ABD'nin Hamisi Olduğu Güney Kore'de 'Demokrasi' Çöktü
Amerika Birleşik Devletleri'nin 50 yılı aşkın bir süredir gizli ve açık, doğrudan ve dolaylı olarak destek verdiği Güney Kore'de 'demokrasi' bir gecede çöktü
İkinci Dünya Savaşı’nın hemen ardından başlayan Soğuk Savaş’ta Amerika Birleşik Devletleri’nin ilk güç denemesi olan Kore Savaşı’ndan sonra kurulan Güney Kore’de Cumhurbaşkanı Yook Suk Yeol, gece saatlerinde televizyona çıkarak ‘sıkıyönetim’ ilan etti. Cumhurbaşkanı Yeol’ün ilan ettiği sıkıyönetim, Güney Kore Ulusal Meclisi tarafından kabul edilmedi ancak yankıları sürüyor.
İddialara göre Güney Kore Cumhurbaşkanı Yook Suk Yeol hakkında yolsuzluk iddiaları artık örtülemez hâle geldi, muhalefet partileri bu iddiaları gündeme getirdikçe Cumhurbaşkanı Yeol’ün partisinden bazı yetkililer de yolsuzluk konusunun araştırılmasının uygun olacağına yönelik görüş bildirdi.
Güney Kore Cumhurbaşkanı Yook Suk Yeol ise muhalefetin ülkeyi karıştırmak için yolsuzluk iddialarını ortaya attığını öne sürüyor. Meselemiz, Güney Kore’nin içişlerinde kimin haklı, kimin haksız olduğu değil.
Buradaki asıl nokta şudur: Amerika Birleşik Devletleri’nin, 50 yılı aşkın bir süredir açıktan ve gizli, doğrudan ve dolaylı büyük destek verdiği ‘Kuzey Kore’ olarak adlandırılan Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ne karşı ‘özgürlük ve demokrasi ülkesi’ olarak tanımladığı Güney Kore’de bir gecede demokrasi askıya alınabiliyor.
Gelelim şimdi Güney Kore ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ‘ilişkiler’e. Dünyanın gözü önünde birçok işgale imza atan Amerika Birleşik Devletleri’nin derin devlet aygıtı Dış İlişkiler Konseyi (İngilizce kısaltması CFR), ABD-Güney Kore ilişkisini şöyle özetliyor:
“ABD-Güney Kore ittifakı, son yetmiş yılda patron-müşteri ilişkisinden küresel kapsamlı bir stratejik ittifaka dönüştü.”
ABD’nin Güney Kore ile dış ticaret dengesine baktığımızda, ABD lehine sürekli ‘artı’ yazdığını görüyoruz. Ayrıca Güney Kore, bulunduğu coğrafya itibariyle yükselen Çin Halk Cumhuriyeti’ne karşı bir tampon olarak düşünülüyor. ABD, Japonya’nın kapitalist sistemden çıkma isteği duymasına karşılık da Güney Kore’den yararlanmayı umuyor.