500 yıllık gelenek devam ediyor

Mevlana’nın 7’nci kuşak torunu Sultan Divani Mehmet Çelebi’nin Afyonkarahisar’da 5 asır önce başlattığı 40 Hatimli 40 Kazan Aşure Geleneği, Afyonkarahisar Belediyesi tarafından sürdürülüyor. Belediye yemekhanesinde pişirilen 40 kazan aşure, Mevlevi Camii ve diğer camilerde kılınan cuma namazının ardından halka dağıtıldı Mevlana’nın 7’nci kuşak torunu Sultan Divani Mehmet Çelebi’nin Afyonkarahisar’daki halka aşure dağıtmasıyla başlayan gelenek, günmüzde [&hellip]

500 yıllık gelenek devam ediyor

Mevlana’nın 7’nci kuşak torunu Sultan Divani Mehmet Çelebi’nin Afyonkarahisar’da 5 asır önce başlattığı 40 Hatimli 40 Kazan Aşure Geleneği, Afyonkarahisar Belediyesi tarafından sürdürülüyor. Belediye yemekhanesinde pişirilen 40 kazan aşure, Mevlevi Camii ve diğer camilerde kılınan cuma namazının ardından halka dağıtıldı

Mevlana’nın 7’nci kuşak torunu Sultan Divani Mehmet Çelebi’nin Afyonkarahisar’daki halka aşure dağıtmasıyla başlayan gelenek, günmüzde de sürüyor. Afyonkarahisar Belediyesi tarafından hazırlanan 40 kazan aşure, kent genelindeki 60 bin kişiye ulaştırıldı. 40 Hatimli 40 Kazan Aşure Geleneği çerçevesinde cuma namazının ardından Mevlevi Camii avlusunda dağıtım töreni yapıldı.
AŞURE DAĞITIMINA YOĞUN İLGİ
Afyonkarahisar Belediyesi Mehter Takımı’nın konser verdiği aşure dağıtım törenine Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, il protokolü ile çok sayıda vatandaş katıldı.
AFYON’DAN DİĞER
MEVLEVHANELERE YAYILDI
Törende, Sultan Divani Mevlevihane Müze Müdürü Hasan Özpunar, Afyonkarahisar’daki aşure geleneği hakkında bilgi verdi. Özpunar, Sultan Divani Mehmet Çelebi’den bu yana bu geleneğin devam ettiğini belirtti. Özpunar, “Bu gelenek, Afyonkarahisar’dan diğer Mevlevihanelere de ulaşmıştır” dedi.
30 AYRI
NOKTADA DAĞITILDI
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban da “500 yıldan beri devam eden bu güzel geleneği Afyonkarahisar’daki hayırsever hemşehrilerimizin desteği ile sürdürmenin mutluluğu içerisindeyiz. İnşallah dünya devam ettikçe bu güzel geleneğimiz devam edecektir. Şehrimizin 30 aynı noktasında 40 hafımızın okuduğu 40 hatimle, 40’tan fazla baharat çeşidi ile yapılan aşureler dağıtılıyor” ifadelerini kullandı.
AŞURE BİRLİK VE BERABERLİKTİR
Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner ise Muharrem Ayı’nın birlik ve beraberliğe vesile olmasını diledi. Güner, “Aşure, Cenab-ı Hakk’ın ‘elif’ gibi birliğini ifade eder. Aşure, insanların desen desen, motif motif, bütün güzellikleri ile bir araya getirdiği ortak lezzeti ifade eder. Aşure, bir kentin değişik nefeslerinin Cenab-ı Hakk’ın zatında tek bir nefese dönüşmesini ve bu birliğin tadını ifade eder. Aşure, sosyal yardımlaşmayı, zenginlerin zenginliği ile övünmesini değil, zenginlerin halka vererek paylaşmasını ifade eder” şeklinde konuştu.
AY-YILDIZ, SEMAZEN, GÜL, VAV
Konuşmaların ardından Afyonkarahisar il protokolü, vatandaşlara aşure dağıttı. Dağıtım sırasında cami avlusunda ve avlu dışında uzun kuyruklar oluştu. Aşureler üzerindeki “semazen”, “gül” ve “vav harfi”nin yanı sıra “Ay-yıldız” da dikkat çekti. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme