• Haberler
  • Genel
  • Acenteler duyarlı olmalı – Kocatepe Gazetesi

Acenteler duyarlı olmalı – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Sigorta Acenteleri Derneği üyeleri Çakmak Marble Otel’de bir araya geldi. Sektörün sorunlarının masaya yatırıldığı toplantıda sigorta acentelerinin uyması gereken fiziki şartlar, Dernek’e üyelik ve Dernek’in Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonu ‘na üye olup olmaması konuları ele alındı. Dernek’e üye olmayan sigorta acentelerinin şikayetlerinin dikkate alınmayacağı hatırlatılan ve yaklaşık 2 saat süren toplantıda Zorunlu Hekim Sigortası [&hellip]

Acenteler duyarlı olmalı

Afyonkarahisar Sigorta Acenteleri Derneği üyeleri Çakmak Marble Otel’de bir araya geldi.

Sektörün sorunlarının masaya yatırıldığı toplantıda sigorta acentelerinin uyması gereken fiziki şartlar, Dernek’e üyelik ve Dernek’in Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonu ‘na üye olup olmaması konuları ele alındı. Dernek’e üye olmayan sigorta acentelerinin şikayetlerinin dikkate alınmayacağı hatırlatılan ve yaklaşık 2 saat süren toplantıda Zorunlu Hekim Sigortası poliçelerinde bazı sigorta acentelerinin indirim yapması ve bu uygulamaya karşı alınacak tedbirler de gündeme geldi. Toplantıdaki ortak görüş, poliçelerde indirim yapılmasının önüne geçilmesi doğrultusundaydı.

Afyonkarahisar Sigorta Acenteleri Derneği üyeleri Çakmak Marble Otel’de toplantı yaparak, sigortacılık sektörünün durumunu ele aldı. Toplantıda ilk olarak Afyonkarahisar Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı Mehmet Karaca, Dernek’in 2009 yılında kurulduğunu, Dernek’in güçlenmesi için sigorta acentelerinin Dernek’e üye olmaları gerektiğini vurguladı. Karaca, “Afyonkarahisar Sigorta Acenteleri Derneğimiz 2009 yılında kurulmuştur. Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nın verilerine göre kayıtlı üye sayısı 132, derneğimize kayıtlı üye sayımız 24’tür. Derneğimize üye sayısını artırmak amacıyla il ve ilçedeki çoğu meslektaşımızı ziyaret ettik. Bu konuda herkesten destek bekliyoruz. Derneğimizin amacı, üye olan acentelerin ekonomik, sosyal, kültürel gelişmelerine, eğitimlerine devlet, hükümet kurum, kişi veya tüzel kişiliklerle olan ilişkilerine katkıda bulunmaktır. Üyelerin karşılıklı çıkarlarının zedelenmesini önlemektir. Mesleki faaliyetlerinin gereği aracılık yaptıkları sigortacılık şirketinin işlemlerine bağlı olarak meydana gelecek olan hukuki sorunlarda yardımcı olmak, sigorta sektörünün gelişmesini, üyelerinin topluma ve sektöre yararlı olmalarını sağlayıcı çalışmalarda bulunmak, toplumun si-gorta sektöründen en iyi şekilde yararlanmasını sağlamaktır” dedi.
“Canla-başla çalışıyoruz”
Sigorta acentelerinin tek başına varlık gösteremeyeceğini belirten Karaca, “Acente tek başına bir varlık gösteremez, derdini yetkili mercilere iletemez. Burada tek vucüt olup derneğimize sahip çıkmamız gerekiyor. Yorucu bir mesleğimiz var. Masraflarımız ve vergilerimiz alabildiğince çok. Tahsilatını alamadığımız poliçelerin primlerini cebimizden yatırıyoruz. Sigortalımızın hasarı ile canla–başla uğraşıyoruz. Sigorta şirketlerinin primlerden vazgeçip bir de bizler tarife oluşturuyoruz. Bizler geçimimizi sağlamak, çocuklarımıza daha iyi bir gelecek sağlamak için çalışıyoruz. Poliçelerden kazanacağımız primlerden ödün vermek zorunda kalıyoruz. Cebimizdeki parayı hediye ediyoruz. Müşteriler de acenteleri birbirine düşürerek prim veya iskonto yaptırıyorlar. Bu konuda hepinizin sağduyulu olmanızı rica ediyorum” diye konuştu.
Üye olmayan acentenin
şikayeti dikkate alınmayacak
Dernek’e iletilen şikayetlerin mutlaka gereğinin yapılacağını hatırlatan Karaca, “Derneğimize üye olan acentelerin imzalı ve belgeli yapılması halinde gerekli işlemler ivedilikle yapılacaktır. Derneğimize üye olmayan meslektaşlarımızın şikayetleri hiçbir zaman dikkate alınmayacaktır. Mesleğimizin itibarını artırmak, bizlerin elindedir” ifadelerini kullandı.
Yapılması gerekenler hatırlatıldı
Afyonkarahisar Sigorta Acenteleri Derneği Genel Sekreteri Nevin Demircigediği ise sigorta acenteleri arasındaki bağlar hakkında bilgi verdi. Demircigediği, “Bilindiği üzere, 2010/35 sayılı Sektör Duyurusunda, acenteler tarafından Yönetmelikte öngörülen biçimde şube şeklinde örgütlenmeye gidilmesi veya acenteliğin kapsamı ve türü ile sigorta şirketi tarafından verilen yetkinin kapsamı ve sınırına bakılmaksızın tüm acenteliklerin (yetkili, sınırlı yetkili, sözleşme yapma ve/veya prim tahsil etme yetkisi olmayan) doğrudan sigorta şirketi tarafından yetki-lendirilmesi dışındaki bütün yapılanmaların içerisinde bulunan acentelere tahsis edilen şifreler ile açılan ekranların ivedilikle kapatılması ve uygulamanın durdurulmasının; ayrıca, verilen acenteliğin türü ile bu acentelere verilecek yetkinin kapsamına bakılmaksızın tüm acentelik tesislerinin tescil ve ilan ettirilmesinin gerekli görüldüğü bildirilmiştir” dedi.
Demircigediği, acentelerin uyması gereken kuralları da hatırlatarak “Bu çerçevede; sınırlı yetkili acente, alt acente, tali acente, bağlı acente, v.b. isimler altında ikili (acente-alt acente arasında) veya üçlü (sigorta şirketi-acente-alt acente arasında) düzenlenen sözleşmelerle Levhaya kayıtlı olarak faaliyette bulunan, ancak tescil ve ilan ettirilmemiş olan acentelerin, ilgili sigorta şirketlerinden doğrudan acentelik almalarında bir engel bulunmamaktadır. Bu acentelerin sigorta şirketleriyle arada başka bir acente olmaksızın doğrudan acentelik sözleşmesi imzalamaları ve kendilerine acentelik yetkisi veren belgelerin tescil ve ilan etti-rilmesi gerekmektedir. Bu süreç tamamlanana kadar söz konusu acentelerin faaliyetlerine devam etmeleri mümkün bulunmamaktadır. Ayrıca, yapılacak denetimlerde gerekli sözleşme akdetme ile tescil işlemlerini tamamlamaksızın faaliyetlerine devam ettiği tespit edilen si-gorta acenteleri ve sigorta şirketi sorumluları hakkında gerekli işlem yapılacaktır. Sigorta şirketleri ile acenteleri arasında düzenlenecek sözleşmeler için noter tasdiki aranmayacaktır. Yukarıda bahsedilen işlemlerin tescil ve ilanı müteakip, sigorta şirketlerince Levhaya işlenmek üzere TOBB’a bildirilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.
Fiziki şartlara uyulmalı
Afyonkarahisar Sigorta Acenteleri Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Kurnaz ise sigorta acentelerinin uyması gereken fiziki şartların olduğunu, bu şartların da 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren yerine geti-rilmesinin mecburi olduğunu vurguladı. Kurnaz, “Yapılan tetkik sonucunda asgari fiziki şartlardan herhangi birisini taşımadığı tespit edilen sigorta acentesi şubesinin bilgileri Levhadan çıkartılacaktır. 1 Temmuz 2010 tarihinden itibaren yeni kurulacak olan Sigorta Acentesi şubeleri ise, asgari fiziki şartları taşıdığının ilgili Oda tarafından yapılacak tetkik ile tespit edilmesi sonrasında Levhaya eklenecektir” dedi.
Kurnaz, uyulması gereken fiziki şartları şöyle sıraladı:
“5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’nun 27’nci maddesinin üçüncü fıkrasının (f) bendine istinaden Sigorta Acenteleri İcra Komitesi tarafından alınan Karar uyarınca, Bir sigorta acentesi merkezi veya şubesinin; müstakil bir bina veya iş merkezi içerisinde; fiziki olarak ayrılmış, müstakil bir girişe sahip, başlıbaşına kullanılmaya elverişli bağımsız bir mekân olması ve bu mekânda münhasıran si-gorta acenteliği faaliyeti yürütülüyor olması, kullandığı elektrik, telefon, su, doğalgaz veya internet bağlantı hizmetine ilişkin faturalarından en az ikisinin sigorta acentesi adına kayıtlı bulunması, en az birer adet bilgisayar, yazıcı ve faks cihazının bulunuyor olması, internet bağlantısı bulunması ve sigortacılık işlemleri için Statik IP kullanılması zorunludur.”
“Herkes acente olamayacak”
Kurnaz’dan sonra söz alan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sigorta Acenteleri Sektör Meclisi Üyesi Bekir Özerdem, ise sigorta acentelerinin uyması gereken şartların kanunlaştığını vurguladı. “Bundan böyle, herkes sigorta acentesi olamayacak” diyen Özerdem, “Sigortacılık ile ilgili yeni yönetmelik geçerse, bu iş daha da netleşecek. Farklı şekilde kontroller gündeme gelecek” dedi.
Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonu Başkanı Hüseyin Kasap’ın da bir mesajını okuyan Özerdem, TÜSAF’ın 2003 yılında Ankara’da kurulduğunu, şu anda 21 derneği temsil eden bir federasyon haline geldiğini belirtti. Özerdem, TÜSAF’ın Sigortacılık Kanunu’nun çıkmasında etkili olduğunu, bundan sonra da aynı hızla çalışmaya devam edeceğini, şikayet veya sorunların TÜSAF vasıtasıyla iletilmesi durumunda daha etkili olunacağını aktardı.

İndirim ve taksitin önüne geçilmeli
Afyonkarahisar Sigorta Acenteleri Derneği’nin toplantısındaki en dikkat çekici gündem maddesi, Zorunlu Hekim Sigortası olarak bilinen Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası’nda bazı sigorta acentelerinin yaptığı indirimlerle ilgiliydi. Dernek Başkanı Mehmet Karaca, bu indirimlerin doğru olmadığını, bu konuda Hazine Müsteşarlığı’nın da yazısı olduğuna dikkat çekti.
Cezası 12 bin lira
Bekir Özerdem ise poliçelerde indirim ya da taksitlendirme yapmanın cezalandırılacak bir husus olduğunu vurguladı. Özerdem, “Afyonkarahisar’da bu uygulamayı yapan herkes zararlı çıkacak. Sigortacılık Kanunu’nun 34’üncü maddesi 2’nci fıkrasının j bendinin hükmünü araştırdınız mı? Hükmün cezası 12 bin lira. 12 bin lira. Bu ceza poliçe başı mı senelik mi? Bunu tartışıyoruz. Olay birisinin yapıp diğerinin yapmaması olayı değil. Olay, sektörel olarak sıkıntıya girmemizdir. Bu hadise, aklımıza gelen tüm poliçelerde yaşanıyor. Yapılmasına son derece karşıyım. Sigorta acenteleri taslağında çok can yakıcı bir madde var. Bundan sonraki her poliçe neyse onu almanız gerek. İndirimli aldığınız takdirde tespit edilirse ceza verilecek. Bu işten ekmek yiyen çok kişi var. sektöre zarar verilmemeli. Sektörde tanınmak için yapıyorsan bununla kendini tanıtamazsın. Son genelge çok açık. Geriye dönük düzeltmeler yapılmadığı takdirde cezai işlem yapılacak” dedi.
Kesinti ve hediye isteniyor
Toplantıya katılan diğer sigorta acenteleri de Zorunlu Hekim Sigortası’nda indirim yapılmasının sigorta acentelerinin zararına olduğu konusunda birleştiler. Sigorta acenteleri, istenen indirim ve jestlerden dolayı da şikayetlerini dile getirdiler. Acente yetkilileri “Bizden yüzde 30’a varan indirim isteniyor. Bir kere de indirim ve bir klima istendi. Biz, zarar etmeye başladık” dediler.
Sigorta acentelerinin yetkilileri, hekimlerin indirim yapılmasına ihtiyaç duyulan bir meslek grubu olmadığını, ayrıca muayene ücretlerinde iskonto veya indirim talep edildiği takdirde bu talebin reddedildiğinin altını çizdiler. (Kocatepe)

(Kocatepe)

Bakmadan Geçme