'Adalet Bakanı dediğimize geldi'

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe, TBMM Genel Kurulunda Hâkimler ve Savcılar Kanununu ile ilgili vermiş olduğu önerge ile ilgili konuşma yaptı. Ünlütepe, referandum döneminde Hayır oyu isterken iktidar mensuplarına, 'Bu Anayasa değişikliğiyle darbecilerden hesap soramazsınız' dediklerini, toplumla düşüncelerini paylaştıklarını, Adalet Bakanı'nın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarla da, kendilerinin dediği düşünceye geldiğini belirtti Bazı üyeler tarafından Adalet [&hellip]

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe, TBMM Genel Kurulunda Hâkimler ve Savcılar Kanununu ile ilgili vermiş olduğu önerge ile ilgili konuşma yaptı. Ünlütepe, referandum döneminde Hayır oyu isterken iktidar mensuplarına, “Bu Anayasa değişikliğiyle darbecilerden hesap soramazsınız” dediklerini, toplumla düşüncelerini paylaştıklarını, Adalet Bakanı’nın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarla da, kendilerinin dediği düşünceye geldiğini belirtti

Bazı üyeler tarafından Adalet Bakanına sorulan bir soruya verilen yanıtı milletvekilleri ile paylaşan Halil Ünlütepe” Bir üyemiz şunu sordu: “12 Eylülcüleri yargılayacağınız sözünü verdiniz. O günden bugüne kaç kişi hakkında 12 Eylül döneminde yaptığı icraatlardan dolayı dava açıldı ve ne yaptınız?” Sayın Bakanın verdiği cevap bana göre doğru ama tabii ki toplumu tatmin etmedi. Sayın Bakan aynen şunları söyledi: “Anayasa’mızın geçici 15’inci maddesi çok açık ve net. 12 Eylülü yapanların, bu faaliyeti icra edenlerin, 1983’teki serbest seçimlere kadar geçen dönemde bu süreci şu ya da bu şekilde deruhte edenlerin hakkında cezai soruşturma yapılamayacağı, hukuk davası açılamayacağı, herhangi bir soru dahi sorulamayacağı hükmüne havidir. Biz ancak 21’inci yüzyılda Avrupa Birliğine aday olan bir üyenin Anayasa’sında bu ibare olmasın diye kaldırdık.” dedi. Sevgili arkadaşlar, siyaset dürüst insanların işidir. Siyasette toplumun önüne çıktığınızda ona ne söylerseniz yarın karşınıza çıkar” diye konuştu.
“Mecliste doğruyu söyledi”
12 Eylül Anayasa değişikliğiyle ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisinde yapılan toplantıda Adalet ve Kalkınma Partili milletvekillerinin bu maddeyle ilgili söyledikleri sözleri dün gibi hatırladığını ifade eden Ünlütepe; “Biz geçici 15’inci maddeyle ilgili “Bu şekilde düzenleme yaparsanız yargılayamazsınız. Gelin, biz bir önerge hazırlıyoruz, buna destek olun.” dedik. Olmadınız, meydanlara çıktınız, “Darbecilerden hesap soruyoruz.” dediniz, toplumla düşüncelerinizi paylaştınız. Biz de referandum döneminde “Hayır” oyu isterken “Bu Anayasa değişikliğiyle darbecilerden hesap soramazsınız.” dedik, toplumla düşüncelerimizi paylaştık. Dün Sayın Adalet Bakanı, bizim dediğimiz düşünceye geldi. O nedenle mutluyum çünkü Mecliste doğruyu söyledi” dedi.
“Toplum söylediklerinizin yerine getirilmesini istiyor”
Bir Anayasa değişikliğini yapabilmek için toplumu yanlış bilgilendirmenin doğru bir hareket olmadığını kaydeden Ünlütepe; “Bir siyasetçinin yapabileceği iş midir? Elbette siyaseti ciddi bir kamu yönetimi olarak kabul edenler için toplumu yanıltmak hiç de doğru bir iş değildir.
Şimdi ne oldu? Toplum sizlerden düşüncelerinizi yerine getirmenizi istiyor, söylediklerinizi yerine getirmenizi istiyor. Getirebilecek misiniz? Bu ortamda mümkün değil, çünkü Anayasa değişikliğindeki yanlış bir düzenleme sizin niyetinizi ortaya koyuyordu. Sayın Başbakan, açık açık toplumda “Darbecilerden hesap soracağız.” diyordu, “Hayır oyu verenler darbeyi savunanlar.” diyordu, “Bir 12 Eylülde darbeyi ortadan kaldıracağız” diyordu. Sayın Başbakan acaba şimdi ne düşünüyor? Topluma, daha çok değil, iki buçuk ay önce verdiği ve toplumdan yüzde 58 oy aldığı o verdiği sözlerin arkasında duruyor mu? Onunla ilgili değişiklikleri yapabiliyor mu? Yo. Ama Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu önemliydi, çünkü Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu yargının kalbidir, yargının kalbini ele geçirmeniz gerekiyordu, bunun için Anayasa değişikliği gerekiyordu, bu Anayasa değişikliğini yapabilmek için gerekirse topluma yanlış bilgiler şırınga edilebilmeliydi, toplumla onlar paylaşılabilmeliydi. Bunların tümü yapıldı ve bir Anayasa değişikliği yerine getirildi, ama bu hukuksal bir düzenlemenin içinde Sayın Adalet Bakanının yaptığı açıklama doğru bir açıklamaydı. Niçin Adalet Bakanı toplumla bu düşüncelerini 12 Eylül referandumundan önce paylaşmadı? Niçin Sayın Başbakan bu düşüncelerini 12 Eylül referandumundan önce paylaşmadı? Acaba halkı varabileceği bir mesafede, varabileceği nokta için araç olarak mı kullanıyorlardı, araç olarak mı görüyorlardı? Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği çağdaş demokraside böyle bir yöntem yoktur. Bugün çoğunluğunuzun getirdiği irade, yarın toplumun karşısında sizi mahcup duruma düşürür” dedi.

Bakmadan Geçme