Abdülhamit, 'Gök Sultan'dır – Kocatepe Gazetesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turan Akkoyun, Payitaht Abdülhamid’in ele aldığı tarihi konu itibariyle hükümdarlık yaptığı 33 yıllık dönemden öncesi ve sonrası ile çok daha uzun bir zaman dilimini meşgul eden hususiyetler içerdiğini belirttikten sonra düşünce dünyası içinde değerlendirilmesi hususiyetine işaret etti. Akkoyun, 2'nci Abdülhamit'in tahtan indirilmesinin üzerinden on yıl [&hellip]

Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turan Akkoyun, Payitaht Abdülhamid’in ele aldığı tarihi konu itibariyle hükümdarlık yaptığı 33 yıllık dönemden öncesi ve sonrası ile çok daha uzun bir zaman dilimini meşgul eden hususiyetler içerdiğini belirttikten sonra düşünce dünyası içinde değerlendirilmesi hususiyetine işaret etti. Akkoyun, 2’nci Abdülhamit’in tahtan indirilmesinin üzerinden on yıl geçtikten sonra ortada bir Osmanlı ülkesinin kalmadığını belirtip, ondan da çeyrek yüzyıl gibi bir zaman geçtikten sonra Türkçülük fikri çerçevesinde Atsız’ın kaleme aldığı “Gök Sultan Abdülhamit” başlıklı makalenin 33 yıllık iktidarın ‘ben de Türk’üm’ haykırışının, güneşin doğduğu yerden battığı yere uzanışı olduğunu, suyun akıp mecrasını bulduğunu dile getirdi.
Akkoyun, “Türkler için ayrı, Azınlıklar için ayrı, Avrupalılar için ayrı, İslam dünyası için ayrı bir Abdülhamid algısı vardır. Bu durum bile Onun nasıl bir yerde bulunduğunu bize yansıtmaktadır. Payitaht Abdülhamid dizisinde yer alan ‘Tarihteki gerçek kişi ve olaylardan esinlenerek hazırlanmıştır” ifadesi konuyu yakın geçmişe olduğu kadar günümüze da bağlamaktadır. Yapımın daha başlarında “kalkışma” konusunun işlenmesi, geçmişi bugünle bütünlemiştir. Sultan 2’nci Abdülhamid’in en büyük hedefi Hicaz Demiryolu Projesi idi. Proje, dünya siyaseti üzerinde derin izle bırakmıştır. Siyaset bilimcilerine zengin bir kaynak oluşturmuştur” dedi.

Bakmadan Geçme