'6 Şubat Depremlerinden Ders Çıkarılmalı'
6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ikinci yıldönümünde açıklama yaptı. Sümer, '6 Şubat depremlerinden ve Ege Denizi'nde hala devam eden sismik hareketlilikten ders çıkarılmalı.' dedi.
Afyonkarahisar Mimarlar Odası Başkanı Ferhun Sümer, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin ikinci yıldönümü nedeniyle açıklama yaptı.
“MEVCUT YAPI STOKU GÜÇLENDİRİLMELİ”
Oda Başkanı Ferhun Sümer, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ili etkileyen büyük depremlerin üzerinden iki yıl geçtiğini felaketin on binlerce insanın yitirilmesine, milyonlarca vatandaşın evsiz kalmasına ve Türkiye’nin derin bir acıya gömülmesine neden olduğunu ifade etti. Sümer, “6 Şubat depremleri ve daha sonrasında bölgemizde yaşanan küçük çaplı depremler ile halen Ege denizi coğrafyasında devam eden sismik hareketlilik, birçok açıdan ders çıkarılması gerekliliğini gösteriyor. En önemli noktaların başında depreme dayanıklı tasarımlar, yapılar, yönetmeliklere tam uyumlu şekilde tasarlanmalı, esnek ve sismik hareketleri absorbe edebilen sistemlerin kullanılması gelmektedir. Malzeme kalitesi ve inşaat süreci kapsamında oda beton, çelik gibi malzemelerin kalitesi yüksek olması, inşaat sürecinde denetimlerin sıkılaştırılması zorunludur. Yer seçimi ve zaman etüdü olarak binaların inşa edileceği alanların, zemin sıvılaşması ve jeolojik riskler açısından detaylıca incelenmesi, mevcut yapı stokunun güçlendirilmesi elzemdir.” ifadelerine yer verdi.
“BİLİM VE MÜHENDİSLİK GÖZ ARDI EDİLMEMELİ”
“Özellikle eski binalar, mühendislik kontrollerinden geçirilerek güçlendirilmelidir. Yönetmeliklerin güncellenerek uygulanması önemlidir.” diyen Sümer, “Deprem yönetmeliklerine tam uyum sağlanmalı, denetim eksiklikleri giderilmelidir. Kentsel planlama ve acil durum stratejisi açısından da sıkışık şehir dokusu yerine açık alanlar, tahliye yolları ve afet toplanma alanları planlanmalıdır. Halkın bilinçlendirilmesi zorunlu olmalıdır. Deprem güvenliği konusunda hem mimarlar hem de vatandaşlar bilinçlendirilmeli. Bu felaket, bilimin ve mühendisliğin göz ardı edilmemesi gerektiğini acı bir şekilde hatırlattı. Mimarlık mesleği, sadece estetik değil, aynı zamanda güvenliği sağlayan bir sorumluluk alanıdır. Büyük felaketin ikinci yıldönümünde, hayatını kaybedenleri rahmetle anıyor, yakınlarını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha başsağlığı diliyoruz. Yaralılarımızın ve hayatta kalanların yaşadığı zorlukların farkındayız ve bu süreçte onların yanında olmaya devam edeceğiz.” dedi.