• Haberler
  • Genel
  • AB Çerçeve Programları’ndan sivil toplum da yararlanabilir

AB Çerçeve Programları’ndan sivil toplum da yararlanabilir

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Uluslararası İlişkiler Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü ve FP7 Çerçeve Program Koordinatörlüğünün düzenlendiği “Avrupa Birliği (AB) Çerçeve Programları (FP7, Horizon 2020) ve İşbirliği Olanakları” konulu seminer gerçekleştirildi ANS Kampusü Atatürk Kongre Merkezinde düzenlenen seminere, AKÜ Uluslararası İlişkiler Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ömer Soykasap ve FP7 Çerçeve Program Koordinatörü [&hellip]

AB Çerçeve Programları'ndan sivil toplum da yararlanabilir

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Uluslararası İlişkiler Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü ve FP7 Çerçeve Program Koordinatörlüğünün düzenlendiği “Avrupa Birliği (AB) Çerçeve Programları (FP7, Horizon 2020) ve İşbirliği Olanakları” konulu seminer gerçekleştirildi

ANS Kampusü Atatürk Kongre Merkezinde düzenlenen seminere, AKÜ Uluslararası İlişkiler Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ömer Soykasap ve FP7 Çerçeve Program Koordinatörü Prof. Dr. Mevlüt Doğan’ın yanı sıra öğretim üyeleri katıldı.
“Avrupa Birliği Çerçeve Programları (FP7, Horizon 2020) ve İşbirliği Olanakları” konulu seminer, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’ndan (TÜBİTAK) Uzman Aziz Koru tarafından verildi. Seminerde FP7 projelerinde hangi alanlardaki araştırmalar desteklendiği, kimlerin başvurabileceği, nasıl ortak olunabileceği, proje başvurularına ne zaman ve nasıl yapılacağı, projelerin nasıl değerlendirme sürecinden geçtiği, proje hazırlamak veya ortak olmak için nasıl bir yol izleneceği ile ilgili detaylı bilgiler verildi.
Seminerde AB Çerçeve programlarının temel işlevine değinen Koru, “Ülkemiz FP6 programı ile çerçeve programına katılmıştır. Dünyanın en büyük sivil araştırma programı olan Avrupa Çerçeve programlarına 3-5 yıl içerisinde pazara sürülebilecek çıktıları olan projelerde ülkemiz bilim insanlarının yer alıyor olması önemlidir. Bu tür bilgilendirmelerde de temel amacımız daha geniş çapta tanıtımlar yaparak, daha fazla bilim insanının bu çerçeve programlarından destek almasını sağlamaktır” dedi. Genelde Avrupa Çerçeve projelerinden sadece üniversitelerin faydalanabileceği düşüncesinin doğru olmadığını belirten Koru, özellikle büyük çaplı firmaların, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler’in (KOBİ), derneklerin, kalkınma ajanslarının ve hatta bireysel başvuruların başarılı proje çıktılarının olduğunu ve üniversite-sanayi işbirliğinin bu noktada önemli olduğunun altını çizdi.
PROJENİN AYRINTISINI ANLATTI
Ardından AKÜ’den ilk FP7 projesine ortak olan Prof. Dr. Ömer Soykasap projeye nasıl ortak olduklarını, ne tür süreçlerden geçildiği ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Yürürlükteki projelerinden kazandıkları tecrübeler doğrultusunda yeni ve daha geniş kapsamlı FP7 projesine başvurduklarını belirten Prof. Dr. Soykasap, “SARISTU projesinin ana yüklenicinin Airbus’tır. Bu proje, toplam 64 ortağa ve 50.95 milyon avro proje bütçesine sahip bir projedir. Yeni proje başvurumuzun ise 7 ortağı ve toplam 2.5 milyon avro bütçesi bulunmaktadır” dedi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme