Adli Kontrol Şartı Nedir?

Ceza muhakemesi tedbiri olarak başvurulan adli kontrol şartı nedir, kimlere uygulanır?

Sanık veya şüpheliler için uygulanan adli kontrol tedbiri, tutuklama kararı yerine söz konusu olabilir. Ceza muhakemesi tedbiri olarak başvurulan adli kontrol şartı, sanık veya şüphelilerin bir nevi denetim altına alınmasını esas alır. Sadece ceza mahkemeleri tarafından verilebilen alternatif ceza uygulamalarından biridir.

Peki ceza muhakemesi tedbiri olarak başvurulan adli kontrol şartı nedir, kimlere uygulanır ve neden bu kadar sık gündeme geliyor?

ADLİ KONTROL ŞARTI NEDİR?

Tutuklama gerekçeleri olmasına karşın tutuklamaya alternatif olarak verilen adli kontrol şartı, bir tür kontrol altına ceza çekilmesi yoludur. Zira kanun koyucu tarafından, tutuklanması sakıncalı olacağı için adli kontrol tedbiri öngörülebilir. Söz konusu tedbir, sanık veya şüphelinin denetim altında ceza çekmesini temel alırken ilgili, sosyal hayatına devam eder. Ayrıca tutukluluk süresi dolan veya salıverilenleri de kapsayacak şekilde uygulanmaktadır.

Öte yandan adli kontrol şartı için yargılamanın devam ediyor olması gerekir. Kesinleşen bir karar yoktur. Uygulama, Cumhuriyet başsavcılığına bağlı olarak faaliyetlerini devam ettiren denetimli serbestlik müdürlüğü tarafından denetlenir. Denetimli serbestlik müdürlükleri illerde birden fazla bulunabilir.

Adli kontrol ile denetimli serbestlik ise birbirine karıştırılmamalıdır. Denetimli serbestlik için kesinleşmiş mahkeme kararı şartı vardır. Adli kontrol tedbirleri arasında imza uygulaması, yurt dışına çıkış yasağı, sürücü belgesini teslim etmek, ev hapsi gibi maddeler bulunur.

YÜKÜMLÜLÜKLER VE TUTUKLAMA KARARI

Bu arada adli kontrol şartı ile serbest kalınmasına karşın Cumhuriyet savcısı, ilgili kimseye tutuklama talebi getirebilir. Bu durumda eğer şartlar sağlanırsa tutuklama mümkün olabilmektedir.

Adli kontrol şartı nedir sorusuna dair yanıtlar belli başlı yükümlülükleri de kapsar. Adli kontrol şartı bazı yükümlülükler getirir ve bunlara uyulması (bir eylemin belirli süre boyunca tekrarlanması gibi) beklenir. Öngörülen süre dolduğunda adlı kontrol şartı kendiliğinde sonlanır. Eğer koşullara uyulmazsa tutuklama kararı verilebilir.

Adli kontrol şartı belirli süreleri içerebilir. Ayrıca adli kontrol kararlarına itiraz edilebilir, şüpheli eğer itiraz eder ve hukuken inceleme sonucunda da haklı görülürse adli kontrol tedbirleri ortadan kalkabilir.

 

ADLİ KONTROL ŞARTI NEDEN BU KADAR SIK GÜNDEME GELİYOR?

Adli kontrol şartı nedir sorusu sıkça yanıtı arananlar arasında. Çünkü tutuklama kararı yerine söz konusu olabilen adli kontrol şartı, sıklıkla uygulanmaktadır. Bunun nedeni örneğin bir dava konusunun yeterince önemli bulunmaması olabilir. Yine örnek olarak bu tip durumlarda ceza mahkemesi, ilgili kişiyi davada konu edilen unsurları bir daha tekrarlamamak ve bunu belirli bir süre boyunca yapmak şartıyla salıverebilir.

Genelde 5 yıl gibi süreler söz konusudur.

Bakmadan Geçme