AFAD'dan 12 aya 12 ayrı tema

AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan, Afyonkarahisar'da afet farkındalığını arttırmak amacıyla toplumun farklı gruplarına afet bilinci eğitimi verildiğini belirterek bu eğitimlerle 45 bin 420 kişiye ulaşıldığını söyledi AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan, bir yıllık zaman diliminde her aya özel bir tema ile çok çeşitli faaliyetler yürütüldüğünü belirtti. Buldan, kurumun bir yıllık faaliyetlerini değerlendirdi. '2020 OCAK TEMASI [&hellip]

AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan, Afyonkarahisar’da afet farkındalığını arttırmak amacıyla toplumun farklı gruplarına afet bilinci eğitimi verildiğini belirterek bu eğitimlerle 45 bin 420 kişiye ulaşıldığını söyledi

AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan, bir yıllık zaman diliminde her aya özel bir tema ile çok çeşitli faaliyetler yürütüldüğünü belirtti. Buldan, kurumun bir yıllık faaliyetlerini değerlendirdi.
“2020 OCAK TEMASI İLK YARDIM”
“Afetlere Hazırlık Yılı” kapsamında 12 ay, 12 tema çalışmalarına başlanıldığını belirten İl Müdürü Mehmet Buldan, “Yılın 12 ayında, 12 temayı kapsayan Afetlere Hazırlık Yılı projesi Ağustos 2019’da Afet Risklerini Anlamak teması ile başladı. Sırasıyla; Afet Çantası, Toplanma Alanları, Afet Sigortası, Bina Güvenliği ile devam etmiştir. İçinde bulunduğumuz Ocak ayının teması ise ‘İlkyardım’ olarak belirlenmiştir. AFAD Başkanlığımızca belirlenen ve her ay değişen temalarla ilgili olarak Müdürlüğümüzce İlimizde pek çok eğitim, tanıtım ve farkındalık faaliyeti yürütülmüş ve yürütülmeye devam etmektedir.” dedi.
“ÇOK SAYIDA İŞ VE İŞLEM YAPILDI”
Geçen yıl içerisinde AFAD İl Müdürlüğü tarafından 4’ü deprem, 10 mahsur kalma, 3 göçük, 6 yangına müdahale edildiğini belirten Buldan, “Yine geçen yıl 112 sıkışmalı trafik kazasında, sıkıştığı yerden 20 kişi sağ olarak kurtarılmıştır. Toplam 18 sel ve su baskını olayı, 37 ölçüm ve önleyici KBRN, 11 kayıp arama, 14 diğer önleyici hizmet, 18 hayvan kurtarma, 1 kaza, 5 boğulma vakası, 5 intihara teşebbüs, 96 adedi de diğer lojistik, çadır kurma, çığ, fırtına, göç, iş kazası gibi olaylara müdahale edilmiştir.” ifadelerine yer verdi.
“GÖNÜLLÜLÜK BAŞVURULARI E-DEVLETTEN YAPILIYOR”
AFAD Başkanlığı’nca 2019 yılının ikinci altı ayında faaliyete alınan AFAD Gönüllülük Sistemi ile Afyonkarahisar’da AFAD Gönüllüsü olmak isteyen gerçek ve tüzel kişilerin sürece dâhil edilmesi ile çalışmaların yürütüldüğünü aktaran Buldan, “AFAD Gönüllülük başvuruları e –devlet üzerinden alınmaktadır. AFAD Gönüllüsü olan ve on line eğitimi tamamlayan AFAD Gönüllüleri ile birlikte sosyal sorumluluk faaliyetleri yapılmıştır.” dedi.
“52 ALANDA TEKNİK ETÜT YAPILDI”
Afete Maruz Bölge Kararı (AMB) alınan alanların sayısallaştırılması ve AYDES’e Aktarılması Projesinin tamamlandığını açıklayan Buldan sözlerini şöyle sürdürdü: “Afyonkarahisar’da geçmiş yıllarda yaşanan afetler ve etütler sonucunda kroki ve haritalara işlenmiş ve Bakanlar Kurulu Kararı ile yapılaşmaya kapatılmış 52 adet alanla ilgili mahallinde teknik ekip tarafından yeniden etüt yapılmıştır. Yapılan analiz sonucunda kalan 37 adet Afete Maruz Bölge sınırları sayısallaştırılarak Afet Yönetim Karar Destek Sistemi (AYDES)’e aktarılarak sorgulanabilir hale getirilmiştir. Bütünleşik Afet Tehlike Haritaları Projesi ile kaya düşmesi, heyelan ve çığ alanlarının tespitinin tamamlandı. “Afyonkarahisar İlimizde kaya düşmesi, heyelan ve çığ alanlarının tespiti ile ilgili yapılan çalışma sonucu: 186 adet noktada kaya düşmesi, 68 noktada heyelan ve 162 noktada çığ alanı tespit edilmiş, duyarlılık haritaları tamamlanmıştır. Yapılan duyarlılık analizleri sonucu ise çığ oluşturulacak potansiyelin olmadığı tespit edilmiştir. Afet Risk Azaltma Sistemi (ARAS) AFAD Başkanlığımız tarafından ülkemizin Bütünleşik Afet Risk Sistemi kapsamında heyelan, çığ ve kaya düşmesini belirlemek amacıyla sürdürülmekte olan bir projedir. İlimizde de bu kapsamda çalışmalara 2016 yılında başlandı ve arazi çalışmaları ve Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS)’nden elde edilen verilerle 2019 yılında tamamlandı. Onaylanan heyelan, kaya düşmesi ve çığ alanları ile ilgili duyarlılık haritaları ARAS sisteminde yayınlanmaya başlamıştır.”
“GEÇEN YIL PROJELER UYGULANILDI”
Mehmet Buldan, Afet ve Acil Durumlara Müdahalede Kapasite Paylaşımı Projesi doğrultusunda Belediye İtfaiye Teşkilatlarının Kentsel Arama Kurtarmaya Yönelik Araç, Ekipman ile Eğitim İşbirliğini içerdiğini kaydetti. Buldan, “2019 yılında ayrıca; Gönüllü sivil toplum kuruluşlarına yönelik Hafif Arama ve Kurtarma Eğitimi Projesi, Sertifikalı İlkyardım Eğitim Projesi, KBRN Farkındalık ve Şüpheli Posta Eğitim Projesi, Kamu ve Özel Sektör Sivil Savunma ve Amirleri Eğitim Projesi, SEKAPS, AYDES, Stratejik Planlama Hazırlama projelerimizi uyguladık.” dedi.
“EĞİTİMLERLE 45 BİN 420 KİŞİYE ULAŞILDI”
Afyonkarahisar’da afet farkındalığını arttırmak amacıyla toplumun farklı gruplarına afet bilinci eğitimi verildiğini belirten Buldan şu ifadeleri kullandı:
“Bu eğitimlerde ilimizde 45 bin 420 kişiye ulaşılmıştır. Ayrıca Müdürlüğümüzün ve TAMP kapsamında birlikte çalıştığımız kurumların kapasitesini arttırmak ve varsa eksiklikleri gidermek amacıyla tatbikatlar icra edilmiştir. Doğal Afet Sigortaları Kurumu tarafından deprem güvenceli konut ve sigortalı hayatı yaygınlaştırmak amacıyla düzenlenen ‘Şehirler Yarışıyor Sigortalılar Kazanıyor’ Projesine Afyonkarahisar olarak katıldık. Bilgilendirme eğitim ve seminerleri gerçekleştirdik. İlimizde sigortalılık oranını arttırmak amacıyla birçok çalışma yapılmıştır.”

Haber

Bakmadan Geçme