Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Aziz Aslan
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

ADALET – Kocatepe Gazetesi

Aziz Aslan 14 Şubat 2017 Salı 12:34:21
 

Bu haftaki yazımız her canlıya, her şahsa, her kuruluşa ve her devlete lazım olan ADALET üzerinedir.
Birçok adalet çeşidinden bahsedebiliriz. Adli adalet, idari adalet, sosyal adalet ve ilahi adalet gibi..  
Adli adalet, bildiğimiz adliyelerdeki vakalarda hakimlerin verdiği kararlarla ilgili adalet. Tarafsızca, ön yargısız, haklıyı ve suçluyu birbirinden ayıracak şekilde ve olması gereken kararlardır.
İdari adalet bürokraside ülkenin güzel yönetilmesi için adama göre değil , liyakata ve tecrübeye yönelik yetkilendirme ve denetimlerdir.
Sosyal adalet, toplum kesimleri arasındaki dengesizlikleri yok etmek için yine ülkeyi yönetenlerin politikaları ile koymuş oldukları kurallardır. Burada adaleti uygulayıcılar da, dağıtıcılar da, alıcılar da adaletli olmalıdır.
Yukarıda bahsettiğimiz üç adalet de insanlar ve kurumlar tarafından uygulanır. Bu nedenle eksiklikler, yanılmalar, yanlışlıklar ve şaşmalar olabilir. Zamanla ve tecrübeyle düzeltilebilir ya da daha kötü olabilir.
Bir de İlahi adalet var. Yani şaşmaz, yanılmaz adalet. Yaradanımızın adaleti. İşte bu adalete güvenmek lazım. İşte bu adaletten korkmak lazım. Korkmayanın vay haline. Boynuzsuz koyunun boynuzlu koyundan hakkını alacağı adalet. Emek hırsızlığının , hak yemenin, can acıtmanın kul hakkı olduğu ve kul hakkının huzuru mahşerde dahi affedilmeyeceği Allah’ın adaleti. Gecikse de kimsenin yaptığının yanına kar kalmayacağı adalet. Allah korusun Ölümü unutanların unuttuğu korkunç adalet. Diğer adalet sistemlerin göremediğini gören adalet.
Değerli dostlar; Her türlü adalet hepimize lazım. Adaletsizliğe sebep olanlar mutlaka adaletsizliğin gazabına uğrarlar.
Adaletin kılıcı öyle keskindir ki, yeri gelir tutanın da elini keser.
Ecdadımız adalet üzerine hükmettiği için dünyayı idare etmiş. Bu aziz millet çocuklarına “adalet” ismini koymuş. Adaletten ayrılmazsak millet olarak bizi değil düşmanlarımız, içimizdeki riyakarlar dahi yıkamazlar.
Güç yetiren Allah’tır. O ne derse o olur.
Adaletin kuvvetli, kuvvetlinin de adaletli olması gerekir.
Adaletin hakim olduğu yerde, silahın yeri yoktur.
Doğru olan, haklı olandır.
Adalet, mülkün temelidir.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER