AFAD'tan depremin 21'inci yıldönümünde tatbikat

Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 21'inci yıldönümünde hayatını kaybeden vatandaşların anısına deprem saati olan 03:02'de tatbikat yaptı   17 Ağustos 1999’da yerel saatle 03:02’de merkez üssü Gölcük olan 7.6 büyüklüğündeki 45 saniye süren Gölcük depreminde hayatını kaybeden vatandaşların anısına İl AFAD Müdürlüğü ekipleri tarafından önceki gün sabaha [&hellip]

Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 21’inci yıldönümünde hayatını kaybeden vatandaşların anısına deprem saati olan 03:02’de tatbikat yaptı

17 Ağustos 1999’da yerel saatle 03:02’de merkez üssü Gölcük olan 7.6 büyüklüğündeki 45 saniye süren Gölcük depreminde hayatını kaybeden vatandaşların anısına İl AFAD Müdürlüğü ekipleri tarafından önceki gün sabaha karşı saat 03.02’de Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğünde toplanma, yükleme ve intikal tatbikatı ile kentsel arama kurtarma tatbikatı gerçekleştirildi.
GERÇEĞİ ARATMADI
Tatbikat deprem ikazı verilmesiyle başladı. Arama ve kurtarma ekibinin kuruma toplanması, ekipmanların yüklenmesi ve olay bölgesine intikali sağlanarak senaryo gereği oluşturulan deprem bölgesinde arama kurtarma faaliyetine başlanıldı. Tatbikatta arama ve kurtarma köpekleri de görev aldı. Enkazın 3 katlı 6 daireli bir mesken olduğu ve ilk tespitlere göre en kaz altında kaldığı bildirilen 2 kişinin, cihazlarla ve köpeklerle araması yapılarak yerleri tespit edildi. Enkaza giriş yöntemi belirlenerek, 2 yaralı ve 1 ölü olduğu tespit edilen 3 depremzede bulundukları yerden çıkarılarak hastaneye sevkleri sağlandı. Tatbikatı İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan koordine etti. Tatbikat 4 adet tam donanımlı arama kurtarma, 3 lojistik ve komuta kontrol araç, 38 arama ve kurtarma personeli, 3 arama köpeği ile bir UMKE ekibinin katılımıyla yapıldı.
“EKİPLERİMİZİN HEM BAŞARISINI ÖLÇTÜK HEM DE EKSİKLİKLERİMİZİ GÖRDÜK”
Tatbikatlarla olası bir afet ve acil durumda can ve mal kaybının yaşanmaması veya en aza indirilmesi için öngörülen tehlike senaryoları doğrultusunda, hazırlanan afet ve acil durum planlarının uygulanabilirliğinin gerçekçi ortamlarda test edildiğini kaydeden AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan, “Ekiplerin kapasite ve kabiliyetlerini görmek, yönetim fonksiyonu içinde yer alanların karar verme sürecindeki başarısını ölçmek ve eksiklikleri görmek amacıyla belirli aralıklarla tatbikatlar yapılıyor. Marmara Depreminin 21’inci yıldönümünde Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) hem depremde hayatını kaybedenleri anmak, hem de olası afet ve acil durumlara hazırlıklı olmak maksadıyla depremin olduğu saatte toplanma, yükleme, intikal ve müdahale tatbikatı gerçekleştirildi.” dedi.

Bakmadan Geçme