AF29’da 110 derecelik su çıktı

Afyon Jeotermal A.Ş., Ömer-Gecek Mevkisi ile Fethibey arasında kalan bölgede yeni bir kuyuda sıcak su buldu. AFJET Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, yeni kuyunun suyunun 402 metre derinlikte, 108 ilâ 110 derece arasında değişen ısıya sahip olduğunu kaydetti. Ulutürk, AFJET olarak Afyonkarahisar’da jeotermal suyu etkin ve verimli bir şekilde kullandıklarını kaydetti Afyon Jeotermal A.Ş.’nin Ömer Gecek [&hellip]

AF29'da 110 derecelik su çıktı

Afyon Jeotermal A.Ş., Ömer-Gecek Mevkisi ile Fethibey arasında kalan bölgede yeni bir kuyuda sıcak su buldu. AFJET Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, yeni kuyunun suyunun 402 metre derinlikte, 108 ilâ 110 derece arasında değişen ısıya sahip olduğunu kaydetti. Ulutürk, AFJET olarak Afyonkarahisar’da jeotermal suyu etkin ve verimli bir şekilde kullandıklarını kaydetti

Afyon Jeotermal A.Ş.’nin Ömer Gecek ile Fethibey arasındaki çalışmaları sonuç veriyor. AFJET, “AF29” adı verilen yeni kuyuda sıcaklığı 110 dereceye kadar çıkan termal su buldu.
AFJET Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, bölge ile ilgili araştırma yürüttüklerini belirterek “AF29 kuyusu, Afyon Jeotermal’in bu dönem açacağı son kuyu. Derinlik 402 metre şu anda. Yeterli sıcaklık ve debiye ulaştık. 108 ile 110 derece arasında değişiyor sıcaklık. Üretimde bu biraz daha artar, 70 metre/saniye debisi var. Termal turizm ya da konut ısıtması için bu yeterli. Denizli’de 103 derecede elektirik üretimi için kullanılıyor. 50 dereceye kadar düşürüp yaklaşık 1 megawattlık bir enerji sağlayabilirsiniz” dedi.
NERELERE KUYU
AÇILACAĞI BELİRLENDİ
Bu kuyuda 45 günlük bir çalışmadan sonra suya ulaştıklarını kaydeden Ulutürk, “Kuyuda çalışmalara başlayalı 45 gün oldu. Ben 24 yıldır bu konuda çalışıyorum. Yapıyı biliyoruz. Biz üniversiteden arkadaşlarla Fethibey’e kadar bir çalışma yaptık. Belirli noktaları belirledik. Vatandaşın ekili alanlarına girmemeye çalışıyoruz. Biz AFJET olarak buraları Milli Emlak’tan satın aldık. Nerelere kuyu açacağımızı da çalışmalarımız doğrultusunda belirledik” diye konuştu.
ELEKTRİK ÜRETİMİ VE
SERACILIK YAPILACAK
Jeotermal enerjinin bir çok alanda kullanılabileceğinin altını çizen Ulutürk, “AFJET 8 tane kuyuyu termal turizm te-sisleri ve konut ısınması için kullanıyor. İki tane de yedekte tutuyor. Ayrıca 7 tane daha kuyusu var AFJET’in. Bunları da elektrik üretimi veya termal seracılık gibi yerlerde kullanmayı düşünüyoruz. Biz daha önce termal kaynağın sadece Ömer-Gecek’te olduğunu düşünürdük. Ama şimdiki durumdan anlaşılıyor ki sahanın kuzey-kuzeydoğusuna doğru ilerliyor. İnşallah önümüzdeki dönemde sadece konut ısıtması için değil termal seracılık ve bunun yanında da elektrik üretiminde de ciddi mesafeler kat edeceğiz” ifadelerini kullandı. (Kocatepe)

2023 hedeflerinde Afyon’un da rolü olacak

AFJET Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, Kalkınma Bakanlığı’nın 2023 vizyonu
çerçevesinde bazı hedefler belirlediğini kaydetti. Ulutürk, Afyonkarahisar’ın da bu hedefler doğrultusunda önemli roller alacağını vurguladı

AFJET Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, Kalkınma Bakanlığı’nın Madencilik İhtisas Komisyonu’nda yer aldığını belirtti. Ulutürk, Bakanlık’ın jeotermal enerji alanında Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü kuruluş yılı olan 2023’te yakalamayı hedeflediği bir konum olduğunu hatırlattı. Ulutürk, “Kalkınma Bakanlığı’nın Madencilik İhtisas Komisyonu’ndayım. Jeotermalde bir hedef konuldu. Türkiye’nin jeotermalde 110 megawatt civarında elektrik üretimi var. Zorlu Grubu’nun çalışmasından sonra 200 megawatta yaklaşıyoruz. 2023 yılında jeotermalde hedef 600 megawattır. 500 bin konut ısıtma hedefi var. Termal seracılıkta da 3 bin dönüme yakın potansiyel var. Afyonkarahisar’da, Ömer-Gecek’te yaklaşık 50 dönümlük özel bir şirketin yeri var. Fethibey’deki jeotermal araştırma sahamızda ilk etapta 100 hektarlık bir alanı teknolojik sera merkezi yapmak istiyoruz. Bu sahayı 500 hektara kadar geliştirebiliriz” dedi.
20 BİN KONUT EŞDEĞERİ ISITMA
500 dönümlük jeotermal sera merkezinin Afyonkarahisar’daki ticarete de olumlu katkıda bulunacağını kaydeden Ulutürk, “Bu da 100’lerce insanın iş kapısı olabilecek bir yer. Afyonkarahisar’ın ihracat kalemine yeni bir ürün girmiş olacak. Hedefler büyük. 2023 hedeflerinde Afyonkarahisar da yerini alacak. Biz konut kapasitesinde otelleri de katarsak 20 bin konut eşdeğeri olmuşuz. Teknolojik serada da hedefimiz 5 yıl içinde 500 dönümlük bir serayı da Afyonkarahisar’a kazandırmak. Bir de elektrik üretip örnek olsun istiyoruz” diye konuştu. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme