• Haberler
  • Genel
  • Adaylardan esnafa ortak vaad – Kocatepe Gazetesi

Adaylardan esnafa ortak vaad – Kocatepe Gazetesi

Giyim Eşyası İmalat ve Satıcılar Odası’nın olağan seçimli genel kurul toplantısına katılan AK Parti, MHP, CHP Afyonkarahisar Belediye Başkan Adayları esnafın sorunlarını bildiklerini ve sorunları çözeceklerini söylediler. Adaylar yaptıkları konuşmalarda esnaf için ortak vaadler de bulundular KARNIBÜYÜK YENİDEN BAŞKAN Giyim Eşyası İmalat ve Satıcılar Odası’nın olağan seçimli genel kurul toplantısında iki liste yarıştı. Sandıktan Oda’nın [&hellip]

Adaylardan esnafa ortak vaad

Giyim Eşyası İmalat ve Satıcılar Odası’nın olağan seçimli genel kurul toplantısına katılan AK Parti, MHP, CHP Afyonkarahisar Belediye Başkan Adayları esnafın sorunlarını bildiklerini ve sorunları çözeceklerini söylediler. Adaylar yaptıkları konuşmalarda esnaf için ortak vaadler de bulundular

KARNIBÜYÜK
YENİDEN BAŞKAN
Giyim Eşyası İmalat ve Satıcılar Odası’nın olağan seçimli genel kurul toplantısında iki liste yarıştı. Sandıktan Oda’nın mevcut Başkanı Hüseyin Karnıbüyük ve listesine 186 oy çıktı. Mehmet Yılmaz ve listesi 56 oy aldı. Giyim Eşyası İmalat ve Satıcılar Odası’nın genel kurul divanı ESOB Başkanı Abdülkadir Konak’ın başkanlığında; Kahveciler Odası Başkanı Attila Kocabaş, Abdullah Ankaralıoğlu, Secahattin Korkmazoğlu’ndan oluştu. Toplantıda tüm kurul raporları tek tek okunduktan sonra tek tek oylanarak aklandı.
ESNAF SORUNLARINI ANLATTI
Toplantıda ilk siyasi konuşmayı Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Belediye Başkan Adayı Dr. Mehmet Ecer yaptı. Yerel seçimlerin yaklaştığını belirten Ecer, bu süreçte çeşitli esnaf gruplarını ziyaret ettiklerini söyledi. Son yaptıkları pazar yeri ziyaretinde esnafla sohbet etme ve dertleşme imkanı bulduklarını kaydeden Dr. Ecer; “Özellikle Cumartesi pazarında giyim eşyası satan esnafımızla biraraya geldik. Orada devren satılık levhaları ve işlerinizin ne kadar kötü gittiğinin istişare ettik. Diğer esnaf arkadaşlarla yaptığı görüşmelerde, işlerin çok kötü gittiğini, kapalı pazar yerine taşındıklarında sergi alanlarının azalacağını söylediler. Daha sonra kent merkezinde kurulacak alışveriş merkezlerinin küçük esnafın durumunu daha da kötüleştireceği ifade edildi.” dedi.
“SEVDAMIZ ÇABAMIZ AFYON İÇİN”
Her kesimin yıllardır Afyonkarahisar’da birarada yaşadığını söyleyen CHP Afyonkarahisar Belediye Başkan Adayı Dr. Mehmet Ecer, son zamanlarda ufak tefek gelişmeler gözlendiğini kaydetti. Ecer; “Hepimizin yaşadığı gibi hava kirliliği, trafik ve ulaşım sorunumuz var. Bitmek bilmeyen sorunlarımız var. Sorunların çözülmediğinin yıllardan beri hepimiz farkındayız. Çevremizdeki kentlere baktığımızda bu sorunların çoğunun çözülmüş olduğunu görüyoruz. Afyon yaşanabilecek iller sıralamasında 81 il sıralamasıda bir çok veride son çeyrekte yer alıyor. Biz istiyoruz ki kentimiz ardık olumlu marka değerlerle gündeme gelsin. Yaşanabilir kentler sıralamasında ilk 10’a yerleşsin. Daha mutlu bir şehirde varlık içinde birlikte yaşayalım istiyoruz. Bunun için yola çıktık ve projeler hazırladık. Ciddi bir ekip kurduk. Derdimiz, düşcemiz, çabamız, sevdamız Afyon. Afyon’u çok seviyor ve daha iyi yerlerde olabileceğine inanıyoruz. Kongrenin hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.
ESNAF OLMAZSA ORTA DİREK OLMAZ
