldu diyelim. Bundan sonra kuruluşların ve STK’ların duruma nasıl müdahale edeceklerini kontrol edelim.” (Kocatepe Haber Merkezi)

2 AY İÇİNDE BİTECEK
Afet ve Acil Durum Hizmetleri Yönetmeliği gereğince, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) esas alınarak, İl Afet Müdahale Planı hazırlanması adına, iki ay içerisinde bitirilecek olan çalışmalar başladı. Ticaret Borsası toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Vali Hakan Yusuf Güner, Garnizon Komutanı Tuğgeneral İsmet Gökhan Gülmez, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Vali Yardımcıları, İlçe Kaymakamları, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Yusuf Kenan Topçu, İl Emniyet Müdürü İbrahim Özel, İlçe Belediye Başkanları, İl Afet Acil Durum Müdür V. Hüseyin Sarıkaya ve diğer il müdürleri ile afet çalışmalarında görev alan kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

Bakmadan Geçme