Adine Pilavı geleneği sürüyor – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Yerel Tarih Araştırmaları Merkezi’nde (AYTAM) 14 Nisan Cumartesi günü öğleden sonra Adine Pilavı etkinliği gerçekleştirildi. Afyonkarahisar'ın ünlü 'Dostlar Meclisi' etkinlik kapsamında AYTAM Evi'nde bir araya gelirken, etkinlikte mahalle çocuklarının yanı sıra Gençlik Merkezi gönüllüleri, Mahalli Sanatçı Ömer Yarşi'nin çocuklarla birlikte verdiği türkü dinletisi de yer aldı.BAHARLA BİRLİKTEKENDİNİ GÖSTERİYORAdine yağmurcuk, şükür anlamlarına gelirken 'Adine Pilavı' [&hellip]

Afyonkarahisar Yerel Tarih Araştırmaları Merkezi’nde (AYTAM) 14 Nisan Cumartesi günü öğleden sonra Adine Pilavı etkinliği gerçekleştirildi. Afyonkarahisar’ın ünlü “Dostlar Meclisi” etkinlik kapsamında AYTAM Evi’nde bir araya gelirken, etkinlikte mahalle çocuklarının yanı sıra Gençlik Merkezi gönüllüleri, Mahalli Sanatçı Ömer Yarşi’nin çocuklarla birlikte verdiği türkü dinletisi de yer aldı.
BAHARLA BİRLİKTE
KENDİNİ GÖSTERİYOR
Adine yağmurcuk, şükür anlamlarına gelirken “Adine Pilavı” hazırlık ve pişirilmesi Afyonkarahisar’da ilkbaharla birlikte günlük hayatta yerini alıyor. Mahallede ki çocukların maniler söyleyip kapı kapı dolaşarak bulgur, soğan, patates, tuz, yağ gibi topladıklarıyla mahallenin önceden yaşlı bir hanımına günümüzde ise müsait ve gönüllü olan bir hanım tarafından pilavın pişirilmesiyle tamamlanıyor. Çocuklar evlerinden getirdikleri kaşık ve tabaklarla ala sulu pişen Adine Pilavını hep birlikte yiyip, kalanı da “kurt kuş hakkı” anlayışıyla uygun yerlere bırakıyorlar.
ESKİ BİR GELENEK
CANLANDIRILDI
Mollabahşi Mahallesi Kale Caddesi üzerinde bulunan AYTAM evi önünde başlayan etkinlikte mahalle sakini çocuklar birlikte ev, ev dolaşarak malzeme topladı. Daha sonra hep birlikte pişirilen Adine Pilavı yine birlikte tüketildi. Böylece bu etkinlikle geçmişe ait bir gelenek bir ilkbaharda daha canlandırılmış oldu. Adine Pilavı ile ilgili çocukluk anılarını yaşamak isteyen yetişkinler etkinliğe katıldı.
GELENEK GELECEĞE AKTARILIYOR
AYTAM kurucularından Av. Kadir Daylık’ın yoğun temposu nedeniyle katılamadığı Adine Pilavı etkinliğine AYTAM gönüllüleri Mustafa-Zuhal Selek çifti öncülük etti. Mustafa Selek, Adine Pilavı etkinliği hakkında bilgi verdi. “AYTAM Kurucularından Kadir Daylık üstadımızla bu yola gönül koyduk” diyen Selek şöyle konuştu: “Kentin tarihi hafızasını tutmak bizden sonra gelen nesillere tarihi gelenek ve göreneklerimizi aktarmak ve yakın tarihimize ışık tutmak amacıyla bu grubu oluşturduk. Kadir beyin yardımlarıyla AYTAM evinde her yıl bahar ayında Adine Pilavı etkinliğimizi düzenliyoruz. Adine Pilavı ‘Yağmurcuk-Şükür Pilavı’ olarak da değerlendirilir. Bu etkinlikte kapı kapı dolaşılıp çocuklarımızın bir araya getirildiği sosyal bir etkinliktir. Çocuklar kapı kapı dolaşarak bulgur, yağ, et, tuz gibi çaldıkları kapıdan ne alabilirlerse onu topladıkları, bu arada belli maniler ve tekerlemeler söyleyerek oyun oynama imkanı bulurlar. Toplanan malzeme mahallenin bir büyük teyze tarafından pişirilmesiyle Adine Pilavı hazırlanır. Bu geleneğimizi devam ettirmek bugünden yarına gelecek nesiller için bu etkinliğimizi gerçekleştiriyoruz. Tüm katılımcı dostlarımıza, Afyonkarahisar’ın değerli büyüklerine bizlere yardımları için teşekkür ederiz.”
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme