• Haberler
  • Siyaset
  • '95 Bin Üyemizi Tek Tek Arayacağız. Burası Lordlar Kamarası Değil'

'95 Bin Üyemizi Tek Tek Arayacağız. Burası Lordlar Kamarası Değil'

AK Parti Afyonkarahisar İl Başkanı Av. Turgay Şahin, Kongre sürecini ve bundan sonraki hedeflerini www.kocatepegazetesi.com takipçileriyle paylaştı. Şahin, Yönetim Kurulu'nu titizlikle oluşturduklarını belirterek 'Burası Lordlar Kamarası değil, fildişi kulelerde oturmuyoruz' dedi.

AK Parti Afyonkarahisar İl Başkanı Av. Turgay Şahin, 14 Aralık 2024’te, büyük bir katılımla gerçekleşen İl Kongresi’ni, ilçelerdeki kongre süreçlerini ve Teşkilat’ın bundan sonraki hedeflerini anlattı. AK Parti’nin Afyonkarahisar’da 95 bin üyesi olduğunu hatırlatan Şahin, tüm üyelere ulaşacaklarını, vatandaşın dertlerini çözüm için büyük gayret göstereceklerini aktardı.  

'95 Bin Üyemizi Tek Tek Arayacağız. Burası Lordlar Kamarası Değil'

Kocatepe: Yoğun bir kongre sürecini geride bıraktınız. Bu süreci değerlendirir misiniz?

'95 Bin Üyemizi Tek Tek Arayacağız. Burası Lordlar Kamarası Değil'

AK Parti İl Başkanı Av. Turgay Şahin: Ben Haziran ayının sonunda göreve geldiğimde atama ile ve yeni bir yönetim kurulu oluşturma yetkisiyle vazifeye başladım. Afyon'un ortalamasını yansıtan, çalışan ve vatandaşın dertleriyle ilgilenen bir yönetim oluşturmaya çalıştım. 75 kişilik bir yönetim kurumuzla çalıştım. Bugüne kadar Baro Başkanı iken 10 kişilik yönetim kurullarıyla çalışmaya alışmışken, şimdi yedekleriyle beraber toplantılara sürekli iştirak eden bir 75 kişilik yönetim kurulumuz var. Tüm illerde olduğu gibi ardı ardına iki yıl seçim atmosferi yaşamış bir teşkilatla vazifeye başladım. Seçimlerdeki yoğunlukların ardından adeta bir durağan döneme girilmişti. Teşkilatların eski çalışma ivmesine yakalaması ve kazandırılması gibi bir yaklaşımımız var öncelikli olarak. Bu bir sorumluluk olarak omzumuzdayken bir de kongre süreci başladı. Göreve başladıktan sonra Türkiye Buluşmaları yaptık. Büyük bir organizasyondu. 

Arkasından iki yıldır yapılmayan Danışma Meclisini çok büyük bir salon organizasyonuyla gerçekleştirdik. Biz sürekli olarak belediye başkanlarımızla, ilçe başkanlarımızla, belde başkanlarımızla da rutin toplantılar yaptık. Bir yandan da sahada vatandaşlarla, köyde, kentte, çarşıda birlikte olmak için de dert dinleme, sıkıntıları anlama ve çözme konusunda da bir gayret içine girdik. Sonra kongre ve kongre süreci ilçelerle başladı. İlçe Başkanlıkları kongrelerimiz, Kadın Kolları Kongrelerimiz ve Gençlik Kolları Kongrelerimiz dolayısıyla bir ilçeyi en az 3 kere ziyaret ettik. 

Ciddi bir organizasyon ve hareketlilik içine girdik. Tabii ilçelerimizdeki yönetimlerin ilçe başkanlıklarının devam edip etmeyecekleri konusunda da sağlıklı bir fikre sahip olmamız gerekiyordu. Keyfi bir karar vermek istemedik. Oluşturduğumuz yönetimde ilçe koordinatörlerimiz, gözlemlediler. İlçe yönetimi, ilçe başkanı çalışma azmini, ivmesini devam ettiriyor mu? Yorulmuş mu? Halkta karşılığı nedir? Ona ilişkin de yavaş yavaş verileri topladık bu süreçte. Tabii bu verilerle de yetinmedik. Rutinin dışına çıktık. Çapraz koordinatörlük sistemi geliştirdik geçici olarak. Bizim her ilçenin 3 tane koordinatörü var. 

3 yönetim kurulu o ilçenin işleyişini takip etmekle sorumlu. Biz kongre sürecine has olmak üzere, isimleri bilinmeyen üç arkadaşımıza ayrıca görev verdik. İlçe başkanının vatandaşta karşılığı nedir araştırdık. Vatandaş ulaşabiliyor mu; sevilen birisi mi, çarşıda pazarda bu konunun üzerinde durduk. Bir de tesadüfi telefon görüşmeler yaptırdık. Bu telefon çalışmamızda vatandaşlarımıza ‘İlçe Başkanımız’dan memnun musunuz, Telefonunuza çıkıyor mu? İlçenin sorunu ne’ gibi sorular yönelttik.  Her ilçeye bir klasör oluşturduk. O klasörlere gelen verileri işledik. Yönetim Kurulu ve Yürütme Kurulu ile istişare ettik. Nihayetinde işte ilçelerimizin bir kısmının ilçe başkanlarının değişmesine karar verdik.

Kocatepe: Neredeyse bir akademik çalışma yaptınız…

'95 Bin Üyemizi Tek Tek Arayacağız. Burası Lordlar Kamarası Değil'

Şahin: Ben kendim için söylemiyorum arkadaşlar, gerçekten bu süreçte inanılmaz çalıştılar. Bir de tabii bu seçim kaybettiğimiz yerlerde niye kaybettiğimiz konusunda bunlar bize veri sağladı aslında. Belediye başkanlıklarını kaybettiğimiz yerler var ya, bu durum ilçe yönetiminden mi kaynaklanıyor, ya da başka bir şey mi? Şöyle bir beklenti vardı: Belediye başkanlığını kaybettiğimiz yerlerde ilçede ilçe yönetimi değişecek… İlçe belediye başkanlığını kaybetmişiz. 

Ama burada ilçe başkanlığının ya da başka hiçbir kabahati yok. Tam tersi hatta belki bazıları bu sonucu öngörmüş ve haber de vermiş. İlçede belediye başkanı adayı kaybetmiş ama ilçe başkanımız bu konuda teşkilat disiplini içinde ya da beklentisi içinde hiçbir şeyi aksatmamış, üzerine düşeni fazlasıyla yapmıştır. Biz günah keçisi aramıyoruz ki bu konuda. Sorumlusu varsa tespiti ve sorumluluk düzeyinin saptanması gerekiyor. Yüzde 1 mi, yüzde 100 mü sorumlu, bunu tespit etmeye çalıştık.

Kocatepe:  Temsil kabiliyeti de önemli…

'95 Bin Üyemizi Tek Tek Arayacağız. Burası Lordlar Kamarası Değil'

Şahin: Tabii. İlçede Kaymakamla, ilçe müdürleri ile muhatap olacak. Şöyle bir sorun da yaşanıyor: İlçelerde 15 tane yönetim kurulu üyesi, bir de yedek yönetim kurulu üyesi bulmak kolay değil. Seçmen sayısı belli. Kolay olmamasına rağmen temsil kabiliyeti yüksek, geçmişte bir sıkıntısı olmayan, sabıka kaydı temiz, beşeri ilişkileri düzgün kişileri araştırdık, inceledik.  
Gerçekten bu konuda akla gelebilecek her ihtimalin peşine düştük. 

Nitekim de ilçelerimizdeki başkanlarımızın yarısı değişti. Yönetim kurulu oluşturma kriterlerini de koyduk önlerine. ‘Bakın arkadaş, yani kadın bulunacak, genç bulunacak bir zengin kulübü olmayacak. Ama tamamen eğitimsizlerden oluşmayacak. Toplumun ortalamasını yansıtacak’ dedik.

Kocatepe: İl Başkanlığı listesini yaparken de bu ölçütleri gözettiniz mi?

Şahin: Tabii. Mesela kadın kontenjanımız vardı. AK Parti İl Yönetim Kurulu’nda ikinci kişi, Hukuki ve Siyasi İşler Başkanımız Nazmiye Tural’dır. Bu çok sembolik bir şey aslında. Yürütme Kurulumuz’da bizim kadın arkadaşlarımız, kadın mensuplarımız ağırlıkta. Bana söylenen, genel olarak belki de kadınların en çok temsil edildiği şimdiye kadarki yönetim kurulu. Ben daha da çok olmasını isterdim işin doğrusu. Bunun da ötesine geçmeyi çok isterdim, ama işte bu meslek, yaş, eğitim kriterleri dolayısıyla elimizdeki bu sayıya ulaştık.

Kocatepe: Toplumun ortalamasını almak önemli bir düşünce…

'95 Bin Üyemizi Tek Tek Arayacağız. Burası Lordlar Kamarası Değil'

Şahin: Bu toplumun fakir fukarası, garip gurebası var, öğrencisi var, yaşlısı var, düşkünü var. Bizim Yönetim Kurulunda olan işadamları ve bu konudaki arkadaşların tamamının hayırsever olması çok önemli. Ben buna çok dikkat ettim.

Helal kazandığından bile mecbur olmadığı halde bu millet için harcayabilen, fedakarlık yapan insanlar olsun istedim. Cebinde akrep olan, kimseye hayrı olmayan bir insanın bu konuda temsil kabiliyetini sorgulanır işin doğrusu. Yönetim Kurulumuz’da küçük esnaf da var, büyük işadamı da var, öğrenci de var, üniversite öğrencisi de var. 20'li yaşlarda öğrenci de var, avukat da var, ilkokul mezunu da var. Bir meslek grubunun, yaş grubunun, bir gelir grubunun ağırlıkta olduğu, toplumun ortalamasının dışına çıktığı bir görüntü olsun istemedik. Buna dikkat etmeye çalıştık. Bana AK Parti Genel Merkezimiz’de ‘kadın kontenjanı’ olacak demişlerdi. Bu kontenjanı aşacağımı belirtmiştim.  Gerçekten o kontenjanı aştım ve çok da memnunum.

Biz görevlendirilmiş il başkanı ve yönetim kurulu olarak bu kongreye kadar aslında seçilmeden vazife yaptık. Siyasi Partiler Kanunu, AK Partimizin mevzuat ve tüzüğü gereği kongreye hazırlamakla görevli bir ekiptik. Bu dönemde Yönetim Kurulu ve Yürütme Kurulu’nda yer verdiğim kadınlar büyük bir fedakârlıkla çalıştılar, Ben şunu görüyorum: Artık bu toplumun kadın siyasetçiyi kabullenmeme gibi bir şey yok. Artık o çoktan aşılmış. Kadınlar, verilen vazifeyi en iyi şekilde yerine getiriyorlar.

Kocatepe:  Afyonkarahisar İl Başkanlığı Kongresi’ne de böyle bir süreçle hazırlandınız…

Şahin: Bize kongre takvimi verildiğinde önümüzde haftalar kalmıştı. Biz ilçe kongrelerinden bir deneyim ve ivme yakalamıştık. Ama tabii İl Kongresi başka bir şey. Tüm ilçeler, tüm beldelerinin gelmesi gereken bir büyük organizasyon. Bir kongre hazırlık komitesi oluşturduk. Yönetimden ayrı, yürütmeden de ayrı bütün işleri bu kongre sürecini takip etmek olan bir hazırlık komitesi oluşturduk.

Tüm ilçelerde olduğu gibi burada da o beldenin, o bölgenin en büyük salonunu tercih etme prensibine göre hareket ettik. Tüm ilçelerde biz buna dikkat ettik. Tüm ilçelerde oranın en büyük salonu hangisiyse orayı tuttuk. Burada da burada Prof. Dr. Veysel Eroğlu Spor Salonu’nda kongremizi düzenledik. Şimdi özellikle bu İl Kongresinde biz bu heyetin içine belediye başkanlarımızı da tüm 33 belediye başkanımız vardı. 

Afyon'un bütün coğrafyasını, ilçe ve belde ve ilçe başkanlarımızı da dahil ettik. Onlarla da haftada bir kez bir araya geldik ve vazifeleri konusunda istişarelerde bulunduk. Çünkü biz sadece merkezden davetli listesi oluşturmadık. En uzak ilçemiz Dazkırı’dan davetlilerimiz geldi. Afyonkarahisar genelinde 95 bin üyemiz var, 95 bin üyemiz tek tek telefonla aranıp Kongremize davet edildi. Bu arada tabii telefonları değişenlerin, iletişim bilgisi değişenlerin ulaşılmaya çalışıldı. Bizim için aynı zamanda bir üye yoklaması da oldu.

Kocatepe: 95 bin üye, Afyon özelinde büyük bir rakam. Neredeyse 7 kişiden biri AK Parti üyelisi mi?

Şahin: Üyemiz. Bunların hepsinin verisi var. Biz bunların hepsini ulaşabiliyoruz. Bu bizim için çok güzel bir deneyim oldu çünkü çok güzel dönüşler aldık. Birebir aranmaktan çok mutlu olduklarının dönüşlerini aldık. Bundan sonra üyelerimizi diyelim ki Ramazan Bayramı için tek tek arayacağız, tebrik edeceğiz.

Kocatepe: Çok önemli bir çalışma oldu.

Şahin: Teşkilatımızdan bir Genel Başkan Yardımcısı, bir de Bakanımız geldi. Çevre illerden milletvekilleri geldi. Çevre illerden il başkanları geldi. Biz ilk defa siyasi partilere bir davetname gönderdik. Tamamı iştirak ettiler. O konuda da herbirine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Çünkü birtakım eksiklerimiz olmuş. Onları da ben aradım. Aradım özür diledim. O konuda haklılar. Onlar bizim misafirimiz, biz ev sahibiyiz. O konuda bir kast-ı mahsusa olmadığını özellikle ifade ettim. Özür diliyorum. Yani o konuda hakkınızı helal edin. Ben  kendileriyle görüştüm.

Kocatepe: Kongre’ye kaç kişi katıldı?

Şahin: Biz tribünlerdeki oturma düzeni, protokol ve delegelerin oturma düzeni ve salon doluluğunu esas alarak 10 bin civarı bir katılım gözlemledik. Elhamdülillah biz hedefimize bu şekilde ulaştık. AK Parti'nin bu konuda halkta ciddi karşılığı var. Bu konuyu böyle polemik konusu yapanlara güzel bir cevap oldu. Biz böyle olduğunu biliyorduk ama tabii orada bir anlık bir tökezleme olsun, bir yanlışlık, bir problem çıksın diye bekleyenlerin hevesleri kursaklarında kaldı.

Kocatepe: Başarılı bir kongre geride kalmış oldu böylece.

Şahin: Tabii kongreyi bitirdik çok şükür.

Kocatepe: Peki bundan sonraki hedefiniz nedir? Önümüzde görünen şekilde bir seçim yok. Seçim olmadığı zaman siyasi partiler nasıl çalışma yapar?

Şahin: Bizim hedefimiz önce teşkilatların canlılığını muhafaza etmek. Biz bundan sonra kongre olmadığı dönemde de biz bu gidiş gelişleri, bir araya gelmeleri, toplantıları teşkilat içi iletişimi ve birlikteliği devam ettireceğiz. Bizim için zor bir şey. Çünkü 18 ilçe, beldeler, köyler… Geçtiğimiz geçmiş dönem İl Genel Meclisi üyelerimiz, geçmiş dönem belediye meclis üyeleri bunların hepsiyle toplantılarımız oluyor.

 Biz bunu bugüne kadar yaptık zaten. Kurucularımız yani partinin emektarları ile ayda bir hepsiyle bir araya geliyoruz. Ben iktidar partisinin il başkanıyım ve il yönetimimiz de iktidar partisinin il yönetimi. Biz burada kurumların işleyişini rapor etme, vatandaş memnuniyetinin olup olmadığını, bilgisini milletvekillerimize, bakanlarımıza, hükümete iletme ve bilebildiğimiz sorunları aksettirme görevini üstleniyoruz. Yine bildiğimiz kadarıyla bunların çözümlerinin ne olduğu konusunda da önerilerde bulunma durumumuz var. Bakanlar Kurulu AK Parti'den oluşuyor ve burada vatandaşın her türlü probleminin çözüm mercii AK Parti hükümeti. Biz burada vatandaşla hükümet arasında, Cumhurbaşkanlığı ve Cumhurbaşkanımız arasında bir köprüyüz. Burada zemin biziz. Dolayısıyla birinci hedefimiz ulaşılabilir olmak. Ben gittiğim her yerde vatandaşlara ‘benim telefonum budur, başka telefonum yok, lütfen herkesle paylaşın’ diye söylüyorum. Tabii bu yeterli değil.

Çünkü herkes aramayabilir, arayamayabilir. Biz vatandaşın yoğun olduğu yerlerde de onların ayağına giderek dertlerini, problemlerini, yaşadıklarını soracağız. Orada çözebileceğimiz bir şey varsa yanlarında olacağız. Bu köy köy, mahalle mahalle, ilçe ilçe olacak. Zaten ilçelerde tabii ki yönetimlerimiz var. Biz bu işin, bu akışın sürüp sürmediğini denetlemek durumundayız. Ve dediğim gibi belde, ilçe buraya gelinceye kadar bir iletişim kopukluğu varsa doğrudan baypas edilerek bize ulaşmasını sağlayan bir sistem kuruyoruz. Mesela, Kongremiz olduğu gün bir derneğimiz bize ulaştı, elektrikleri kesikmiş. Biz hemen bu problemi ilgilisine iletip çözülmesini sağlıyoruz.

Kocatepe: Siyasetçilere ulaşılması önemli. Bazı siyasetçiler sizi ‘Çarşıya, pazara inmemek’le itham ediyor.

Şahin: Ben alışverişimi kendim yapıyorum. Hanımla beraber pazara gideriz. Ondan sonra market alışverişini ben yaparım. Haftanın birkaç günü ben arabayla değil, iş yerime minibüsle gider gelirim.Burası Lordlar Kamarası değil. Biz de böyle asilzade falan değiliz. O konuda vatandaşın çektiği problemleri birebir görüyoruz. Zaten biz bunun dışında değiliz. Çarşıda, pazarda dolaşıyoruz. Zaten vazifemiz halkın içinde olmak. Bu konuda bir fildişi kulede yaşamıyoruz. Sokaklardayız. Vatandaş bize gelemiyordur diye biz haftanın birkaç günü sabah kahvaltısı programı yapıyoruz. Simit alıyoruz, ‘simit bizden, çay sizden’ diyoruz. Bir mahalleye ya da bir sokağa, bir esnaf grubuna haber veriyoruz ve bununla fotoğraf çekmiyoruz. 

Ben bunun biraz itici olduğunu da gördüm bugüne kadar. Yaptığımız faaliyetlerin yüzde sekseninde hiç fotoğraf yok biliyor musunuz? Gittik gittik dertleştik. Bir sıkıntı varsa orada çözdük. Telefonunu aldık, vatandaşlarımız bizim telefonumuzu aldı. Halen görüşüyoruz. Çözebildiklerimiz oldu, çözmeye devam ettiklerimiz oldu. Vatandaş Parti Binamız’a gelemeyebilir. Herkes işinde gücünde, çekinebilir ya da siyaseten uzak bulabilir bizi. Tamam olabilir. 

Biz ayağına gidiyoruz Bir gün sanayi esnafı, bir gün işte Demirciler içi, bir gün bir başka sokak, bir gün başka bakkallar ve marketlerin olduğu bir yer, bir gün semt pazarları… Ziyaretlerimizin çoğunu fotoğraflamadan yapıyoruz. Ben AK Parti İl Başkanı olmadan önce markette, pazarda gördüğüm aksaklıkları ihbar ediyordum, çözüm istiyordum. Ama şimdi siyasi olarak ilimizde idarecilik yapıyoruz. Konunun ilgilisini arayıp kardeşim ‘vazifenizi yapın, bu konuda mevzuatı uygulayın’ deme hakkımız var. bu konuda. Vatandaşlardan bize böyle bir haksızlık, hukuksuzluk gördüklerinde anında müdahale edeceğiz. 

Bakmadan Geçme