• Haberler
  • Genel
  • AFAD çalışmaları anlatıldı – Kocatepe Gazetesi

AFAD çalışmaları anlatıldı – Kocatepe Gazetesi

İl Afet Acil Yardım Planının hazırlanması ve güncellenmesinin diğer şubeler ile ortak yapıldığını belirten AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan,İl Afet Çalışma Rehberi güncellemesinin devam ettiğini söyledi. Buldan, İGM üyelerine detaylı bir sunum yaptı Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürü Mehmet Buldan, kurum olarak yürütülen çalışmaları anlatarak faaliyetleri hakkında İGM üyelerini bilgilendiren bir sunum yaptı.İl [&hellip]

AFAD çalışmaları anlatıldı

İl Afet Acil Yardım Planının hazırlanması ve güncellenmesinin diğer şubeler ile ortak yapıldığını belirten AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan,İl Afet Çalışma Rehberi güncellemesinin devam ettiğini söyledi. Buldan, İGM üyelerine detaylı bir sunum yaptı

Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürü Mehmet Buldan, kurum olarak yürütülen çalışmaları anlatarak faaliyetleri hakkında İGM üyelerini bilgilendiren bir sunum yaptı.
İl müdürlüğü
17 Aralık 2009’da faalleşti
AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan, İl Genel Meclisi (İGM) üyelerine yaptığı sunumda 5902 sayılı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Teşkilat ve Görevleri hakkında ki çalışmaları aktardı.
Sivil Savunma, Türkiye Acil Durum Yönetimi ve Afet İşleri Genel Müdürlükleri kapatılarak yerine merkezde Başbakanlığına bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı kurulduğunu hatırlatan İl Müdürü Mehmet Buldan; “İllerde ise; İl-İlçe Sivil Savunma ve Bayındırlık Afet Şube Müdürlükleri kapatılarak İl Özel İdare bünyesinde, İl Valisine bağlı İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri kurulmuştur. İlimizde; İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü 17 Aralık 2009 tarihinde faaliyetine başlamıştır.” dedi.
5902 görevleri tanımlıyor
AFAD’ın amaç ve kapsamı hakkında bilgi veren İl Müdürü Mehmet Buldan, afet ve acil durumlar ile sivil savunmaya ilişkin hizmetlerin il düzeyinde etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi için gerekli önlemlerin alınmasının ana amaç olduğunu söyledi. Buldan; “Olayların meydana gelmesinden önce hazırlık ve zarar azaltma, olay sırasında yapılacak müdahale ve olay sonrasında gerçekleştirilecek iyileştirme çalışmalarını yürüten kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonun sağlanması ve bu konularda politikaların üretilmesi ve uygulanması hususlarını kapsar. 5902 Sayılı Kanunun 18. maddesinde ise: İl afet ve acil durum müdürlüklerinin görevleri tanımlanmıştır.” diye konuştu.
Görev tanımı açık
5902 Sayılı kanunu göre; İlin afet ve acil durum tehlike ve risklerini belirlemek, afet ve acil durum önleme ve müdahale il planlarını, mahalli idareler ile kamu kurum ve kuruşlarıyla işbirliği ve koordinasyon içinde yaparak uygulamakla yükümlü olunduğunu söyleyen Mehmet Buldan; “İl afet ve acil durum yönetimi merkezini yönetmek. Afet ve acil durumlarda meydana gelen kayıp ve hasarı tespit etmek. Afet ve acil durumlara ilişkin eğitim faaliyetlerini yapmak veya yaptırmak. Sivil toplum kuruluşları ile gönüllü kişilerin afet ve acil durum yönetimi ile ilgili akreditasyonunu yapmak ve belgelendirmek. İl ve ilçe düzeyinde sivil savunma planlarını hazırlamak ve uygulamak.
Afet ve acil durumlarda, gerekli arama ve kurtarma malzemeleri ile halkın barınma, beslenme, sağlık ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılacak gıda, araç, gereç ve malzemeler için depolar kurmak ve yönetmek. İlgili mevzuatta yer alan seferberlik ve savaş hazırlıkları ile sivil savunma hizmetle-rine ilişkin görevleri ilde yerine getirmek. Yıllık bütçe teklifini hazırlamak. İl kurtarma ve yardım komitesinin sekretaryasını yapmak. Kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer maddelerin tespiti, teşhisi ve arındırması ile ilgili hizmetleri yürütmek, ilgili kurum ve kuruluşlar arasında işbirliği ve koordinasyo-nu sağlamak. Başkanın ve valinin vereceği diğer görevleri yapmak.” şeklinde konuştu.
Toplam kadro sayısı 173
AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan, 5902 sayılı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’un “Atıflar” başlıklı 24.maddesinin içeriği hakkında da açıklama yaptı. Diğer mevzuatta bu kanun kapsamına giren konularla ilgili olarak Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğüne, İçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürlüğüne ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğüne yapılmış olan atıflar ile Başkanlığın görev alanına giren konularda, Başbakanlığa, İçişleri Bakanlığına veya Bayındırlık ve İskan Bakanlığına yapılmış olan atıflar, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ve ilgisine göre İl Afet ve Acil Durum Müdürlüklerine yapılmış sayılıyor. Buldan; “��l Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi ve Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğüne ihdas edilmiş toplam kadro sayısı 173’dür.
Yetkiler Vali tarafından kullanılır
Mehmet Buldan, 5902 Sayılı Kanunun 18/3 maddesinde “İl Afet ve Acil Durum Müdürlüklerinin harcamaları, İl Özel İdarelerinin bütçelerine bu amaçla konulacak ödenekten yapılır.” ifadesine yer veril-diğini bildirdi. Buldan, İl Özel İdareleri’nin, bu harcamaları karşılayacak ödeneği ilgili yıl bütçesinden tefrik etmek zorunda olduğunu söyledi. Bu şekilde terfik edilecek ödeneğin her halükarda İl Özel İdaresi’nin ilgili yıl bütçesinin yüzde birinden az olamayacağını aktaran Buldan; “Müdürlüklerin personel ve personel ile ilgili diğer harcamaları Başkanlık bütçesinden karşılanır. İl özel idarelerinin afet ve acil durumlar ile sivil savunmaya ilişkin hizmetler kapsamındaki yatırım projelerinden Başkanlıkça uygun görülenlere Başkanlık bütçesinden belirtilen tutarda yardım yapılabilir. Harcamalarda, İl Özel İdaresi Kanununda İl Genel Meclisi ve İl Encümenine verilen yetkiler vali tarafından kullanılır.” ifadelerini kullandı.
İhale 29 Aralık 2011’de yapıldı
AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan, Afyonkarahisar merkez, İnaz Sırtlarında, S.S. Merkez Afyonkarahisari Depremzedeleri Konut Yapı Kooperatifi Başkanlığı’nca üst yapımı sürdürülmekte olan 603 Afet Konutları İnşaatının alt yapı işlerinin, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Revize Yatırım Programına alındığını açıkladı. Yol yapımı, kanalizasyon, içme suyu ve elektrik olarak toplam 11 milyon 536 bin TL ödenek ayrıldığını söyleyen Buldan; “İşin Müdürlüğümüzce ihalesi 29 Aralık 2011 günü yapılmış olup, değerlendirme süreci devam etmektedir.” dedi.
İki kişi sağ bulundu
AFAD bünyesinde çalışmalarını yürüten Arama Kurtarma Birliği’nin çalışmaları hakkında bilgi veren İl Müdürü Mehmet Buldan şöyle konuştu: “2011 Yılında; 66 okul ve 20 kurumdan toplam 13.305 kişiye eğitim vermiştir. 32 Adet trafik kazasından 76 kişiyi yaralı ve 23 kişiyi ölü olarak çıkartmıştır. 20 Şubat 2011 İhsaniye ilçesine bağlı Döğer beldesinde meydana gelen yangında çalışmalara katılmıştır. 08 Ekim 2011 tarihinde Sandıklı ilçesinde meydana gelen göçükten 1 ceset çıkarmıştır. 19 Mayıs 2011’de Afyonkarahisar’da ve 01 Eylül 2011 tarihinde Eskişehir’in Günyüzü’nde meydana gelen kayıp ihbarı sonucu arazi arama ve köpekli arama ekipleri tarafından 2 kişi sağ olarak bulunmuştur.”
Simav depreminde de çalışıldı
AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan, 19 Mayıs 2011 tarihinde meydana gelen Simav depreminde 47 personel 6 araç 2 arama köpeği ile 19 gün boyunca çalışıldığını, evlerde göçük olmadığından halkın yardımı için çadır kurma görevinin yerine getirildiğini dile getirdi. Van depreminde Arama Kurtarma Birliği’nin 42 personel, 2 arama köpeği, 7 araçla kurtarma çalışmalarına katıldığını kaydeden Buldan; “Bir canlı 17’si ölü 18 vatandaşımız enkaz altından çıkarılmıştır. Su altı ve su üstü kurtarma ekibi Konya, Ankara’nın Polatlı ilçesi ve Eskişehirde meydana gelen olaylarda sualtı arama faaliyeti gerçekleştirmiş ve 1 kişinin cesedi çıkarılmıştır. Ayrıca 12-21/10/2011 Antalya sel görevin 22 personel ile katılınmış ve 1 ceset çıkarılmıştır. Birlik müdürlüğümüz KBRN ekibi Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Başbakanımız ve devlet büyüklerimizin katıldığı çeşitli protokol toplantılarında 8 ayrı ilde 13 görevde KBRN ölçüm ve keşif çalışmalarında bulunmuştur. KBRN ekibi ilimizde meydana gelen 5 ayrı soba zehirlenmesi vakasında gaz ölçümü yapmıştır. Kaza yapan kimyasal madde yüklü tanker ve çevresinde kimyasal madde ölçümü yapmıştır. İlimiz Milli Eğitim Müdürlüğü Binasında kimyasal toz ihbarı sonucu KBRN Dekontaminasyon ekibimiz bina ve personeli dekontamine ederek tahliye işlemi gerçekleştirmiştir.” diye konuştu.
Rehber güncellemesi sürüyor
Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi Şubesi’nin 2011 yılı çalışmalarını anlatan İl Müdürü Mehmet Buldan, Kriz Merkezi altyapı ve kuruluşu ile 7-24 saat nöbet sistemine geçiş sağlanıp, nöbet sistemi devam etttiğini kaydetti. İl ve çevresinde meydana gelen sıkışmalı trafik kazaları ve genel hayatı etki-leyen olaylarla ilgili ihbarlar alınıp ilgili bi-rimlere ve kuruluşlara haber edilerek müdahalelerinin sağlandığını ifade eden Buldan sözlerine şöyle devam etti: “ADUYBİS Yazımı Yönergesi hazırlanmış ve ilimizdeki bütün kurumlarla protokol imzalanmıştır. Afet Bilgi Sistemi ile ilgili, kurumları temsile yetkili elemanlar yeniden belirlenmiş ve planda yer alan personel ve araç bilgilerinin güncellenmesine hız verilmiştir. İlimiz Afet Acil Yardım Planının hazırlanması ve güncellenmesi diğer şubeler ile müşterek yapılmaktadır. İlimiz Afet Çalışma Rehberi güncellemesi devam etmektedir. İl Kurtarma ve Yardım komitesinin müdürlük adına sekretarya işlemleri yürütülmektedir. Müdürlüğün ağ ve bilgisayar sistemleri ile ilgili işlemlerini yürütmektedir.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme