7 kişiden 1’i böbrek hastası
Afyonkarahisar Diyaliz Hastalarını Koruma Derneği, Dünya Böbrek Günü dolayısıyla farkındalığı artırma amaçlı bir etkinlik düzenledi. Rıza Çerçel Kültür Merkezi’nde böbrek hastalığı ve su tüketiminin işlendiği etkinlikte konuşan AKÜ Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sena Ulu, dikkat çekici bilgiler verdi.SİNSİ BİRHASTALIKBöbrek hastalığının sinsi bir şekilde ilerlediğini söyleyen Ulu, “Ülkemizde 7 kişiden birinde [&hellip]
Afyonkarahisar Diyaliz Hastalarını Koruma Derneği, Dünya Böbrek Günü dolayısıyla farkındalığı artırma amaçlı bir etkinlik düzenledi. Rıza Çerçel Kültür Merkezi’nde böbrek hastalığı ve su tüketiminin işlendiği etkinlikte konuşan AKÜ Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sena Ulu, dikkat çekici bilgiler verdi.
SİNSİ BİR
HASTALIK
Böbrek hastalığının sinsi bir şekilde ilerlediğini söyleyen Ulu, “Ülkemizde 7 kişiden birinde böbrek hastalığı mevcuttur. Böbrek hastalığının 5 evresi var. İlk 4 evresinde hastanın hiçbir şeyden haberi olmuyor. 5’inci evrede farkına varılıyor. İlk 4 evrede hasta gelirse biz tedavi edebiliyoruz. Son evrede ise bizim tek gayretimiz hastanın hayatta tutulması oluyor. Böbrek hastalığı, sinsi bir hastalık. Çok sinsi ilerliyor, hasta fark etmiyor. Bununla ilgili bir çalışma yapılmıştı. Her 10 kişiden 9’u, hastalığının farkında olmamış. Bu hakikaten kötü bir durum” dedi.
KİŞİ BAŞINA TUZ TÜKETİMİ FAZLA
Herkesin yılda bir kez tahlil yaptırarak böbreklerindeki durumu öğrenebileceğini belirten Ulu, “Erken evrede tanı koyabilirsek tedavi edebiliyoruz. Ölüm oranı, son evrede normal bireylere göre 10 ila 30 kat artmakta. Basit bir idrar ve kan tahlili ile, sadece 5 dakikanızı ayırarak teşhis konulması mümkün. Yılda bir defa bu tahlili yaptırmanızı öneriyorum. Tuz tüketimi de azaltılmalı. Dünya Sağlık Örgütü, bir günde 6 gram tuz tüketimi öneriyor. Türkiye’de ise kişi başına 17 gram su tüketiliyor. Günde 2-3 litre sıvı tüketimi önemlidir. Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan da kurtulmak fayda verecektir” ifadelerini kullandı.
ÇOCUK NÖRFOLOĞU YOK
AFDİDER Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akdağ ise “İlimizde çocuk nefroloğu yok. Çoçuklarda gelişen böbrek rahatsızlıklarında aileler şehir dışına gitmek zorunda kalıyorlar” dedi. Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal da “Organ bağışı konusunda gerekli çalışmalar yapılmalı. Çocuk norfologu konusunda gerekli yerlerle bizzat kendim görüşeceğim” şeklinde konuştu.
ORGAN NAKLİ ÇOK ÖNEMLİ
AKÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Dündar, organ naklinin önemine değinerek “Böbrek hastalıklarının bilincini artırabilmek, erken tedaviye başlamak çok önemli. Bu hastalık oluştuktan sonra da organ naklinin öneminin kavranması gerekiyor” dedi.
>> Murat ARISOY’un Haberi