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Afyonkarahisar Belediye Başkan Adayı Fatih Çetinkaya yaptığı konuşmada, esnafın ildeki pozisyonunda ziyade toplum ekonimisinde, ticari hayattaki öneminin bilinmesi gerektiğini belirtti. Esnafın önemini bildikten sonra durumun teşhis edilip çözüm üretilmesi gerektiğini kaydeden Çetinkaya; “Toplumu iktisadi ve ticari açıdan üç ana gruba böldüğümüzde; iş verenler, büyük patronlar yani çalışanlarını tanımayacak derece de uluslararası çok büyük firmalar, eskiden beri tabir edilen orta direk ve küçük işverenler. Memurlar ve kamu kurumlarında çalışanlarda toplumun bir parçasıdır. Eğer esnaf olmazsa orta direk olmaz. Eğer orta direk olmazsa toplumda iki başlı bir kutuplaşma meydana gelir. Bunun diğer adı da kapitalizmdir.” şeklinde konuştu.
1 NİSAN VE SONRASINA
CİDDİ MÜJDELER SÖZÜ
Büyük balığın küçük balığı yuttuğu gerçeğinin büyük firmaların açtıkları alışveriş merkezleri ile küçük esnafı yok ettiğini söyleyen Fatih Çetinkaya; “Orta direk olmazsa işverenler ve onların köle diye tabir ettikleri çalışanlar olur. Bu durum kutuplaşmaya sebep olur. İşyeri ruhsatı verirken bile esnaf menfaati korunmalıdır. Özellikle son yıllarda emperyalizmden kapitalizme geçiş var. Büyük firmalar maalesef yerli esnafımızı çok büyük sıkıntılara gark etti. Sizin sıkıtılarınızı size anlatma hadsizliğine düşecek değilim. Ama ben 1 Nisan ve sonrası için Afyonkarahisar esnafına ciddi ve samimi şekilde müjdeler olsun diyorum. Seçiminiz hayırlı mübarek olsun.” ifadelerini kullandı.
ODA YÖNETİMLERİNE DANIŞILDI
Afyonkarahisar Belediye Başkanı ve AK Parti Belediye Başkan adayı Burhanettin Çoban, Giyim Eşyası İmalat ve Satıcılar Odası kongresinin esnaf camiasına hayırlı olmasını diledi. Beş yıllık görev süresinde pazarcı esnafı ile birlikte olduğunu ve bu kesimi sıkça ziyaret ettiğini belirten Çoban; “İki yıl önce aynı salonda sizlere toplantı yapmıştık. Hiçbir zaman Belediye ben yaptım oldu anlayışı ile bir icraatta bulunmadı. Biz seçildiğimiz günden bu yana her konuda görüşe başvurduk. Hatta bundan dolayı zaman zaman eleştiri aldık. Örneğin giyimcilerle ilgili bir icraat yapacağımızda Oda Başkanı ve yönetimini çağırdık. Aynı şekilde diğer odaları ilgilendiren konularda da aynı şekilde hareket ettik. Esnafın seçtiği yönetimlerle görüştük. Tepeden inme emrivaki ile gelen insanlarla birlikte değiliz dedik.” dedi.
ODALARLA KAVGA ETMEDİK
Afyonkarahisar’da ilk defa odalarla kavga etmeyen bir Belediye yönetimi sergilediklerinin altını çizen Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, kendisiden önceki her Başkan ile kavga edildiğini hatırlattı. Kavganın sözle sınırlı kalmayıp ağır küfürlerle gerçekleştiğinden yakınan Çoban; “El kol hareketlerinin yapılıp, insanların dövüldüğü, kapılardan kovulduğu bir Belediye yönetiminden bugün birlik beraberlik halinde bir yönetim sergiledik.” diye konuştu.
TÜM MALİYET 32 MİLYON LİRA
Merkezi yerlerdeki Belediye arsalarının şimdiye kadar hep rant olarak ön görüldüğünü kaydeden Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, ilk defa Belediye tarihinde 15 trilyonluk gelir getirecek bir arsayı yıkıp meydan yapan bir Belediye yönetimi olduklarını dile getirdi. Çoban sözlerine şöyle devam etti: “Mevlevi Parkı’nın oradaki dükkanların kira gelirlerini hiçe sayarak yıkıp park yapan bir Belediyeyiz. Halil Ağa Semt Pazarı’nda tam 10 bin metrekarelik arsayı pazar yeri için ayırabilen bir Belediyeyiz. İstesem orayı 20 milyon liraya satar, 15 bin liraya başka yerde en güzel pazar yerini yapar 5 trilyon lira da para kazanırdım. Bu pazar yerinin bize tüm maliyeti 32 milyon lira olacak. Biz bu fedakarlığı yaptık. Bizim arsa satışından gelecek paralara ihtiyacımız yok. Üstelik herşeyi borçlanmadan yapıyoruz. Bir eksiklikten dolayı ihale iptal oldu. İnşallah Mart ayı başında pazar yerimizi açacağız.”
AVM’LER HAYATIN GERÇEĞİ
Büyük alışveriş merkezlerine yönelik eleştirileri yorumlayan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, yerel yönetim olarak her kesimi düşünmek zorunda olduklarını belirtti. Her kişi ve kuruluşun yasal hakları olduğunu söyleyen Çoban; “Bugün CHP’li Belediyelerin olduğu yerlerde AVM’ler yok mu? MHP’li Belediyelerin olduğu yerlerde de AVM’ler var. Bu bir ihtiyaçtır karşı çıkılamaz. Deniyor ki BİM’ler, A101’ler niye geliyor. Hadi sen Belediye Başkanı olda müsaade etme. Var mı yetkiniz? Yasal olarak gerekli şartları taşıyanlar ruhsat alabilirler. Aksi halde kira ve mahrum kalınan kar paylarını Belediye talepte bulunanlara ödemek zorunda kalır. Bunun için yasal bir düzenleme gerekir. Yıllardır bu yasal düzenleme konuşulur ama meclise gelmez. Yasa çıkmazsa bunlara bir Belediye Başkanı’nın ruhsat vermeme durumu asla söz konusu değildir.” ifadelerini kullandı.
YENİ PAZAR YERİ 20 BİN METREKARE
Esnaf ve sanatkarın mutlaka sıkıntıları olduğunu dile getiren Burhanettin Çoban, 1999-2000 yılları arasındaki dönemde esnaftan bir gecede 7 bin 500 faiz alındığı gerçeğinin unutulmadığını söyledi. Gecelik faizlerin bine çıktığının unutulamayacağını belirten Çoban şunları söyledi: “Bugün esnaf krediyi yüzde 10-12 hatta yüzde 5 faizle kullanabiliyor. Kredi miktarları oldukça arttı. Elbette güzel olmayan şeylerde var. Ama inşallah bunların hepsi aşılacak. Özellikle yeni pazar yerinden dolayı ben esnafımızın çok ciddi bir getiri sağlayacağına inanıyorum. Orası toplam 15 bin metrekare pazarı olan bir yer. Toplam 20 bin metrekarelik bir alandır. Devasa bir pazarı Allah’ın izni ile yapıyoruz.
KARNIBÜYÜK VE EKİBİNE 186 OY
Giyim Eşyası İmalat ve Satıcılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Karnıbüyük güven tazelediği seçimde listesine 186 oy çıktı. Ayrıca 7 adet oyda geçersiz sayıldı. Yönetim kurulu üyeliklerinde, Hayri Şahin, Ahmet Sevimli, Abdullah Soytekin, Murat Akgün, Mustafa Sevim, Ahmet Arslan bulunuyor. Denetim kurulu üyeleri olarak; Levent Cantaş, Fatih Çakır, İsmail Çoban görev aldılar.
YILMAZ VE LİSTESİNE 56 OY
Giyim Eşyası İmalat ve Satıcılar Odası Yönetim Kurulu Başkan adayı Mehmet Yılmaz’ın listesine 56 oy çıktı. Listede; Mustafa Katar, HÜseyin Akarsu, Abdurrahman Öztürk, Adem Yaşa, Ali Akçay, Bahar Duman yönetim kurulu üyeleri olarak yer aldılar. Yılmaz’ın listesinde denetim kurulu üyeliklerinde ise; Mesut Akçay, Ömer Bozok ve Halil Yıldırım yer aldılar.
TOPLANTIYA YOĞUN KATILIM
Toplantıya; Belediye Başkanı ve AK Parti Belediye Başkan adayı Burhanettin Çoban, CHP İl Belediye Başkan adayı Dr. Mehmet Ecer, MHP İl Belediye Başkan adayı Fatih Çetinkaya, MHP İl Başkanı Aziz Aslan, MHP MYK Üyesi Av. Mehmet Parsak, MHP Merkez İlçe Başkanı Alper Yağcı, ESOB eski Başkanı Yılmaz Akosmanoğlu, Kahveciler ve Ocakçılar Odası Başkanı Attila Kocabaş, Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İbrahim Yörük, Bakkallar Odası Başkanı Cengiz Üstün, Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Ahmet Tan çok sayıda esnaf katıldılar.
Burcu AYDIN’ın haberi

Bakmadan Geçme