Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

ADABA UYGUN DUA NASIL YAPILIR?

Duaların kabul edildiği vakitlerde abdestlice kıbleye dönerek elleri göğüs hizasına kadar ve iki elin arası açık olarak kaldırılır. Duaya; “Sübhane Rabbiye’l aliyyi’l a’lel vehhap” diye başlanması sünnettir. Sonra Elhamdülillahi Rabbil âlemin Vessalatü vesselamü ala Rasulina Muhammed’in ve ala alihi ve sahbihi ecmeıyn” diyerek başlanır. Öncelikle Efendimizden, meşeyihı kiramdan günümüze kadar gelmiş me’sur olan dualar yapmalı sonra kendi isteklerini Allah’a arz ederek bu isteklerinin kabulünü dilemelidir.
Hadis-i şerifte:
• “Allah’tan bir şey istediğiniz zaman avuçlarınızın içiyle isteyin, avuçlarınızın sırtı ile istemeyin” buyrulmuştur. (Ebu Davud)
• Ancak bela ve musibetlerin giderilmesi için yapılan dualarda ellerin içleri yere, sırtları da semaya çevrilmiş olarak tutulur.
Duada ellerin birleştirileceğine dair İbni Abbas (ra)’dan rivayet edilen hadis-i şerifte:
• “Hz Peygamber (as) dua ettiği zaman ellerinin avuçlarını birbirine bitiştirir, iç kısmını yüzüne doğru döndürürdü.”
• Ancak bu hadis mevahibi ledünniye kitabında zayıf olarak kabul edilmiştir. Hanefi kitapları bu mevzuda der ki; Efendimiz (as) geceleyin yaptığı özel dualarında ellerini bitiştirerek yapardı. Namazlardan sonraki dualarında ellerin arasını açık tutardı. (Memleketimizde ve İslâm ülkelerinde ellerin bitiştirilerek dua edilmesi bu hadis-i şerife dayanmaktadır.)
– Dua Çeşitleri:
Tahtavi haşiyesinde deniliyor ki;
Dört türlü dua vardır; rağbet, rehbet, tadarru ve hafiy’dir.
• Rağbet duası: Cenâb-ı Haktan istek duasıdır ki eller omuz hizasına (veya göğüs hizasına) kadar kaldırılır ve ellerin arası açık, içleri semaya doğru tutulur. Zira duanın kıblesi semadır.
• Rehbet duası: Rehbet duası, felaket, musibet ve beladan kurtulma duasıdır ki bunu yaparken ellerin ayası (içi) aşağı doğru çevrilir. Kuraklığın giderilmesi için yağmur duasında olduğu gibi.
• Tadarru duası: Günah ve kusurlardan temizlenmek için Allah’ın kudretinin yüceliğini ve sonsuzluğunu, rahmetinin genişliğini ve azabının şiddetini idrak ederek yapılan duadır ki gözyaşları akıtılır, serçe ve yüzük parmakları birbirlerine geçirilerek başparmakla işarette bulunulur.
• Hafiy duası: Hafiy dua, kişinin içinden geçirip yaptığı duadır ki; buna kalbi dua da diyebiliriz. (Tahtavi, haşiye 1/224; Üç Aylar İlmihali, Ahmet Selman)
Kılınan her namazın ardından mutlaka dua etmek gerekir, çünkü dua ibadetin özü ve iliğidir. Namazın sonunda dua etmeyenin durumu, akşama kadar çalışıp ta ücretini istemeyen ve ya almadan giden işçinin durumu gibidir. Duayı ihlâsla yapmak gerekir. Namazı ihlâsla kılmak gerekir. Hz. Ali (r.a.) şöyle buyuruyor:
“Hûşu olmayan namazda, lüzumsuz şeylerden kaçınılmayan oruçta, tertile riayet edilmeden yapılan kıraatte, günahlardan sakındırmayan amelde, sehavet (cömertlik) bulunmayan malda, sıkı bağlılık bulunmayan kardeşlikte, ihlâs olmayan duada hayır yoktur.”

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER