• Haberler
  • Genel
  • 93 yıl önce güneşe bile özgürce bakılamıyordu

93 yıl önce güneşe bile özgürce bakılamıyordu

Anıtkaya Anıtı'nda düzenlenen törende konuşan Köy Muhtarı Mehmet Soylu, bundan 93 yıl önce güneşe bile özgürce bakılamadığını belirterek duanın ve şükürün eksik edilmemesi gerektiğini söyledi Kurtuluş Savaşı’nda eşsiz kahramanlıklar gösteren 5. Süvari Kolordusu’nca Anıtkaya (Eğret) bölgesinde gerçekleştirilen muharebelerde verilen şehitler rahmet ve şükranla anıldı. DÜŞMANA GEÇİT VERMEDİLER Anıtkaya Şehitliği'ndeki tören saygı duruşu, saygı atışı ve [&hellip]

93 yıl önce güneşe bile özgürce bakılamıyordu

Anıtkaya Anıtı’nda düzenlenen törende konuşan Köy Muhtarı Mehmet Soylu, bundan 93 yıl önce güneşe bile özgürce bakılamadığını belirterek duanın ve şükürün eksik edilmemesi gerektiğini söyledi

Kurtuluş Savaşı’nda eşsiz kahramanlıklar gösteren 5. Süvari Kolordusu’nca Anıtkaya (Eğret) bölgesinde gerçekleştirilen muharebelerde verilen şehitler rahmet ve şükranla anıldı.
DÜŞMANA GEÇİT VERMEDİLER
Anıtkaya Şehitliği’ndeki tören saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı’nınokunup ay yıldızlı Türk Bayrağı’nın göndere çekilmesi ile başladı. İkmal Üsteğmen Mesut Bilgin tarafından şehitleri anma konumşası yapıldı. Üsteğmen Bilgin, Kurtuluş Savaşı’nda eşsiz kahramanlıklar gösteren 5. Süvari Kolordusu’nun Afyonkarahisar bölgesinde cereyan eden muharebelerde verdikleri şehitleri anmak için toplandıklarını kaydetti.
Üsteğmen Bilgin, büyük taarruz harekâtı içerisinde 5. Süvari Kolordusu’nun başlangıçtaki görevi hakkında bilgi verdi. Bilgin, Kolordunun 25-26 Ağustos 1922 gecesinde Ahır Dağı geçitlerini tutup, Sincanlı ovasına ilerleyip düşmanın geri bölge ile irtibatını keserek, Balmahmut-Dumlupınar arasındaki demiryolunu tahrip ettikten sonra Döğer bölgesindeki Yunan ihtiyatlarıyla Uşak’ta bulunan birliklerine karşı keşif ve emniyet görevi yapmak olduğunu belirtti. Üsteğmen Bilgin; “5. Süvari Kolordusu 26 Ağustos 1922 Cumartesi günü Ahır Dağlarını aşarak düşman gerisine sarkmıştır. Eskişehir-Afyon demiryolunun tahribi görevini alan kolordunun 2. Süvari tümeni gece karanlığından istifade ederek görev yerine intikal etmiştir. 2. Süvari tümeninin 13. Süvari Alayı’nın, Anıtkaya şosesine geldiğinde yürüyüş halindeki 1. Yunan Kolordusuna bağlı bazı birlikler ile Yedek Subay Eğitim Merkezi öğrencilerine baskın şeklinde taarruz etmiştir. Baskın sonucunda neye uğradığını şaşıran Yunanlılar yüz ölü bırakarak dağıldılar. Bu saldırıdan 5’i subay olmak üzere 30 esir alınmış, düşman araçları tahrip edilmiştir.” dedi.
ALAY KOMUTANI DA
ŞEHİT DÜŞTÜ
İkmal Üsteğmen Mesut Bilgin, Yunan kuvvetlerine yardım etmek için Yenice’de bulunan 9. Yunan tümeninin kuvvetli bir topçu desteği ile 13. Süvari Alayına karşı taarruza geçtiğini belirtti. Üsteğmen Bilgin; “Bu bölgede yapılan şiddetli muharebeler neticesinde 13. Süvari Alayı Yunan kuvvetlerine ağır kayıplar verdirmiştir. 13. Süvari Alayı’ndan 17 subay ve 176 er şehit olmuş, 2 subay ve 32 er yaralanmıştır. Şehitler arasında 13. Süvari Alay Komutanı Binbaşı Galip de vardır.” diye konuştu.
ANIT CANLARINI VATANA
TESLİM EDENLERİ SİMGELİYOR
13. Süvari Alayı’nın gerçekleştirdiği taarruz sonucunda Yunan birliklerine zaman kaybettirdiğini söyleyen Üsteğmen Mesut Bilgin, büyük taarruza katılacak Türk birliklerinin toplanması için gerekli zamanı kazandırarak Türk Ordusu zaferlerine bir yenisinin daha eklendiğini vurguladı. Anıtkaya köyündeki anıtın kahraman şehitlerimizin anısına dikildiğini belirten Üsteğmen Bilgin şöyle konuştu: “Bu anıt kendilerine ‘Türk Milletini Sonsuza Kadar Yaşatma’ görevi verilen kahraman şehitlerimizin anısına dikilmiştir. Anıta bakıldığında vatan yolunda şehit olanların canlarını Yüce Allah’a teslimiyetindeki mutluluğu yüreklerde hissederek kendinizi Kurtuluş Savaşı destanının içinde bulacaksınız. Başkomutan Atatürk’ün önderliğinde Kurtuluş Savaşımızı eşsiz bir zaferle düğümleyen Kocatepe’den bir sel gibi Akdeniz’e akıp giden, bu zaferlerin sahibi olan 5. Süvari Kolordusu’nun mensupları ile bütün şehitlerimizi minnet ve rahmetle anıyor, manevi huzurlarında saygıyla eğiliyoruz. Ruhları şad olsun.”
ANITKAYA ŞEHİTLİĞİ’NDE ASKERİN ÇABASI GÖRÜLÜR
Anıtkaya Köy Muhtarı Mehmet Soylu törenin son konuşmasını yaptı. Soylu,
her karışı şehit kanlarıyla sulanmış aziz vatanın kurtuluşunun 93. yılının idrak edildiğini belirtti. Bundan 93 yıl önce ecdadın var olma mücadelesine girerek, “Ya İstiklal Ya Ölüm” parolasıyla esaret altında yaşamamak için net bir mesaj verdiklerini belirten Soylu; “Bu net mesaj kolay verilmemiştir. Bu mesajın bedeli ağır olmuştur. Bunu görmek istiyorsanız hemen arkamda gördüğünüz şu şehitliğe dikkatlice bakın. Bu mesajı vermek için hayatlarını, hayallerini, umutlarını, geleceklerini bu vatan için feda edenlerin isimlerini göreceksiniz. Bu şehitliğe baktığınızda 13. Alayın Kumandanı Binbaşı Şumnulu Galib Bey’i göreceksiniz. Bu şehitliğe baktığınızda 13. Alaydan Yüzbaşı Rizeli Hasan Hüsnü Efendi’yi göreceksiniz. Bu şehitliğe baktığınızda 20. Alaydan Batumlu Ahmet Nidai Efendi’yi göreceksiniz. Bu şehitliğe baktığınızda Türk askerinin olağanüstü kumandanından erine kadar olağanüstü çabasını göreceksiniz.” şeklinde konuştu.
ŞÜKÜR VE DUA EKSİK EDİLMEMELİ
Anıtkaya (Eğret) Şehitliğine bakıldığında Anadolu’nun mayasının şehit kanları olduğunun çok net olarak görüleceğini kaydeden Muhtar Mehmet Soylu, şehit kanlarıyla sulanan mübarek bir belde de muhtarlık yapmaktan onur duyduğunu söyledi. Soylu; “Şu an üzerimize doğan bu güneşe özgürce bakabiliyoruz. Bundan 93 yıl önce bu güneşe bakmak bile özgür değil idi. İşte bu şehitlikte adı yazılan bu kahramanlar bugün bu güneşe bizlerin özgürce bakabilmesi için hayallerinden, geleceklerinden ve umutlarında vazgeçti. Kıymet bilelim. Şükrü ve duayı hiç eksik etmeyelim.” ifadelerini kullandı.
İHTİYAÇ ANALARIN DUASI
Türkiye’nin zor günlerden geçtiğini belirten Anıtkaya Muhtarı Mehmet Soylu, her gün şehit haberleriyle sarsılındığını kaydetti. Bu nedenle en çok Anadolu kadınına, analara görev düştüğünü belirten Soylu; “Eli öpülesi ve nur yüzlü analarımızın duası bu vatanın üzerinde olduğu müddetçe eli kanlı, gönlü harabe olanlar yeniden darmadağın olacaklardır. Analarım, bacılarım, kardeşlerim duanızı eksik etmeyin. Yaptığınız işin en iyisini yapmaya çalışın.” Tören askeri birliklerin geçişi sonrası şehitliğin ziyaret edilmesi ile tamamlandı. Törene askeri ve mülki erkanını yanı sıra köy halkı da katıldı. >> Burcu AYDIN’ın haberi

Bakmadan Geçme