Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hayrettin ÖZKILINÇ

59 YIL SONRA AÇIKLIYORUM

Yıl 1961. Askeri Hükümet Türkiye’nin sınırlarını yabancılardan ve kaçakçılardan korumak için bir karar alır.
Sınırlar mayınlanıp ve dikenli tel çekilecektir. O günki imkanlarla bu yapılacaktır.
Ancak dikenli tel çekmek için sayısız burgulu (yere vidalanan) kazığa ihtiyaç vardı. Kazıkları dışarıda yaptırmak için fazlaca maliyet istenmiştir. Bunun üzerine askeriye bu işi kendi bünyesinde halletmeyi düşünerek bu burgulu kazıkları Afyon İstihkam Ana Dp. ve Tam. Fb. Komutanlığında yapılmasına karar vermiştir.
Fakat; bu işi seri bir şekilde üretebilecek makine ortada yoktur. Öyle bir makineyi meydana getirebilmek için asker veya sivil onlarca uzman görevlendirilir.
Dağlar kadar tonlarca malzeme geldiği halde bu işi seri olarak yapacak bir makine gerçekleştirilemez.
Ben aynı fabrikada askere gitmeden firezeci olarak çalışıyordum. 21 yaşındaydım ve geceleri Tekniker Okuluna devam ediyordum. Konu ile herkes gibi ben de ilgilendim. Kafama koydum, bu problemi ben çözecektim. Gece ve gündüz, var gücümle üzerine eğilerek kazık burgularını dakikada 6 adet çıkabilecek makineyi her bir parçasını da kendim imal etmek kaydıyla icat ettim. Merakla bekleyen kalabalık önünde de makinemin işlerliğini ispatladım. Projelerini istediler, Ankara’ya gönderdim ve 8 yılda gerçekleşecek olan iki üst derece ile ödüllendirildim.
Bu makine ile ızdıraplı zor bir iş, insan gücünden makine gücüne aktarılmış oldu. Ayrıca üretim 50 kat artınca diğer işler için istihdam da yarattı.
Konu askeri bir konu olduğu ve askeri bir yönetim olarak asker sivil ayrımı düşünüldüğünden kamuda paylaşılmış, duyumumuza göre sadece askeri Fb.larda çalışanları teşvik için ilan edilmiştir.
Bu adı geçen imalat 1974 Kıbrıs Barış harekatından sonra çekilmiş olan Yeşil Hat’tın da kazıklarının Afyon’unumuzdan gitmesini sağlamıştır.
Gerçek bir konu. Meraklısı adı geçen Fabrikadan veya aşağıda geçen çok değerli sağ kalan ustalarımızdan daha tafsilatlı öğrenebilirler. Değerli ustalarımız: Ali Aşçı, A. Hamdi Soykasap, Sadık Tortop vs. Rahmetli Gazeteci ve çok değerli sır dostum Şükrü Küçükkurt da bu konuya vakıftı.
Ayrıca: bunun yanında kendi işyerlerimde de imal ve icat ettiğim Türkiye çapında nice yenilikler vardır. İsteyene tüm bu konularda doyurucu bilgi verebilirim. Saygılarımla.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER