500 yıllık harita – Kocatepe Gazetesi

“Piri Reis’in 1’inci Dünya Haritasının 500’üncü Yılı” faaliyetleri kapsamında da Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi tarafından “Piri Reis ve Eserleri” konulu bir konferans düzenlendi Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Türkiye’nin önerisiyle 2013 yılını, “Piri Reis’in 1’inci Dünya Haritasının 500’üncü Yılı” olarak ilan etti. Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde düzenlenen “Piri Reis ve Eserleri” [&hellip]

500 yıllık harita

“Piri Reis’in 1’inci Dünya Haritasının 500’üncü Yılı” faaliyetleri kapsamında da Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi tarafından “Piri Reis ve Eserleri” konulu bir konferans düzenlendi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Türkiye’nin önerisiyle 2013 yılını, “Piri Reis’in 1’inci Dünya Haritasının 500’üncü Yılı” olarak ilan etti. Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde düzenlenen “Piri Reis ve Eserleri” konulu konferans, ilgi gördü.
AKÜ Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Yılmaz tarafından verilen konferansa öğretim elemanları ile öğrenciler katıldı. Doç. Dr. Yılmaz Piri Reis’i tanıtarak başladığı konuşmasında, “Piri Reis ünlü bir Türk denizcisi, gemi kaptanı, coğrafya ve kartografya bilgini ve iyi bir gözlemci ve araştırmacıdır. Osmanlı İmparatorluğunun, askeri ve siyasi alanda en parlak dönemini yaşadığı 16. yüzyılda, daha sonra kendisinin de görev alacağı Osmanlı donanmasının ünlü bir komutanı olan amcası Kemal Reis’in yanında küçük yaşlarda denizciliğe başlamıştır. Hayatının büyük bir bölümü denizlerde özellikle Akdeniz’de geçmiştir” dedi.
HEM ATLAS HEM MANZUME
Piri Reis’in eserleriyle ilgili de katılımcıları bilgilendiren Doç. Dr. Yılmaz, “Piri Reis, gezdiği yerlere ait bilgileri iyi gözlemlemiş ve haritacılık bilgilerini ve yeteneğini de ekleyerek yaşadığı zamana göre en doğru ve kartografik açıdan muhteşem eserler olan batı Afrika ile orta ve doğu Amerika’nın bazı bölümlerini gösteren 1513 tarihli 1. Dünya haritasını ve Kuzey Amerika’nın doğu kıyılarını gösterir 1528 tarihli 2. Dünya haritasını hazırlamıştır. Piri Reis’in dünya haritaları dışında bir diğer önemli eseri de denizcilik hayatı boyunca yapmış olduğu gözlemler ve topladığı kaynak belgelerden yararlanarak hazırladığı Bahriyesi’dir. Kitab-ı Bahriye, bilimsel esaslara dayalı ve askeri ve sivil kullanıcıların yararlanması amacına yönelik olarak Akdeniz’in neredeyse tüm kıyılarına ait coğrafi, ekonomik ve sosyal bilgileri içeren bir atlas olması yanı sıra, içerisinde coğrafi konuların anlatımına yönelik manzumeler ve haritası yapılan bölgeye ait metinsel bilgileri de içeren edebi bir eserdir. Piri Reis, 1526 yılında tamamladığı bu eserini dönemin Osmanlı İmparatoru Kanuni Sultan Süleyman’a sunmuş ve büyük övgü almıştır. Ne yazık ki bütün bu muhteşem eserleri hazırlayan Piri Reis, kendisi hakkında çıkarılan politik bir dedikodu yüzünden daha önce övgüsünü kazandığı Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle idam edilmiştir” diye konuştu. Konferans, katılımcıların sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme