Açba, 'Yasa büyük yararlar sağlıyor'
Torba yasa olarak bilinen 606 sıra sayılı kanun tasarısının getirilerini anlatan Milletvekili Sait Açba, kanunun getirdiği yenilikleri anlattı Kamuoyunda ‘Torba Yasa’ olarak bilinen 606 sıra sayılı kanun tasarısı ile ilgili yaptığı basın toplantısı düzenleyen AK Parti Milletvekili Sait Açba, yasanın toplumun her kesimini ilgilendirdiğini ve yapılan tepkilerin sadece birkaç maddeye yönelik olduğunu söyledi. Açba, muhalefet [&hellip]
Torba yasa olarak bilinen 606 sıra sayılı kanun tasarısının getirilerini anlatan Milletvekili Sait Açba, kanunun getirdiği yenilikleri anlattı
Kamuoyunda ‘Torba Yasa’ olarak bilinen 606 sıra sayılı kanun tasarısı ile ilgili yaptığı basın toplantısı düzenleyen AK Parti Milletvekili Sait Açba, yasanın toplumun her kesimini ilgilendirdiğini ve yapılan tepkilerin sadece birkaç maddeye yönelik olduğunu söyledi. Açba, muhalefet dahil hiç kimsenin ‘Efendim şu güzel değil, halkın yararına olmamıştır’ diyebileceği bir maddenin olmadığını söyle-yerek, kanunun getirilerini anlattı.
İl Genel meclisi Başkanı salih sel ve AK Parti İl Başkanı Mehmet Zeybek’le birlikte düzenlediği basın toplantısında 606 sayılı kanun tasarısının getirilerini anlatan Milletvekili Sait Açba, parlamentonun gece gündüz yoğun bir şekilde çalışmalarına devam ettiğini söyledi. Son iki aylık dönemde en yoğun tartışılan yasalardan birisi de kamuoyunda “Torba Yasa” olarak tanımlanan, yasa olduğunu söyledi. Yasanın toplumun neredeyse bütün kesimlerini ilgilendirdiğine değinen Milletvekili Sait Açba, “çok çeşitli kanunlarda değişikliği içeren yasadır. 216 asıl ve 18 geçici maddesi ile birlikte 234 maddeden ibarettir. 2008-2009’daki Uluslar arası Finans piyasalarında başlayan ve tüm sektörleri etkisi altına alan küresel ekonomik kriz, ülkemizde de dış talebin düşmesine bağlı olarak ekonomik daralmaya neden olmuştur. Sağlam Makro ekonomik temelleri ve kriz sürecinde aldığı önlemler sayesinde, Türkiye Ekonomisi dünyadan pozitif şe-kilde ayrışarak hızlı bir toparlanma sürecine girmiş, 2010 yılında da bu süreç devam etmiştir. Ekonomik kalkınmanın sürdürülebilir şekilde devamlılığını temin etmek, yatırım ortamını iyileştirmek, özel sektörün kamuya olan borç yükünü azaltmak, maliye ve para politikalarının daha etkin şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla bu kanun tasarısı hazırlanmış ve yasalaştırılmıştır.” dedi.
Yasanın kapsamı alacaklı idareler ve alacak türleri itibariyle mümkün olduğunca geniş tutulduğuna değinen Ak Parti Milletvekili Sait Açba, yasada yapılan düzenlemelerin Maliye Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı, İl Özel İdareleri, Belediyelere bağlı tahsil dairelerince takip edilen kesinleşmiş amme alacakları gibi pek çok konuyu barındırdığını söyledi. Yasanın ilk dört bölümündeki düzenlemeler kamu ile borçlular arasındaki alacak borç ilişkisine yönelik düzenlemeler olduğunu ifade eden Milletvekili Sait Açba, “Yasanın beşinci kısmında ise Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası hakkında kanun, İş Kanunu, İşsizlik Sigortası Kanunu ve diğer bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelere ilişkin değişikliklere yer verilmiştir. Yasada Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı tahsil dairelerince takip edilen kesinleşmiş sigorta pirim alacakları yeniden yapılandırmaktadır. Ayrıca, kesinleşmemiş veya dava safhasında bulunan sigorta prim alacaklarının yükümlüye bir ortak noktada uzlaşarak tahsilini öngören düzenlemeler bulunmaktadır. Tahsil dairelerinin iş yükünün azaltılması, daha etkin ve verimli çalışmanın sağlanması için küçük tutardaki alacakların tahsilinden vazgeçilmiştir. Haksız yere aylık alanların yüzde 50 fazlasıyla geri ödenmesi uygulamasından vazgeçilmiştir. Kamu idarelerinin ödemesi gereken Genel Sağlık sigortası primlerine uygulanan gecikme cezası ve gecikme zamlarının uygulamasından vazgeçilmiştir.” şeklinde konuştu.
Yasayla, YURT-KUR’a yönelik; öğrenim ve katkı borçlarını yapılandırdığı halde taksitlerini süresinde ödeyemediği için yapılandırma haklarını kaybedenlere yeniden hak verildiğini açıklayan Milletvekili Sait Açba, TRT, KOSGEB, TEDAŞ, TOBB ile bu birliğe bağlı odaların ve Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) gibi bazı kurumların alacakları yapılandırıldığına değindi. Çevre ve Orman Bakanlığının ORKÖY fonundan veya bütçeden kullandırdığı kredilerden ödenmemiş kredi alacakları yeniden yapılandırıldığına vurgulayan Açba sözlerini şöyle sürdürdü, “DSİ’nin yer altı suyu sulama tesisleri veya şebekelerine yaptığı yatırım bedeli alacakları, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında kullandırdığı kredilerden ödenmemiş kredi alacakları, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının tarımsal amaçlı kooperatif-lere veya bu kooperatiflerin ortaklarına kullandırdığı tarım kredilerinden kaynaklı alacakları, Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca dağıtımı yapılan arazilere ilişkin arazi bedeli alacakları, sulama birliklerinin tarımsal sulamadan kaynaklanan alacakları yapılandırmaktadır. Trafik kazalarında kazazedenin sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın trafik kazası nedeniyle sağlık hizmet sunucularmca verilen tedavi hizmet bedellerinin tamamının Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanması öngörülmektedir. Kadın memurlara hamileliklerinin yirmi dördüncü haftasından itibaren ve doktor raporunda belirtilmesi halinde daha önceki süreler ile doğumdan sonraki bir yıl süreyle, özürlü memurlara da isteği dışında gece nöbeti ve gece vardiyası verilecektir.”