• Haberler
  • Genel
  • ABD'li Müsteşar: Türkiye reformlara devam etmeli

ABD'li Müsteşar: Türkiye reformlara devam etmeli

Amerika Birleşik Devletleri'nin Ankara Büyükelçiliği'nde Ekonomi Müsteşarı olan Jim Turner, Afyonkarahisar'da katıldığı panelde, Türkiye'nin 'kolay iş yapabilme, saydamlık, kadın girişimcilik, yolsuzlukla mücadele' gibi unsurlarda dünyada orta sıralarda olduğunu söyledi. Turner, Türkiye'nin reformlara devam etmesi gerektiğinin altını çizdi Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticileri Vakfı Afyonkarahisar Destekleme Derneği, İkbal Termal Otel'de [&hellip]

ABD’li Müsteşar: Türkiye reformlara devam etmeli

Amerika Birleşik Devletleri’nin Ankara Büyükelçiliği’nde Ekonomi Müsteşarı olan Jim Turner, Afyonkarahisar’da katıldığı panelde, Türkiye’nin “kolay iş yapabilme, saydamlık, kadın girişimcilik, yolsuzlukla mücadele” gibi unsurlarda dünyada orta sıralarda olduğunu söyledi. Turner, Türkiye’nin reformlara devam etmesi gerektiğinin altını çizdi

Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticileri Vakfı Afyonkarahisar Destekleme Derneği, İkbal Termal Otel’de “ABD ve Türkiye Ekonomik İlişkileri- İthalat ve İhracatta Yeni Fırsatlar ve Öneriler” paneli düzenledi. Panele, Amerika Birleşik Devletleri Ankara Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarı Jim Turner, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Pazara Giriş ve Uluslararası İlişkiler Daire Başkanlığı Ahmet Canlı ile Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser konuşmacı olarak katıldı.
2023 HEDEFLERİ İÇİN
YAPISAL REFORM ÖNEMLİ
Türk-Amerikan ilişkilerini değerlendiren Amerika Birleşik Devletleri Ankara Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarı Jim Turner, Türkiye’nin iyi bir ekonomik gelişmeyi yakalaması için şimdiye kadar yaptığı değişiklikleri sürdürmesi gerektiğinin altını çizdi. Turner, “Türkiye’nin yapacağı en iyi şey, şimdiye kadar yapmış olduğu yapısal reformları devam ettirmek olacak. Bunlar da Türkiye’nin faydasına olacak. Şimdiye kadar yaptıklarını devam ettirmesi Türkiye’nin de lehine. Türkiye’nin kendine koyduğu 2023 hedefine ulaşmak için de yapısal reformlar önemli” dedi.
SAYDAMLIK,
YOLSUZLUKLA MÜCADELE
Türkiye’nin ekonomisinin 16’ncı sırada olmasına rağmen uluslararası ölçütlerde geri kaldığını kaydeden Turner, “Türkiye, fikri mülkiyet alanında ilerleme kaydetmeli. Aynı zamanda uluslararası ekonomik ölçüm endekslerinde de yükselmesi gerekir. Bunların arasında kolay iş yapabilme, saydamlık, kadın girişimcilik, yolsuzlukla mücadele gibi unsurlar yer alır. Türkiye dünyanın en büyük 16’ncı ekonomisi. 2023 hedeflerinde ise ilk 10 arasında yer almak istiyor. Ancak uluslararası değerlendirme cetvellerinde ise Türkiye’nin seviyesi, 10’uncu değil, 16’ncı değil, 60’ıncı, 70’inci sıralarda yer alıyor” ifadelerini kullandı.
AMERİKAN PAMUĞU OLMASA…
Türkiye’deki fabrikaların ve işletmelerin Amerika Birleşik Devletleri ile iyi bir ilişki hâlinde olduğunu aktaran Turner, konuşmasına şöyle devam etti:
“Amerikan enerjisi, Türk fabrikalarının enerji üretmesini sağlıyor. Diğer sektörlerde de hammadde alışverişi görünüyor. Türkiye, Amerika’dan birçok tarım ürünü satın alıyor. Bu ürünler hammadde olarak değerlendiriliyor. Amerikan pamuğu, işlenip kıyafet hâlinde tekrar ihraç ediliyor. Amerikan buğdayı da işlenerek ihraç malı haline geliyor. Bu bir fayda örneği oluyor. Çünkü tekstil Türkiye için önemli bir sektör. Türkiye tekstilleriyle yurtdışında anılır. Dolayısıyla Amerikan pamuğu olmasaydı ihracatta bu kadar rekabetçi bir konumda olamazdınız.”
Panel, toplantıya katılan sanayici ve işadamlarının sorularına yanıt verilmesinin ardından sona erdi. (Kocatepe Haber Merkezi)

Afyonkarahisar, bir markadır

Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticileri Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Afyonkarahisar Destekleme Derneği
Başkanı İhsan Beşer, Afyon’un
marka şehir olduğunu belirtti

Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticileri Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Afyonkarahisar Destekleme Derneği Başkanı İhsan Beşer, Afyonkarahisar’ın bir marka hâline geldiğini söyledi. Beşer, “Afyonkarahisar bir marka şehirdir. Bir şehrin bir marka şehir olması için tarih, kültür, siyasi, sanatsal etkinliklerin bulunması lazımdır. Kocatepe, Kızılay, Akarçay bir markadır. Sultan Divani Hazretleri’nin Afyonkarahisar’da bulunması bir markadır. Afyonkarahisar ve ABD halklarının kaynaşmasını sağlayan ve sağlayacak pek çok müteşebbis vardır” dedi.
SON 8 YILDA İHRACAT GELİŞTİ
Üretim, ihracat ve istihdamı önemsediklerini kaydeden Beşer, “Ülkemizin yarınları için üretim, istihdam ve ihracat, bizim konularımızdandır. Afyonkarahisar’ın ihracatı son 8 yılda ihracatı önemli ölçüde yükselmiş, mermer, doğaltaş, gıda, termal turizm ürünlerini tüm dünyaya pazarlar hale gelmiştir” ifadelerini kullandı. (Kocatepe Haber Merkezi)

BAŞKAN ÇOBAN’DAN TEŞEKKÜR

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, TOSVÖY Afyonkarahisar Destekleme Derneği’nin çalışmaları dolayısıyla teşekkür etti, Çoban, “TOSYÖV Afyonkarahisar Derneğimiz, Afyonkarahisar’ı dünyada söz sahibi ülkelerle bir araya getirme anlamında çok güzel işler yapıyor. Bundan dolayı kendilerini tebrik ediyorum. Kendileri, çok değerli ülkelerin yetkililerini, ilimize getirip burada ihracat yapan işadamlarımızla buluşturuyor” dedi.

İhracatta 1 milyar dolar hedefi yakalanacak

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, 2023’te 1 milyar dolar ihracat yapacak kentler arasına girmek istediklerini vurguladı

ATSO Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, 2023 yılında Afyonkarahisar’ın 1 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalayacağını belirtti. Serteser, “En büyük hedefimiz, Türkiye’nin ihracatına 2023 yılında 1 milyar dolarlık katkı sağlamak. Fabrikası burada olup da değişik firmalar tarafından ihraç edilen ürünlerimiz var. Afyon’da üretilip başka firmalar tarafından ihraç edilen ürünlerimiz de az değil. 448 milyon dolar” dedi.
1 MİLYON 750 BİN TERMUL TURİST
Termal ve sağlık alanında Afyonkarahisar’ın öne çıktığını hatırlatan Serteser, “Termal ve sağlık turizmi açısından en fazla yatak kapasitesine sahibiz. 5 yıldızlı otel yatak sıralamasında da 6’ncı durumdayız. Şu anda yapımına başlanmış, 8 tane 5 yıldızlı otel var. Bunların yapılması ile birlikte 5 yıldızlı otellerin yatak kapasitesi 11 bin 580 olacaktır. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün verilerine göre 2013 yılında 1 milyon 752 bin kişi termal sulardan faydalanmıştır. Bu oran bir önceki yıla göre yüzde 7 artış göstermiştir” ifadelerini kullandı.
BASKI YAPSANIZ OLUR
Amerika Birleşik Devletleri’nin Avrupa Birliği ülkeleriyle yaptığı ticaret anlaşmasını da hatırlatan Serteser, şöyle devam etti:
“Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı, Sayın Başbakanımız’ın da özel sektörün de endişelendiği bir durum. Bizim Avrupa Birliği’ne üye olmadığımız için bu anlaşmaya girmemesi doğru değil. Siz Avrupa Birliği ülkelerine baskı yapsanız Türkiye’yi o anlaşmanın içine sokarlar. Bunu sizden istirham ediyoruz.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme