Acıgöl, flamingolara ev sahipliği yapıyor
Kuş cennetleri, küresel ve çevre felaketlerinin etkisiyle yok olurken, Afyonkarahisar’daki Acıgöl flamingolara ev sahipliği yapıyor Afyonkarahisar’ın Başmakçı ilçesi sınırları içerisinde bulunan ve yüksek sodyum sülfat oranıyla Tuz Gölü’nden sonra Türkiye’nin en tuzlu gölü olan Acıgöl, kuş meraklıları ve turistlerin yeni keşfettiği alanlardan. Birçok kuş türüne ev sahipliği yapan Acıgöl’de 2001 yılından beri yapılan gözlemlerde 119 [&hellip]
Kuş cennetleri, küresel ve çevre felaketlerinin etkisiyle yok olurken, Afyonkarahisar’daki Acıgöl flamingolara ev sahipliği yapıyor
Afyonkarahisar’ın Başmakçı ilçesi sınırları içerisinde bulunan ve yüksek sodyum sülfat oranıyla Tuz Gölü’nden sonra Türkiye’nin en tuzlu gölü olan Acıgöl, kuş meraklıları ve turistlerin yeni keşfettiği alanlardan. Birçok kuş türüne ev sahipliği yapan Acıgöl’de 2001 yılından beri yapılan gözlemlerde 119 kuş türünün varlığı tespit edildi.
Acıgöl, Türkiye’de flamingoların en yoğun bulunduğu yerler arasında. Birçok ziyaretçi göl kenarına ya da Afyonkarahisar Valiliği’nin kuş gözlem evine giderek ürkek flamingoların güzelliklerini izliyor. Antalya-Denizli geçiş güzergahında bulunan ve yüzde 80’i Afyonkarahisar sınırlarındaki Acıgöl’ün hemen hemen her yerinde görülebilen flamingolar özellikle sessiz ve tenha yerleri tercih ediyor. Flamingolar, zaman zaman çevreden ürkerek daha rahat edebilecekleri bölgelere çekiliyor.
Allı turna olarak da bilinen flamingolar huzur içinde yaşadıkları Acıgöl’de eşsiz manzaraların oluşmasına imkan sağlıyor. Kendilerine yaklaşıldığında korkarak kaçmaya başlayan flamingoların göz kamaştıran pembe, beyaz tüylerinin yanı sıra uçmaya başlamadan önce suda koşmaları izlenmeye değer görüntülerin başında geliyor.
Uzun ince bacakları, uzun ve eğri boyunları, beyaz pembe renkli tüyleriyle ilgi çeken flamingolar, kıvrık gagalara sahip. Su ya da çamurun içindeki eklem bacaklı hayvanları, böcek larvalarını ya da yosunları yiyerek beslenen flamingoların bu besinlerdeki karotin maddesi nedeniyle pembe rengi aldığı belirtiliyor.
Acıgöl’de flamingo başta olmak üzere birçok kuş çeşidine de ev sahipliği yapıyor. 16 bin 500 hektar alana sahip olan Acıgöl, dağlardan gelen akımlar, kaynak suları ve Kocaçay deresi’nin sularıyla besleniyor. Acıgöl, flamingo ve diğer kuş çeşitlerinin çokluğu nedeniyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
Özellikle kuş meraklıları başta olmak üzere turistlerin de ilgi duyduğu Acıgöl’deki kuş türleri ile ilgili çeşitli defalar tanıtım ve tespite yönelik çalışmalar yapılsa da Afyonkarahisar Valiliği’nin konuya el atmasına kadar bu konuyla ilgili ciddi anlamda bir çalışma yapılamamış.
Av alanı gibi görülen, oysa kuş türleri ve mevsimselliği açısından önemli bir doğa turizmi alanı olacak değerler taşıyan Acıgöl’de bu alandaki çalışmalar dönemin Valisi Muzaffer Dilek’in çabaları ve yönlendirmeleri ile 2003 yılında başlamış ve 2004 yılı sonunda proje uygulamaya geçmiş. Kuş Gözlem Terası Projesi, Çevre ve Orman Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonunda Akpınar köyü sınırları içerisinde kalan ve kuşların konaklama yerlerine en hakim noktalardan biri olan kayaların yamacına kurulmuş. Bu teras hem turistik hem de eğitim amaçlı kullanılabiliyor. Kuşların tedirgin edilmemesi ve doğal yaşamlarının olumsuz etkilenmemesi için gereken özen gösteriliyor. Acıgöl’ü önemli kuş alanı olmasını sağlayan türlerin başında flamingo, angıt, kılıçgaga, akça cılıbıt, mahmuzlu kız kuşu ve gülen sumru gibi kuş türleri geliyor. (Kocatepe)