'Adaletin tecellisinde avukatların önemi büyük'

5 Nisan Avukatlar Haftası kapsamında dün öğleden sonra Kocatepe Parkı Atatürk Anıtı'nda Afyonkarahisar Baro Başkanlığı tarafından çelenk töreni düzenlendi. Daha sonra Rıza Çerçel Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen kokteylin ardından Baro Başkanı Av. Turgay Şahin tarafından Türkiye Barolar Birliği, Barolar ve Siyaset ana başlığında 'Korporatizm veya Korporatif Devlet' konulu ders verildi. Program avukatlık mesleğinde 50'inci, 40'ıncı ve [&hellip]

5 Nisan Avukatlar Haftası kapsamında dün öğleden sonra Kocatepe Parkı Atatürk Anıtı’nda Afyonkarahisar Baro Başkanlığı tarafından çelenk töreni düzenlendi. Daha sonra Rıza Çerçel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen kokteylin ardından Baro Başkanı Av. Turgay Şahin tarafından Türkiye Barolar Birliği, Barolar ve Siyaset ana başlığında “Korporatizm veya Korporatif Devlet” konulu ders verildi. Program avukatlık mesleğinde 50’inci, 40’ıncı ve 25’inci yıldönümüne ulaşan avukatlara plaket verilmesiyle tamamlandı.


“YARGININ KURUCU UNSURUYUZ”
Kocatepe Parkı Atatürk Anıtı’ndaki tören Baro Başkanı Av. Turgay Şahin’in Atatürk Anıtına çelenk sunması ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra Şahin günün anlam ve önemine yönelik bir konuşma yaptı. Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, hukuk fakültelerinin sayısının çoğalmasından şikâyet ettiklerini, mesleğe girişte sınav talepleri olduğunu tekrarladı.
Tüm bunları candan aziz bilinen özgürlüğün emanet edildiği, üzerine titrenilen hakları müdafaa edecek avukatın en az yargının diğer unsurları kadar donanımlı, müktesebatı geniş ve engin bir vizyona sahip olması için istediklerini aktaran Şahin, “Bugünkü çarpık yapılanması ile arabuluculuk ve uzlaştırmacılık uygulamasını yerden yere vuruyoruz. Ancak bazılarının zannettiği gibi para kazanamama kaygısı ile değil, meslek alanımız daralıyor diye hiç değil. Kapalı kapılar ardında haklarınız iç edilmesin diye, hani diyoruz ya ‘şeriatın kestiği parmak acımaz’ diye. Paralel yargıya dönüşmek üzere olan bu düzenleme canını acıtmasın, adalet duygunu incitmesin, şeffaflık ve aleniyet ile vücut bulan tarafsızlık ilkesi alternatifin çözümün ‘gizlilik’ prensibine kurban verilmesin diye haykırıyoruz. Sesimizi duyuyor musun ey milletim? Yargının kurucu unsuruyuz, diğer unsurlarıyla eşit muamele görmek, saygınlığımızı kabul ettirmek istiyoruz” dedi. Buradaki tören Şahin’in meslektaşlarına karanfil dağıtması, günün anısına toplu fotoğraf çekimi ile tamamladı.


AVUKATLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
Rıza Çerçel Kültür Merkezi’nde Baro Başkanlığı tarafından verilen kokteyl ile akabindeki programa; Vali Mustafa Tutulmaz, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çelenk, Adalet Komisyon Başkanı Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Fatih Serdar Köken, AKÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Bayraklı ve avukatlar katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Baro Başkanı Av. Turgay Şahin açılış konuşmasında, “Hukuk ve Ahlak” konulu dersi sunacak kişinin mazereti nedeniyle Türkiye Barolar Birliği, Barolar ve Siyaset başlıklı sunum yapacağını belirtti. Tarihte kurulan ilk Baro olan İstanbul Barosu’nun 5 Nisan 1878 tarihinde kurulması nedeniyle 5 Nisan Avukatlar Günü çıkış noktası olarak baz alındığını belirten Şahin, “Bir diğer çıkış noktası da asıl üzerinde durulan tarih 5 Nisan 1958 tarihinde İzmir’de yapılan Baro Başkanları Toplantısında Türkiye Barolar Birliği kurulması için fikir birliğine varılarak bunun bir deklarasyonla yayınlandığı tarihtir. Meslektaşlarımızın Avukatlar Gününü kutluyor programımıza katılanlara teşekkür ediyorum.” diye konuştu.


“AVUKATLIK ADALETİN ÖNEMLİ ALANI”
Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz programda yaptığı konuşmada, avukat sayısındaki ciddi artışın nitelik ve nicelik açısından irdelenmesi gerektiğine temas etti. Avukat sayısı azken etkinliğin sayı artınca ne şekilde gerçekleştiğini zamanın göstereceğini kaydeden Tutulmaz, “Bazen sayı arttıkça işin değeri çökebiliyor. 5 Nisan Avukatlar Günü’nü ve Haftasını kutluyorum. Avukatlık adalet mekanizmasının en önemli alanlarından birisidir. Savunma gibi önemli bir hizmeti yürütmekte olan avukatların önemli sorumlulukları vardır. Adaletin gerçekleşmesi lazımdır. Adalet gerçekleşmeden toplumlarda huzurun sağlanması mümkün değildir. Tarih boyunca yaşanarak bu sonucu varılmıştır. Adaletin gerçekleşmesi her zaman önemli, bunda da avukatlık mesleğinin önemli bir rolü var. Kamu vicdanın rahatlatılması önemlidir. Bunda hâkimlerimizin, savcılarımızın ve avukatlarımızın önemli payları vardır.” şeklinde konuştu.
Program Baro Başkanı Av. Turgay Şahin’in sunumu ile devam etti. Program sonunda meslekte 50’inci, 40’ıncı ve 25’inci yılına ulaşan avukatlara protokol mensuplarınca plaket verildi.  
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme