'7 Büyüklüğünde Deprem Beklentim Yok'

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremi daha önceden tahmin eden Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli, Afyonkarahisar'daki fay hareketliliği hakkındaki öngörüsünü açıkladı

Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli, kendi X hesabından paylaştığı videoda Afyonkarahisar’daki fay hareketlerini değerlendirdi. Afyonkarahisar’ın karmaşık bir fay yapısına sahip olduğunu kaydeden Serkan İçelli, “Afyon’da deprem olur mu? Afyon’da deprem olur. Ama her fayın üretebileceği deprem büyüklükleri farklıdır. Yırtılmış olan faydan büyük deprem beklemeyiz. Depreme öncü demek için büyük bir şok meydana gelmesi gerekir. Afyon’da depremleri bekleyeceğiz, 6 büyüklüğündeki depremlere her zaman hazır olacağız. Afyon merkezindeki faylar için 7’lik deprem beklentim yok” dedi. 

 

“5 VE 6 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREMLER DOĞAL”
Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli, paylaşımın notunda da şu bilgileri verdi:
“Afyonkarahisar çevresinde ortalama her 4 yılda bir 4.0/5.0 ve her 50 yılda bir 6 + büyüklüğünde deprem olur. 13.10.2024’te Erkmen fayında 4.5 bir atım olmuştur ve bu fayın maksimum üretme kapasitesi 5,5’dir. Aletsel ve tarihsel dönemde Afyon çevresinde biriken elastik deformasyon büyük ölçüde sönümlenmistir. Çobanlar ya Çukurören fayları yine de 6 moment büyüklük depremleri üretir. 1876’dan günümüze 7+ bir elastik yamulma deformasyonu biriktirmesi mümkün değildir. Saçılma, splay, sıçrama, tali, serseri olarak tanımlanabilecek kırıkkar enerjiyi geniş alana yaymakta ve magnitudler düşmektedir. Yakın zamanda atım yapan ana fay zonlarının kısa segmentleri mevcut olup 5.0/6.0 üretmeleri olağandır. Depremi konuşurken Şehir/il ya da ilçe olarak değil, etkileyecek sismik kaynakları tek tek ele almak gerekir. Akşehir Doğanhisar arasında yine 6.5’lara varabilecek d'7 Büyüklüğünde Deprem Beklentim Yok'rem tehlikesi barındırmaktadır. Geçmiş olsun.”

Bakmadan Geçme