• Haberler
  • Genel
  • Acilen tüm binalar yapı denetiminden geçirilmeli

Acilen tüm binalar yapı denetiminden geçirilmeli

Yapı Denetim Kuruluşları Birlik Başkanı İnşaat Mühendisi Proje Uygulama Denetçisi İrfan Sepin, hükümetin yasadaki eksiklikleri ivedilikle giderip, depremlerde en çok zarar gören kamu yapıları başta olmak üzere TOKİ yapıları yapı denetim sistemine acilen dahil edilmesi gerektiğini açıkladı Yapı Denetim Kuruluşları Birlik Başkanı İrfan Sepin, Simav depreminin, 5,9 şiddetinde olmasına rağmen neredeyse tüm batı bölgelerde hissedilmesinin [&hellip]

Acilen tüm binalar yapı denetiminden geçirilmeli

Yapı Denetim Kuruluşları Birlik Başkanı İnşaat Mühendisi Proje Uygulama Denetçisi İrfan Sepin, hükümetin yasadaki eksiklikleri ivedilikle giderip, depremlerde en çok zarar gören kamu yapıları başta olmak üzere TOKİ yapıları yapı denetim sistemine acilen dahil edilmesi gerektiğini açıkladı

Yapı Denetim Kuruluşları Birlik Başkanı İrfan Sepin, Simav depreminin, 5,9 şiddetinde olmasına rağmen neredeyse tüm batı bölgelerde hissedilmesinin; bir deprem ülkesi olunduğu gerçeğini bir kez daha ortaya çıkardığını ifade etti.
Mühendislik hizmetleri önemli
Yapı Denetim Kuruluşları Birlik Başkanı İnşaat Mühendisi Proje Uygulama Denetçisi İrfan Sepin, başta İstanbul olmak üzere ülke geneline bakııldığında son bilimsel verilere göre; kaçak yapılaşma oranı yüzde 40 civarında olduğunu belirtti. Sepin, yapı kullanma izin belgesi olmayan yapıların yüzde 60 civarında bulunduğunu belirterek; “Mevcut binaların neredeyse yarısına yakını ‘Mühendislik Hizmetlerinden’ yoksun olarak üretilmişlerdir. Bu binaların olası depremlerde yıkılması ve can kayıplarının olması kaçınılmazdır. Halbuki Japonya örneğinde gördüğümüz üzere; mühendislik hizmetlerinin eksiksiz olarak sunulduğu yapılarda 9.0 şiddetindeki depremlerde bile can ve mal kaybı yaşanmıyor.” dedi.
Barınma hakkı temel hak
Yapı Denetim Kuruluşları Birlik Başkanı İrfan Sepin, başta kamu binaları olmak üzere mevcut tüm yapıların incelenmesi, yıkılması zorunlu o!an yapıların yıktırılması, onarılacak yapıların ise onarım ve güçlendirme projelerinin hazırlanarak hayata geçirilmesi gerektiğini savundu. Başta hükümet olmak üzere bunun herkesin görevi olduğunu aktaran Sepin; “Vatandaşın en temel hakkı olan ‘barınma hakkı’ nı, güvenli yapılarda sağlamak için taraflar görevlerini noksansız yerine getirmelidirler. Mevcut binalar; her ildeki Bayındırlık il Müdürlükleri, Belediyeler, Meslek Odaları ve Yapı Denetim Kuruluşları işbirliği île en kısa sürede incelenmeli, yapı güvenliğinin sağlanması için gerekil projeler üretilmelidir. Bu Hükümetin ve yerel yönetimlerin öncelikli politikası olmalıdır.” diye konuştu.
Devlet keşif bedelinin yarısını karşılamalı
İnceleme, deney, test, tahkik ve proje çizimi ile birlikte güçlendirme inşaatının vatandaşa bir maliyet getireceğini ancak bu maliyetin olası can kayıplarından daha değerli olamayacağına dikkat çeken İrfan Sepin; “Vatandaşlarımızın deprem konusunda bilinçlendirilmesi ve bilgilendirilmesinin yanı sıra teknik ve mali açıdan desteklenmesi gerekmektedir. Bunun için başta hükümetimiz olmak üzere, sivil toplum örgütleri ve meslek odaları üzerine düşeni acilen yapmalıdır. Devlet, DASK ve benzeri fonlar aracılığı ile; proje müellifi ile yapı denetim kuruluşu tarafından hazırlanmış ve bayındırlık il müdürlükleri tarafından onaylanmış maliyet keşfinin yarısını karşılamalı, Yarısı da ilgili bankaların verebileceği faizsiz veya çok düşük faizli kredilerle vatandaş tarafından karşdanmalıdır. Bu durumunda; Ülkemiz için çok büyük bir problem olan ‘yapı güvenliği olmayan mevcut bina stoğu’ depreme dayanıklı hale gelecektir. Ülkemizin ve özellikle hükümetimizin en büyük projelerden biri, bu olmalıdır.” şeklinde konuştu.
Eksikler ivedi giderilmeli
1999 Depremleri ve son olarak Simav-Kütahya depreminin Türkiye’de yapım sürecinin denetimden yoksun olarak süre geldiğini gösterdiğini belirten Yapı Denetim Kuruluşları Birlik Başkanı İrfan Sepin şöyle konuştu: “Sağlıklı ve etkin bir yapı denetim sistemi; geleceğimizi kurtaracak, güvenli ve sağlıklı binalar üretilmesini sağlayacaktır. Gerek can ve mal güvenliğinin sağlanması, gerekse çağdaş, nitelikli,, yaşanabilir bir çevreye uygun bir yapı üretiminin gerçekleştirilmesi için, kapsamlı bir yapı denetime ihtiyaç vardır. Etkin bir denetim için; Hükümetin yasadaki eksiklikleri ivedilikle gidermesi gereklidir.
Depremlerde en çok zarar gören kamu yapıları başta olmak üzere TOKİ yapıları yapı denetim sistemine acilen dahil edilmelidir. Bu vesile ile Simav depreminde yaşamını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet, yaralılara acil şifalar dileriz.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme