Acil Çağrı Merkezi mükemmel işliyor

112 Acil Servis telefonunu lüzumu halinde kullanmanın bireysel ve toplumsal bir zorunluluk olduğunu belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, Acil Çağrı Merkezi’nin Afyonkarahisar için son derece faydalı olduğunu, sistemin mükemmel işlediğini açıkladı İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, 112 Acil Servis hizmetlerinin Sağlık Bakanlığı'nın vatandaşlara verdiği en iyi ve faydalı hizmetlerden biri olduğunu belirtti. [&hellip]

Acil Çağrı Merkezi mükemmel işliyor

112 Acil Servis telefonunu lüzumu halinde kullanmanın bireysel ve toplumsal bir zorunluluk olduğunu belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, Acil Çağrı Merkezi’nin Afyonkarahisar için son derece faydalı olduğunu, sistemin mükemmel işlediğini açıkladı

İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, 112 Acil Servis hizmetlerinin Sağlık Bakanlığı’nın vatandaşlara verdiği en iyi ve faydalı hizmetlerden biri olduğunu belirtti.
ACİL HİZMETİ
24 SAATE DAYALI
Dr. Necip Yemenici, son 10 yıla bakıldığında 112 Acil Sağlık hizmetlerinin gittikçe önemi artan, değerini koruyan ve hizmet kalitesi artan bir boyut kazandığını kaydetti.
Dr. Yemenici; “Afyonka-rahisar’da 112 acil sağlık hizmetleri çok iyi bir şekilde yürütülmektedir. Bilindiği üzere ilimiz bir kavşak noktasındadır. Hergün binlerce aracın geçtiği kimi zaman her gün en az bir ya da iki trafik kazasının yaşandığı bir il. Allah’tan çok ölümlü kazalar olmuyor. Onun için 112 hizmetleri gerçekten bizim Sağlık Müdürlüğü olarak üzerinde çok durup, önemseyip, çok sıkı takip ettiğimiz bir hizmet. Bu hizmet 24 saat esasına dayanan bir hizmet. Sağlıkta 24 saat esasına göre 112 acil sağlık hizmetleri çalışılmaktadır” dedi.
ASILSIZ İHBAR CAN SIKIYOR
112 Acil Servis hizmetlerinin ifasında karşılaşılan ciddi zorluklar olduğuna dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, bu zorlukların başında asılsız ihbarların geldiğini söyledi. Asılsız ihbarların gerçek anlamda hizmet kalitesine olumsuz yansıdığını kaydeden Dr. Yemenici; “Hizmet kalitesine olumsuz yansıma kadar bu hizmeti veren arkadaşlarımızın motivasyonu da kırılmaktadır. Düşünün ki gece yarısı bir telefon geliyor. Bu telefon bir trafik kazası, bir kalp krizi olabilir. Başkaca acil bir durum olabilir. Böylesi bir telefon beklenirken asılsız bir ihbar geliyor. Ya da küfürlü, argolu konuşan, gayri ahlaki anlayışta kişilerce aranabiliyorsunuz. Tabii bu bizim çalışanlarımızın moralini bozuyor. Asılsız ihbar yapanlarla ilgili 15 kişi tespit ederek savcılığa bildirdik. İki kişi hakkında savcılık bir inceleme başlattı. Ama o incelemenin sonucunda da çok kayda değer bir sonuç elde edemedik. Çok caydırıcı olmadı. Medya vasıtası vatandaşlara şu mesajı vermek istiyoruz. Lüften 112 ücretsiz diye rahatsızlık verilmesin” diye konuştu.
ÖYLE KAYITLAR VAR Kİ,
DİNLEMEYE EDEP YETMİYOR!
112 Acil Servis biriminin saniyelerinin kıymetli olduğuna vurgu yapan Dr. Necip Yemenici, asılsız ihbara ayrılacak zaman diliminde bir kalp krizi ya da silahlı yaralama vakasının kaybedilebileceğine dikkat çekti. Durumun son derece vebal içerdiğine vurgu yapan Dr. Yemenici; “Konu çok veballi birşey. Asılsız ihbarla uğraşırken belki acil bir trafik kazasına ulaşma da gecikebiliriz. Onun için lütfen 112 acil hattını meşgul etmesinler. Anne, babalara şunu öğütlüyoruz. 112’yi çocuklarda arıyorlar öğrenmişler. İnanın öyle ses kayıtları var ki, edebimiz bunu dinletmeye uygun değil. Çocuklardan bile çok gayri ahlaki cümleler duyuyoruz. Tabii bunlar duymamazlıktan gelip, kapatılıyor. Ama netice de bu çalışanların da insan olduğunu unutmamak gerekir. Bu hizmeti sunan arkadaşlarımızın çoğu da bayandır. İşin tuhaf tarafı tekrarlayarak aramalarıdır. Bilindiği üzere 112 Acil Servis hizmeti sim kart olmadan da çalışıyor. Sim kartsız ya da kontör olmadan çalışan bu hizmetin kıymeti iyi bilinmelidir. Bu büyük bir hizmet. Çünkü bunun içerisinde insan hayatı var. Dolayısıyla biz bu asılsız ihbarlar nedeniyle şikayetçiyiz” şeklinde konuştu.
AVRUPA’DA CEZASI AĞIR
Tespit edilen asılsız ihbarların Cumhuriyet Savcılıklarına bildirildiğini, ellerinden gelenin bu olduğunu söyleyen Dr. Necip Yemenici, bireysel ve toplumsal bilinçlenme sağlanmadan sorunu tam olarak çözmenin mümkün olmadığını kaydetti.
“Bu sorun neden Avrupa’da yaşanmıyor?” sorusunu soran Dr. Yemenici; “Avrupa’da ve ABD’de de 112 sistemi var. Avrupa’ya bu sistemi incelemek için giden arkadaşlar asılsız ihbarlarla karşılaşmadıklarını ifade ettiler. Çünkü orada asılsız yapılacak ihbara verilecek ceza ağır. Bu noktada bizim yasa koyucularımıza da iş düşüyor. Bu yayın aracılığıyla bireysel ve toplumsal bilinçlenmeye katkı sağlanır diye umut ediyoruz. İnşallah asılsız ihbarlar bir nebze de olsa azalır. Bu asılsız ihbarlar kul hakkına da giriyor. Çünkü 112 Acil Servis hizmeti bir kamu hizmetidir” ifadelerini kullandı.
AFYON ACİL ÇAĞRI MERKEZİ MÜKEMMEL
Acil Çağrı Merkezi’nin çalışmasında takvimin nasıl işleyeceğinden söz eden Dr. Necip Yemenici, 112 Acil Çağrı Merkezleri hizmetinin İçişleri Bakanlığı’nın bir projesi olduğunu belirtti. Dr. Yemenici şöyle konuştu: “Aslında bu ABD’de ki 911 sisteminin Türkiye’ye yansımış modelidir. 112 Acil Çağrı Merkezleri’nin yeni işleyiş biçimi Dönemin Başbakanı Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları ile hayata geçirilmiştir. Tabii bu yaklaşık 5 yıl önce Türkiye’de başlamış bir sistemdir. Fakat pilot il olarak önce Antalya ve Isparta’da başladı. Şu anda 12 ile yayılmış durumda. Bu 12 ilin içerisinde Afyonkarahisar’da bulunuyor. İlimiz de Acil Çağrı Merkezi Valiliğimiz bünyesinde hizmet veriyor. AFAD binamızın yanında yer alan son derece modern bir binada hizmetlerimiz aralıksız devam etmektedir. Son derece donanımlı, milyonlarca lira harcanan çok mükemmel bir yer. Bilindiği üzere 5 Mart 2014 yılında Acil Çağrı Merkezi binasına ilk giden büyük teşkilat olarak Sağlık Bakanlığı’dır. İlk önce 110 İtfaiye gitti. Onlar biraz deneme aşamasında çalıştılar. Daha sonra Mecidiye de mevcut olan 112 Komuta Merkezimizi kapatarak oraya gittik.”
EMNİYET VE JANDARMANIN ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü görevinin 112 Başhekimi Dr. Hamza Göyün’e valilik makamınca tevdi edildiğini belirten Dr. Necip Yemenici, hazır bir binada iyi bir ortamla karşılaşmanın avantaj olduğuna değindi. Dr. Yemenici şunları söyledi: “112 Acil Çağrı Merkezini benimseyerek hizmetlerimizi yürütmeyi sürdürüyoruz. Birimimiz oraya geçtikten sonra eksik olan donanımlar valilik makamınca alındı. Bu eksikler tamamlandıktan sonra Sağlık Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı, Belediye’nin itfaiye birimi, Orman Müdürlüğü, AFAD orada hizmet vermeye başladı. Sonrasında önümüzde ki dönemde ya da bu yılın sonuna kadar Emniyet ve Jandarmanında geçişi planlanmaktadır. Bu süreç kademeli biçimde İçişleri Bakanlığı’nın izin verdiği ölçekte gerçekleşecektir. Ama 2018 yılı sonuna kadar tüm Türkiye’de bütün kurumlarla yani acil çağrı hizmetleri içeren tüm birimler ve numaraları Acil Çağrı Merkezi çatısı altında toplanmış olacak. Afyonkarahisar’da emniyet ve jandarmanın geçişi için ön çalışmaları devam ediyor.”
“ACİL ÇAĞRI
MERKEZİNDEN MEMNUNUZ”
Emniyet ve Jandarma birimlerinin kendilerine göre bir sistemleri olduğunu kaydeden Dr. Necip Yemenici, devletin güvenliğini sağlama alarak en iyi şekilde taşımanın planlandığını dile getirdi. Acil Çağrı Merkezi’nin Afyonkarahisar için son derece faydalı olduğunu belirten Dr. Yemenici; “Çok koordinasyonlu bir çalışma. Afyonkarahisar birinci ve ikinci derece de deprem bölgesi. Allah korusun olumsuz bir durumda, olası bir doğal afette aynı anda o mekanizma çalışmış oluyor. Onun kıymeti çok büyük. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz yıllarda Eylül ayında cephanelik patlaması gibi talihsiz bir olayı yaşamıştık. O zaman bu sistem yoktu. Ama olay yerine hemen itfaiye ve diğer birimler intikal ettiler. Allah bir daha göstermesin ama bu tür durumlarda aynı anda itfaiye, polis, ambulans, orman, yangın birimleri gidiyor. İlimiz için Acil Çağrı Merkezi mükemmel şekilde işliyor. Biz çok memnunuz. Sayın Valimiz Hakan Yusuf Güner’e bize bu konuda destek verdiği için çok teşekkür ediyoruz. Arkadaşlarımızın hiçbir eksiği yok. Acil hizmetlerin birleştirilmesi ile daha sağlıklı sonuçların alındığını görüyoruz. Bu hizmet inşallah daha da gelişerek sürdürülecek.” >> Burcu AYDIN’ın haberi

Bakmadan Geçme