Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hayriye Caner
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

ABD BUGÜN KURULDU

Bugün kendi vatandaşlarının “özgürlük” isyanı ile boğuşan ve tarihinin en sıkıntılı dönemlerinden birisini yaşayan ABD’de Ame-rikan Bağımsızlık Savaşı’nın başladığı gün. Tarihte Amerikan Devrimi olarak da anılan bu savaş sonucunda Amerika Birleşik Devletleri kuruldu. 4 Temmuz ABD’nin kuruluş yıldönümü olarak kutlanıyor.
8 yıl süren bu savaş, Büyük Britanya ile Kuzey Amerika’daki 13 koloni arasında gerçekleşti. Dönemin iki güçlü ülkesi Fransa ve İngiltere, Amerika topraklarında sömürge yarışı halindeydi ve çıkarlarını korumak için savaşmak zorunda kaldılar.
İngilizler, savaştaki zararlarını Amerika kolonilerine ağır vergiler yükleyerek karşılamaya çalışıyordu. İnsanlar giderek yıpranmaya ve yoksullaşmaya başlamıştı. Zaman içerisinde halk, İngiliz ticarethanelerine borçlanmaya başlamış ve birçoğu batmıştı.
1765 yılında hükümetin 10 bin kişilik ordusunun masraflarını karşılamak için uyguladığı vergiler protesto edildi. Hatta bu protestoların sonucunda ‘Sons of Liberty’ (özgürlük çocukları) adı verilen gizli örgütler kuruldu. Örgütün vergileri asla kabul etmeyeceklerini belirtmesi üzerine İngiliz hükümeti damga pulu yasasını geri çekti.
‘Sons of Liberty’, hemen ardından koloniler üzerinde tam yetkili olduklarını söyledi. Fakat İngiltere, yaklaşan isyanın farkında değildi ve kolonilerin ithal ettikleri çay, boya, cam, kumaş gibi bazı mallara yeni vergiler koydu. Bunun sonucunda ise tekrar protestolar başladı.
28 Kasım 1773’de İngilizlerin gemiyle Boston limanına çay getirdiğini fark eden halk, çaya yapılan vergiye tepki olarak Boston limanına akın etti. Gelen gemiler valinin izni olmadan ne boşaltılabiliyor ne de geri çıkış yapabiliyorlardı.
Bunun üzerine 20 günün ardından koloniciler harekete geçtiler. 100 kişi kılık değiştirerek gemide bulunan bütün çayı denize döktü. Bu eylem İngiltere hükümeti tarafından büyük tepkiyle karşılandı. 16 Aralık 1773 tarihinde gerçekleşen bu olaya ‘Boston Tea Party’ (Boston çay partisi) adı verildi.
5 Eylül 1774 yılında aralarında George Washington ve Benjamin Franklin’in de bulunduğu bir Amerikan kongresi yapıldı. Kongrede kolonilerin kendilerine ait karar verme yetkilerinin ve yasadışı olarak konulan vergilerin sadece kendilerince hazırladıkları yasalarla mümkün olacağını belirttiler.
Massachusetts’te isyanın başlamasıyla İngiliz hükümeti isyancıların elindeki bütün mühimmatların alınması emrini vermişti. Concord bölgesine hükümet 800 asker yollamış; fakat gönderilen bu birlikler koloniler tarafından geri püskürtülmüşlerdi.
Sadece 2 ay içinde Amerikan Bağım-sızlık Savaşı her yere yayılmıştı. Kısa bir süre sonrada 10 Mayıs 1776 yılında Philadelp-hia’da 2. kongre toplandı. Ve en sonunda taraflar anlaşarak 4 Temmuz 1776 yılında ‘Bağımsızlık Bildirgesi’ yayınlandılar.
İlk devrim savaşı ise 16-17 Haziran’da Boston çevresinde yapıldı. Savaştan Amerika kolonileri daha az kayıpla galip geldi. 17 Mart 1776’da İngiliz kuvvetleri geri çekilerek Boston’u Amerikalılara bıraktı.
Fakat 27 Ağustos Long Island Savaşı’nda İngiliz kuvvetleri, George Was-hington ve ordularını yenilgiye uğrattı ve Washington, Long Island’ın batısında sıkıştı. Ancak 29 Ağustos’ta bölgeye çok büyük bir sis indi ve George Washington, sisin yardımıyla oradan kaçtı ve yeniden güçlenmek için zaman buldu.
1782 yılına gelindiğinde ise güney limanları İngilizlerden arınmıştı. Sadece New York ve yakınlarında çok az sayıda İngiliz askerleri kalmıştı. 3 Eylül 1783’te imzalanan Paris Barış Antlaşması’yla, Amerikan Birleşik Devlet-leri’nin bağımsızlığı resmen kabul edildi.
1787 yılında hazırlanan federal anayasa ile de 1789’da George Washington, Amerika Birleşik Devletleri’nin ilk başkanı seçildi. Devrim liderleri de Amerikan Birleşik Devletleri’nin kurucu hükümetinde görev başına geçti.
Amerikan Bağımsızlık Savaşı, Fransız ve İspanyol ekonomilerine büyük darbe vurdu. Öyle ki Fransa’da Fransız Devrimi’nin oluşmasına zemin hazırladı. İspanya’da ise kolonilerin kaybına yol açtı.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER