ABD’den bile eski mahalle isimlerimiz var

Türkiye Muhtarlar Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Süleyman Akagündüz, Afyonkarahisar’da Amerika Birleşik Devletleri’nden bile daha eski mahalle isimlerinin olduğunu söyledi. Akagündüz, mahallelerin birleşmesi kararıyla eski isimlerin kaybolduğuna dikkat çekti Türkiye Muhtarlar Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Süleyman Akagündüz, Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nin Temmuz ayı olağan toplantısında oy çokluğu ile kabul edilen bazı mahallelerin birleştirilmesi kararından dönülmesini istedi. Dernek [&hellip]

ABD'den bile eski mahalle isimlerimiz var

Türkiye Muhtarlar Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Süleyman Akagündüz, Afyonkarahisar’da Amerika Birleşik Devletleri’nden bile daha eski mahalle isimlerinin olduğunu söyledi. Akagündüz, mahallelerin birleşmesi kararıyla eski isimlerin kaybolduğuna dikkat çekti

Türkiye Muhtarlar Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Süleyman Akagündüz, Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nin Temmuz ayı olağan toplantısında oy çokluğu ile kabul edilen bazı mahallelerin birleştirilmesi kararından dönülmesini istedi. Dernek binasında bir açıklama yapan Akagündüz, “Özellikle Afyonkarahisarımız, Anadolu’nun kadim kentlerinden birisi olması hasebiyle 600-700 yıldır aynı isimle anılan mahallelere sahiptir. Bu isimler elbette ‘yaptım-oldu’ mantığıyla konulmuş isimler değildir. Her mahalle tarihi süreç içerisinde yaşanılan olaylardan, yaşayan kişilerden veya mimari unsurlardan dolayı bu isimleri almıştır. Marka kent olmanın yolu, bu değerleri silmek değil, gözümüz gibi korumaktan geçer” dedi.
KÖKLÜ BİR TARİHE SAHİBİZ
Süleyman Akagündüz, mahalle isimlerinin tarihi öneme sahip olduğuna dikkat çekerek “Bugün isimleri kaldırılacak, tarihi hafızalardan silinecek olan mahallelerin en yenisi 200, en eskisi 700 yıldır aynı isimle anılmaktadır. Daha net bir ifadeyle, bugün Amerika Birleşik Devletleri’nden daha eski olan mahalleler Afyonkarahisar’da mevcuttur. Hal böyleyken isimleri Kanuni döneminden beri değişmemiş olan mahalle isimlerinin değiştirilmesi, en hafif tabirle gaflettir” diye konuştu.
MİLLİ ŞEF DÖNEMİ Mİ ÖZLENİYOR?
Mahallelerin birbirine bağlanarak birleştirilmesindeki kıstasın tam olarak anlaşılamadığını hatırlatan Akagündüz, İsmet İnönü döneminde Sümer, Eti, Urartu gibi devletlerin ön plana çıkarıldığını kaydetti. Günümüzde de Hacı Nasuh, Hacı Yayha, Gökçe gibi mahallelerin Sümer Mahallesi’ne bağlandığına dikkat çeken Akagündüz, “Birileri, Milli Şef döneminin özlemini mi çekmektedir” ifadelerini kullandı.
MUHTARLAR, TARİHE SAHİP ÇIKACAK
Basın mensuplarına 2004 yılında Afyonkarahisar Valiliği tarafından hazırlanan ve mahallelerin tarihçesini anlatan Anadolu’nun Kilidi: Afyon kitapçığını da dağıtan Akagündüz, konuşmasına şöyle devam etti:
“Mahalleleri birleştirme adı altında tarih katliamı yapılmasına karşı olduğumuzu kamuoyuna bir kez daha duyururuz. ‘Uşak ve Kütahya’da mahalle sayıları azaltıldı, Afyonkarahisar da bunu yapmalı’ diyenler, içinde bulundukları deryanın artık farkına varmalılar. Afyonkarahisar muhtarları, bu tarihi mirasa sahip çıkmaya dün olduğu gibi bugün de devam edeceklerdir.” (Kocatepe)

Karar, yargıya taşınacak

Süleyman Akagündüz, Belediye Meclisi kararını yargıya taşıyacaklarını söyledi.

Hangi mahalle, ne zaman kuruldu?

Afyonkarahisar’da birleştirilmesi kararlaştırılan mahallelerin kuruluş tarihlerini de açıklayan Türkiye Muhtarlar Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Süleyman Akagündüz, şu bilgileri verdi:
“Kubbeli Mahallesi 1331, Tacı Ahmet, Akmescit ve Burmalı Mahalleleri 1397, Fakıpaşa Mahallesi 1433, Yukarıpazar Mahallesi 1465, Kasımpaşa Mahallesi 1478, Karaman Mahallesi 1495, Umurbey Mahallesi 1530 yılında kurulmuştur. Birleştirilen diğer mahallelerin en yenisi 1818’de, en eskisi 1528’de kurulmuştur.”

Bakmadan Geçme