70 Gazi Bir Araya Geldi AK Partili Milletvekiline Tepki Gösterdi
Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Malul Gazi İsmail Kumartaşlı, askeri hastanelerin elzem olduğundan derhal açılması gerektiğini söyledi. Kumartaşlı, 'Bizim halimizden asker doktor anlar.' dedi.
Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Malul Gazi İsmail Kumartaşlı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tören geçişi akabinde 70 gazi birlikte 3 gün önce AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Dr. Hasan Arslan’ın, “Askeri hastanelerin açılmasına gerek yok” açıklamasına dernekte düzenlediği basın toplantısı ile tepki gösterdi.
“SAYIN VEKİLİM KEŞKE AFYON’DAKİ GAZİLERDE KONUŞUP AÇIKLASAYDINIZ”
Milletvekili Aslan’ın gaziler camiasına sorduktan sonra söz konusu açıklamayı yapması gerektiğini belirten Kumartaşlı, “Sayın Arslan’a askeri hastaneler açılmalı diye cevap veriyoruz. Cumhuriyetimizin ilanının 101’inci yıldönümünü 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı coşkuyla kutluyoruz. Geçtiğimiz günlerde Afyonkarahisar Milletvekilimiz Dr. Hasan Arslan’ın, TBMM’de söz alarak askeri hastanelerin açılmasına gerek olmadığı şeklinde bir konuşma yaptığı bilinmektedir. Bizlerde bu konuşmayı üzülerek takip ettik. Bölücü başı bebek katili Abdullah Öcalan’ın İmralı’dan çıkıp Gazi Meclisimize getirtilip grup toplantısında seslendirilmesi konuşulurken bizler şehit aileleri ve gaziler olarak bu travmayı atamamışken Sayın Vekilimizin ‘askeri hastanelerin açılmasına gerek yok.’ diyerek bir çıkış yapması bizleri derinden üzdü. Sayın Vekilim, Afyonkarahisar milletvekilisiniz ya. Keşke Afyonkarahisar’da yaşayan gazilerle konuşup da bu açıklamayı yapmış olsaydınız. Bu açıklama bizler için talihsiz bir açıklamadır.” dedi.
“AYRICALIK ANAYASAL HAKKIMIZDIR, ASKERİ HASTANELER BİZİM GÜVENDİĞİMİZ YERLERDİ”
AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Dr. Hasan Arslan’ın talihsiz bir açıklama yaptığının altını çizen Kumartaşlı, “Savaşmayan İsviçre’nin ordusunun içerisinde dahi askeri hastanesi vardır. Düşman hem içte hem dışarıda bizimle uğraşırken, 40 yılı aşkın süredir hem PKK hem de diğer terör örgütleriyle mücadele ederken her dakika bir şehit ve yaralı haberi alırken ülkemiz bu şekilde iken askeri hastanelerin açılmasına gerek yoktur demeniz, bizce çok gereksiz bir açıklama oldu. Konuşmasında halkta ayrıştırma olur diye Sayın Vekilimizin bir hitabı vardır. Anayasanın 10’uncu maddesi gereği şehit aileleri ve gaziler olarak bizim ayrıcalığımız vardır. Askeri hastaneler bizim güvendiğimiz yerlerdi. O askeri hastanelerdeki doktorlarımız bizlerin komutanlarıydı. Şahsen ben bir malul gazi olarak 2002-2004 yılları arasında Şırnak-Gabar Dağında Üsteğmen Komutanım Tabur Tabibi ile ortak operasyonlara çıktık. O sizin beğenmediğiniz doktorlar bizimle beraber 30 kilogram sırt çantası taşıdılar. 30 kilometre yol yürüdüler. Operasyon anında yaralandığımızda ilk müdahaleyi onlar yaptılar. Sonrasında da bizlerin tedavi aşamalarımızla GATA başta olmak üzere askeri hastanelerde tedavilerimiz sırasında onları karşımızda beyaz önlükleriyle görmemiz bizim psikolojimizi düzeltiyordu.” diye konuştu.
“HARP CERRAHİSİ VE HARP PSİKİYATRİ BRANŞLARI MALUMDUR”
Normal bir doktorun bir trafik kazasındaki normal bir kesiden dolayı ampute olmuş bir uzvu dikebileceğini ancak “Harp Cerrahisi” diye bir branş olduğunun altını çizen Malul Gazi Kumartaşlı, “Mayın patlamış, el bombası patlamış ve parçalanmış bir uzvu dikmek, tamir etmek, toparlamak her baba yiğidin harcı değildir. Öte taraftan Sayın Vekilimiz de tıp doktoru olarak çok iyi bilir ‘Harp Psikiyatri’ bölümü vardı. Bizim gibi terörden dolayı yaralanmış ve etkilenmiş olan tüm gazilerimiz tedavi görüyordu. Travma sonrası stres bozukluğu tanısı ile ankisiyete tanısı ile tedavilerimiz askeri hastanelerimizde konunun uzmanı hekim komutanlarımızca yapılıyordu. Sizler askeri hastaneleri kapattınız ya bizim tedavi olduğumuz yerler kapandı. Harp Psikiyatride bizlerle aynı operasyonlara katılmış olan komutanlarımız bizleri tedavi ettiler. Dolayısıyla onlar bizleri anlıyorlardı.” şeklinde konuştu.
“ASKER DOKTORLAR ASKERİ DİSİPLİNLE YETİŞTİRİLDİ”
“Askeri hastanelerde yetişmiş olan teknisyenler ve astsubaylar iddia ile söylüyorum sivil tıp fakültelerinden çıkmış olan doktorlardan daha iyi bilgilidir.” diyen Kumartaşlı, şöyle konuştu: “Askeri hastanelerin teknisyenler ve astsubayları nerede ne zaman ne şekilde muayene edeceklerini iyi bilen insanlardır. Sağlıkçı astsubay komutanlarımızın da şu anda nerelere gittiklerini bilemiyoruz. Sayın Vekilimiz Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezundur. Bir Hacettepe, Gazi, AFSÜ gibi herhangi bir tıp fakültesinden çıkan bir doktor ile askeri eğitim almış olan doktorun hal, hareket, giyim tarzı farklıdır. Biz bunları askeri hastanelerde tedavi gören askerler olarak biliyoruz. Sivil tıp fakültesinde okuyanlar kafelerde gezdiler, top sakal bıraktılar. Ama o askeri doktorlar hazırlık sınıfından itibaren 6 yıl boyunca askeri eğitim aldılar. Kahvaltıya dahi uygun adımda gittiler. Etütlerine tören adımıyla gittiler. Bizler askeri hastanelerde tedavi görürken Ana Bilim Dalı veya Bölüm Komutanları olan Albaylarımız vizit yaparken hasta başına yani bizlerin başına geldiklerinde yüzbaşı rütbesindeki doktor komutanlarımız, uzmanlık öğrencisi subay doktorlarımız başımızda esas duruşta, komutana hastanın durumu hakkında bilgi verdiler.”
“ASKERİ HASTANELER OLMAZSA OLMAZDIR”
Kumartaşlı şunları kaydetti: “ Sayın Vekilim ben yataktan kalktığı tişörtle hastaneye gelip beni tedavi etmeye çalışan bir doktor istemiyorum. Psikolojik olarak beni anlayan doktor istiyorum. Harp Cerrahisini iyi bilen, bizlerin yaralarını daha çabuk iyileştirecek olan doktorlar istiyorum. Bu anlamda sizin askeri hastanelerin şu anda açılmasına gerek yok açıklamasını değersiz buluyor, Afyonkarahisar milletvekili olduğunuz için Afyonkarahisarlı gaziler adına ben size cevap veriyorum. Askeri hastaneler açılmalıdır, elzemdir, olmazsa olmazdır. Bizim halimizden ancak askeri doktorlar anlar. Çünkü biz bunları yaşadık. Sivil hastaneye gidip sıra istediğimizde vatandaşlar, ‘Sen nereye gidiyorsun?’ diyorlar. Ben gaziyim dediğimiz zamanda ‘Bende normal vatandaşım sıranı bekle diyor.’ Sayın Vekilimiz açıklamasında 2 bin olan poliklinik sayısı 4 bine çıktı. Burada kendi kendinize düşüyorsunuz. Hasta sayısı 10 bine çıkınca şu andaki doktor bizlere 3 dakika dahi ayıramıyor. Askeri hastanede ki doktorlar bizlerle saatlerce ilgileniyor, halimizi anlıyorlardı. Çoğumuz psikiyatri de tedavi görüyoruz. Sivil hastanede ki hem cerrahi branştaki doktorlar hem de psikiyatride ki doktorlar ‘Ağabey ben seni anlamıyorum. Senin anlattıklarınla ilgili bu yaralanma ile ilgili hiçbir ders görmedik ve hiçbir mesleki deneyimimiz yok.’ diye cevap veriyorlar. Biz yaşadıklarımızı patlayan mayınları, silah arkadaşlarımızı nasıl kucağımızda şehit verdiğimizi, et parçaları arasındaki şehitlerimizi anlatırken, uyku bozukluklarımızı anlatırken doktorlar ağlamaya başlıyoruz. Biz kendi derdimizi, tedavimizi bırakıp bu sefer doktoru toplamaya çalışıyor, teselli veriyoruz. Askeri hastaneler sivilleşince hakkı olan gazilik hakkını alamazken hakkı olmayana da gazilik hakkı veriliyor.”
SİYASİLERE YÖNELİK PRENSİP KARARINDAN TAVİZ YOK
Kumartaşlı, toplantı sonunda Kocatepe muhabirinin sorduğu Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneğinin hiçbir siyasiye randevu vermeme kararında milletvekilleri de dahil taviz olup olmayacağı sorusuna hayır yanıtını verdi.
Türkiyedeki tüm hastaneler ve sağlık hizmetleri kıymetli Gazilerimizin emrindedir. Ayrı bir askeri hastaneye bir vatandaş olarak gerek yoktur. Tıp fakültelerinde aynı tıp eğitiimi verilmektedir. Şehit ve Gazilerimiz başımızın tacıdır.