AAOU 2023 başladı
Cumhuriyetin 100'üncü yılında 'Türkiye Yüzyılı' vizyonu ile bilim, kültür, sanat ve spor alanında birçok organizasyonu hayata geçirmeye hazırlanan Anadolu Üniversitesi, Asya ve Avrupa için önemli iki konferansa bir hafta arayla iki kıtanın kesiştiği İstanbul'da ev sahipliği yapıyor.
Bu çerçevede Asya Açık Üniversiteler Birliği’nin 36’ncı Yıllık Konferansı düzenlenen açılış seremonisi ile başladı. “Dijitalleşen Yükseköğretim Çağında Açık Üniversitelerin Geleceği” teması ile düzenlenen AAOU 2023’ün açılışında Hüseyin Bülent Akdeniz, Arman Artaç, Kaya Kılıç, Mesut Tuncer ve Deniz Mumcu’dan oluşan Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Anadolu Klarnet Beşlisi seslendirdikleri eserler ile katılımcılara müzik ziyafeti yaşattı.
“Ülkemizde açık ve uzaktan eğitim hizmetlerini Anadolu Üniversitesi başlattı”
Anadolu Üniversitesi’nin kökenlerinin 1958 yılında kurulan Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisine dayandığını belirten Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, AAOU 2023 açılış konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Yaşam boyu öğrenme odaklı bir dünya üniversitesi olmak vizyonuyla eğitim-öğretim hizmeti veren Üniversitemiz, örgün eğitimin yanı sıra Anadolu Üniversitesi adını aldığı 1982 yılında Türk yasalarının kendisine verdiği ‘merkezi açık öğretim hizmeti verme’ yetkisiyle açık ve uzaktan eğitim hizmetini Türkiye’de başlatan üniversite oldu. Zaman içinde bu hizmetini başta Batı Avrupa olmak üzere Türkiye dışında yaşamakta olan Türk toplulukları için de genişleterek 4 kıtada ve 41 ülkede bir “global kampüs” haline geldi. Açık ve uzaktan öğrenme alanının Ülkemizdeki öncüsü ve lideri olan Açıköğretim Sistemimiz, bugün 1 milyonu aşkın öğrencisi ve 4 milyondan fazla mezunuyla yalnızca ülkemizin değil dünyanın da en büyük eğitim ailelerinden biri durumunda.”
“Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında çok önemli bir konferansa ev sahipliği yapıyoruz”
21’inci yüzyılın birçok alanda olduğu gibi eğitimde de köklü değişim ve dönüşüm ihtiyacını ortaya çıkarmakta olduğuna dikkat çeken Rektör Erdal sözlerine şu şekilde devam etti:
“Özellikle yükseköğretimde öğrenenlerin ihtiyaçları çeşitlenmekte, buna bağlı olarak kurumların sunduğu hizmetler de dijital dönüşüm sürecine uygun olarak değişim göstermekte. Bugün dijitalleşme ve dijital dönüşüme kayıtsız kalan bir yükseköğretim kurumunun ayakta kalabilmesi mümkün değil. Bu nedenle her yükseköğretim kurumunun, özellikle de açık ve uzaktan öğrenme hizmeti veren kurumların eğitim alanında yaşanan teknolojik gelişmelerden anında haberdar olma ve bunları kendi sistemlerine adapte edebilme becerisi hayati bir önem taşımakta. Dünyada en fazla nüfusa, dolayısıyla da eğitimde en yüksek potansiyele sahip olan Asya kıtası, açık ve uzaktan öğrenme alanında da köklü kurumlar barındırmaktadır. Bunların içinde yeni teknolojilere uyum potansiyeli yüksek olan birçok kurum da yer almakta. İşte bu nedenle ‘Dijitalleşen Yükseköğretim Çağında Açık Üniversitelerin Geleceği’ temasıyla gerçekleştirilen bu konferansta ele alınacak her konunun sadece açık ve uzaktan öğrenme alanında değil tümüyle eğitim ve yükseköğretim alanının geleceğine etki edeceği ve ona yön vereceği kanaatindeyim. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yılında bu önemli konferansa ev sahipliği yapmamızı sağlayan Asya Açık Üniversiteler Birliğinin değerli yöneticilerine, ülkemizin göz bebeği İstanbul’umuzda, bu güzel mekânda bizleri ağırlayan İstanbul Üniversitesi’nin kıymetli Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar nezdinde tüm İstanbul Üniversitesi ailesine ve konferansın gerçekleştirilmesi için emek veren tüm Üniversitemiz çalışanlarına teşekkür ediyor, verimli ve başarılı bir konferans gerçekleşmesini diliyorum.”
“AAOU daha gelişmiş uzaktan eğitim uygulamaları bulmak için kuruldu”
AAOU’nun özellikle Asya kıtasında uzaktan öğrenmenin gelişimini teşvik etmeye ve desteklemeye kararlı bir organizasyon olduğunun altını çizerek konuşmasına başlayan AAOU Başkanı Prof. Ojat Darojat, açılış konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Uzaktan eğitimi geliştirmek ve daha gelişmiş uzaktan eğitim uygulamaları bulmak için AAOU üyeleri arasında deneyim ve bilgilerin yanı sıra en iyi uygulamaların paylaşıldığı yıllık konferansımız için bugün buradayız. Bu değerli etkinliğe katılmaya istekli olan AAOU’nun yönetim kuruluna, konuşmacılarına, panelistlere, moderatörlere ve delegelere en derin şükranlarımı ve sıcak bir karşılamayı ifade etmek isterim. Seçtiğimiz temanın bizi, ileri teknolojiyi öğretim sürecimize nasıl entegre edebileceğimizi daha derinlemesine keşfetmeye teşvik edeceğini umuyoruz. Teknolojiyle zenginleştirilmiş öğrenmenin dijital dönüşümü ve yeniliği öğrencilerimizin başarı oranını nasıl destekleyebilir? Elde ettiğimiz bulgulara göre Endonezya gibi gelişmekte olan ülkelerde dijital dönüşümün göz korkutucu bir görev olduğu ortaya çıktı. Bu nedenle, öğrencilerimize kaliteli eğitim sağlamak için dikkatli planlama ve sistematik tasarım yaklaşımı şart.”
Eğitim tarihinin önemli bir anındayız
AAOU Başkanı Prof. Ojat Darojat konuşmasına şu şekilde son verdi:
“Burada bulunan herkesin eğitim tarihinin çok önemli bir anında olduğunu düşünüyorum. Teknolojinin, pedagojinin ve hızla değişen küresel manzaranın birleşimi bize hem benzeri görülmemiş zorluklar hem de benzersiz fırsatlar sundu. Küresel salgının ardından eğitim dünyası daha önce hiç olmadığı bir dönüşüm yaşadı. Kurumlar, eğitimciler ve öğrenciler dijital öncelikli yaklaşıma hızlı bir şekilde uyum sağlamak zorunda kaldı. Bu değişim bizi geleneksel modellerimizi sorgulamaya ve açık üniversitelerin bu dijitalleştirilmiş yükseköğrenim çağında nasıl sadece ayakta kalmayıp, aynı zamanda gelişebileceğini düşünmeye zorladı. Bu yılki konferansa ev sahipliği yaptığı ve bu konferansı mümkün kıldığı için Anadolu Üniversitesine kalben şükranlarımı sunuyorum.”
Alanında uzman isimler açık ve uzaktan öğrenme sistemini konuştu
Açılış konuşmalarının ardından ise Prof. Asha S. Kanwar Açık Üniversitelerin Geleceği başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi. AAOU 2023, İstanbul Üniversitesi Prof. Dr. Fuat Sezgin Kongre Merkezi’nde birçok paralel oturum ve atölye çalışmalarıyla devam etti.
AAOU’ya tam üye olan ilk Türk Üniversitesi
Dünyanın en büyük açık üniversitelerinin katılacağı toplantıda alınan karar üye üniversiteler tarafından büyük bir heyecan ve memnuniyetle karşılanmıştı. Öte yandan Anadolu Üniversitesi 2022 yılında AAOU’ya tam üye olan ilk Türk üniversitesi olmuştu. Üç gün sürecek konferansta açık ve uzaktan öğrenme alanında dünya çapında tanınan isimler olan Güney Kore’den Prof. Insung Jung, Pakistan’dan Prof. Zia Ul-Qayyum, ICDE Genel Sekreteri Dr. Torunn Gjelsvik, EDEN Avrupa Dijital Öğrenme Ağı Başkanı Prof. Josep M. Duart, Kahire Amerikan Üniversitesi’nden Prof. Maha Bali ve ODTÜ’den Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev davetli konuşmacı olarak yer alıyor.
Uzman akademisyenler uygulamacılar ve yöneticiler EADTU’da bir araya gelecek
4-6 Ekim tarihleri arasında ise bu kez Avrupa Uzaktan Öğretim Üniversiteleri Birliği (EADTU) tarafından düzenlenen konferans, yine Anadolu Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilecek. Yükseköğretimde Yenilikçilik Konferansı (I-HE2023), alanda uzman akademisyenleri, uygulamacıları ve yöneticileri İstanbul’da bir araya getirecek.
Konferansa Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, Asya Açık Üniversiteler Birliği Başkanı ve Terbuka Üniversitesi Rektörü Prof. Ojat Darojat, Asya Açık Üniversiteler Birliği Yıllık Konferansı (AAOU) Genel Sekreteri Dr. Rahmat Budiman, AAOU üyeleri, uluslararası açık ve uzaktan öğretim üniversitelerinin üyeleri başta olmak üzere çok sayıda davetli katılım gösterdi.