83 Dekan AKÜ’de biraraya geldi
“ADIM Üniversiteleri Mühendislik ve Teknoloji Fakülteleri Dekanları ve Bölüm Başkanları Toplantısı”, Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin (AKÜ) ev sahipliğinde, Ahmet Necdet Sezer Kampusü Atatürk Kongre Merkezinde gerçekleştirildi. Toplantıya ADIM Üniversitelerinin Mühendislik ve Teknoloji Fakültelerinden toplam 83 dekan ve bölüm başkanı katıldı Tüm gün Atatürk Kongre Merkezinin beş ayrı salonunda eşzamanlı olarak yapılan toplantıda Afyon Kocatepe, Pamukkale, Süleyman [&hellip]
“ADIM Üniversiteleri Mühendislik ve Teknoloji Fakülteleri Dekanları ve Bölüm Başkanları Toplantısı”, Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin (AKÜ) ev sahipliğinde, Ahmet Necdet Sezer Kampusü Atatürk Kongre Merkezinde gerçekleştirildi. Toplantıya ADIM Üniversitelerinin Mühendislik ve Teknoloji Fakültelerinden toplam 83 dekan ve bölüm başkanı katıldı
Tüm gün Atatürk Kongre Merkezinin beş ayrı salonunda eşzamanlı olarak yapılan toplantıda Afyon Kocatepe, Pamukkale, Süleyman Demirel, Celal Bayar, Uşak, Dumlupınar, Mehmet Akif Ersoy ve Adnan Menderes Üniversitelerinin Mühendislik ve Teknoloji Fakültelerinin dekanları ile Çevre, Gıda, Kimya, Elektrik, Elektrik-Elektronik, Elektronik, Elektronik-Haberleşme, Bilişim Sistemleri, Bilgisayar, Maden, Jeoloji, Jeofizik, Harita, İnşaat, Endüstri, Endüstri ve Ağaç İşleri, Tekstil, Makine, Otomotiv, Enerji Sistemleri, Biyomedikal, Mekatronik, İmalat, Malzeme, Metalurji ve Malzeme, Malzeme Bilimi ve Seramik Mühendisliği Bölümlerinin bölüm başkanları yer aldı.
Yeni fakülteler kuruldu
Toplantının açılış oturumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başladı. Açılış oturumunun konuşmalarını yapan AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Taşgetiren, ADIM Üniversitelerinin ortaya çıkışı ile ilgili bilgi vererek, “ADIM ismi, Aydın, Denizli, Isparta ve Muğla illerinin baş harflerinden ve bu illerdeki üniversitelerin rektörleri arasında 2001 yılında imzalanan protokolden oluşmuş bir konsorsiyumdur. Daha sonra bu üniversiteler arasına Afyon, Kütahya, Uşak, Burdur, Manisa illerindeki üniversiteler de katıldı” diye konuştu. Prof. Dr. Taşgetiren Teknoloji Fakültelerinin kurulmasına ilişkin konuşmasında, “2009 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye’de meslek liselerine öğretmen yetiştirme sistemi değiştirildi ve meslek liselerine öğretmen yetiştiren tüm fakülte-ler kapatıldı. Bu kapsamda endüstri meslek liseleri için öğretmen yetiştiren Teknik Eğitim Fakülteleri de kapatıldı. Bu, meslek liselerine öğretmen yetiştirme açısında yeni bir politikayı da beraberinde getirmiştir. Mesela, Ticaret Lisesi öğretmeni İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunlarından, Endüstri Meslek Lisesi öğretmenleri Mühendislik Fakültesi mezunlarından tercih edilecek. Yeni uygulamayla birlikte yeni fakülteler kuruldu. Bunlardan biri Teknoloji Fakülteleri, diğerleri de Turizm Fakülteleri ile Sanat ve Tasarım Fakülteleridir. Toplam 21 tane Teknoloji Fakültesi bulunmaktadır. Bunlardan 9 tanesi öğrenci alıyor. Teknoloji Fakülteleri, Mühendislik Fakültelerinden nüansla ayrılıyor. Öğrenci alan 9 Teknoloji Fakültesinden 3’ü ADIM Üniversiteleri içerisinde yer almaktadır. Dolayısıyla ADIM bölgesi Teknoloji Fakülteleri açısından öncülük yapan bir bölge özelliği taşımaktadır. Teknoloji Fakültelerinin dekanlarına baktığımızda, Teknoloji Fakültelerinin Mühendislik Fakültelerinden çıkan öğretim üyeleri olduğunu görmekteyiz. Bölgemizde 9 üniversiteden 8 Mühendislik Fakültesi bulunmaktadır. Bunun dışında 5 tane Teknoloji Fakültesi var” dedi.
Ortak projeler görüşüldü
Prof. Dr. Taşgetiren konuşmasında, bir önceki ADIM toplantısının Muğla’da yapıldığını ifade ederek, bu toplantıda alınan kararlara da değinerek, “Bir önceki ADIM toplantısında şu kararlar alınmış: Web ortamında ortak lisansüstü derslerin işlenmesinin sağlanması konusunda çalışmalar yapılmasına; akredite olan bölümlerin tecrübelerinden diğer Fakültelerin ve bölümlerin yararlanmalarına, öğrenci kulüpleri arasındaki işbirliğini sağlamak; laboratuvarlara alınan yeni cihazların seçiminde, ilgili birim akademik kadrosunun uzmanlık alanları gözetilerek ADIM Üniversitelerinde olmayan cihazların alınması ve böylece kamu kaynaklarının etkin kullanılmasına; bölümlerindeki öğretim elemanlarının periyoduk toplantılarda biraraya gelerek bilgi ve görüş alışverişinde bulunmalarına; doktora programı olmayan bölümlerin alt yapı birleştirilerek ortak doktora programı açılmasının teşvik edilmesi; yılda bir kez ADIM Üniversiteleri proje çıktıları ve tanıtımı veya Bilim Şenliği yapılması, toplantıların 2 gün olacak şekilde düzenlenmesi ve yılda bir kez sempozyum yapılması” şeklinde konuştu. Açılış oturumunun ardından Atatürk Kongre Merkezinde eşzamanlı olarak yapılan toplantılar kapsamında mevcut öğretim faaliyetleri ve yapılması gerekenlerle ilgili görüş alışverişinde bulunularak, ortak fikirler ve projeler ortaya koyuldu. (Kocatepe)