Adli Kontrol Şartı Sicile İşler mi?

Adli sicil kaydı, iş ve eğitim hayatı açısından büyük önem taşır, peki adli kontrol şartı sicile işler mi? İşte yanıtı.

Bir ceza muhakemesi tedbiri olarak sanık ve şüpheliler için uygulanan alternatif uygulama adli kontrol şartı, bir tür denetimi esas alır. Sadece ceza mahkemesi tarafından verilir ve ilgili kişileri belirli konularda, belirli süre boyunca denetim altına alınması odağındadır. Bilindiği üzere Adli sicil kaydı, iş ve eğitim hayatı açısından büyük önem taşır. Adliyelerden ya da online olarak alınabilen bu kayıt, çoğu işe alımda gerekli belgeler arasındadır. Sicil kaydında sorun olması işe alım başta olmak üzere çeşitli konularda engel teşkil edebilir. Peki adli kontrol şartı sicile işler mi?

ADLİ KONTROL ŞARTI SİCİLE İŞLER Mİ?

Tutuklamaya dair gerekçeler bulunmasına karşın tutuklamanın alternatifidir adli kontrol şartı.

Çünkü ceza mahkemesi, tutuklamanın sakıncalı olacağına hükmetmiştir. Burada söz konusu sakınca, aşırılık ile bağlantılı olabilir.

Ceza evet verilmelidir, ancak tutuklama kararı aşırı kaçmaktadır burada uygulamaya konulan karara göre. Sanık veya şüpheli, bir nevi denetim altında ceza çekecektir. Buna karşın tutuklanma yoktur ve sosyal hayatına devam edebilir.

Buna ek olarak tutukluluk süresi dolan, hatta salıverilenler de ceza mahkemesinin gerek görmesi ile adli kontrol şartı uygulamasına tabi edilebilir. Bu noktada önemli bir detay da adli kontrol şartı ile serbest kalan kişinin Cumhuriyet savcısı talebi ile tutuklanabilmesi yolunun açık olmasıdır.

CEZA MAHKEMESİ BOYUTU

Adli kontrol şartı, yargılamanın devam ediyor olmasını gerekli kılar. Uygulama, Cumhuriyet başsavcılığına bağlı olarak faaliyetlerini devam ettiren denetimli serbestlik müdürlüğü tarafından denetlenir.

Uygulama bazı yükümlülükler getirir. Bunlara uyulması beklenir. Koşullara uyulmazsa tutuklama kararı verilebilir. Adli kontrol şartı uygulaması sürelidir ve süre dolduğunda da otomatikman sonlanır. Peki adli kontrol şartı sicile işler mi?

ADLİ KONTROL ŞARTI SİCİLİ ETKİLER Mİ?

Adli kontrol şartı sicile işler mi sorusunun yanıtı merak edilmektedir. Zira tutuklama kararı yerine söz konusu olabilen adli kontrol şartı, sıklıkla uygulanmaktadır. Bunun sebepleri tartışmalı olmakla birlikte Adli kontrol şartı sicile işler mi konusu en çok yanıtı aranan sorular arasındadır. Adli kontrol tedbirleri hükmolunmuş bir hüküm değildir. Dolayısıyla kesinleşmiş bir mahkeme kararı yoktur ve bu nedenle de adli sicil kaydına alınmaz. Özetle adli kontrol şartı sicile işler mi sorusunun yanıtı hayırdır. Uygulama, sicil kaydını etkilemez.

Bakmadan Geçme