• Haberler
  • Genel
  • 500 yıllık geleneğimiz UNESCO korumasına aday

500 yıllık geleneğimiz UNESCO korumasına aday

Afyonkarahisar Belediyesi'nin, Mevlana’nın torunlarından Sultan Divani Anma ve Şifalı Aşure Günü etkinlikleri çerçevesinde 55 bin kap aşure dağıtıldı. Cuma Namazı/nın ardından Mevlana'nın torunu Sultan Divani Mehmet Çelebi ile Çelebi soyundan gelenlerin kabirlerinin bulunduğu Mevlevi Camii'nde tören gerçekleştirildi Afyonkarahisar Belediyesi tarafından ilimizin abide şahsiyetlerinden Mevlana’nın Torunu Sultan Divani Hazretlerini Anma ve Şifalı Aşure günü etkinlikleri Mevlevi [&hellip]

500 yıllık geleneğimiz UNESCO korumasına aday

Afyonkarahisar Belediyesi’nin, Mevlana’nın torunlarından Sultan Divani Anma ve Şifalı Aşure Günü etkinlikleri çerçevesinde 55 bin kap aşure dağıtıldı. Cuma Namazı/nın ardından Mevlana’nın torunu Sultan Divani Mehmet Çelebi ile Çelebi soyundan gelenlerin kabirlerinin bulunduğu Mevlevi Camii’nde tören gerçekleştirildi

Afyonkarahisar Belediyesi tarafından ilimizin abide şahsiyetlerinden Mevlana’nın Torunu Sultan Divani Hazretlerini Anma ve Şifalı Aşure günü etkinlikleri Mevlevi Türbe Camii’nde aşure ikramıyla sona erdi.
55 BİN KAP AŞURE DAĞITILDI
1540 yılında Sultan Divani Hazretleri tarafından başlatılan, 40 hatimle ve 40 çeşit hububattan yapılan şifalı aşure, aslına uygun bir şekilde Mevlevi – Türbe Camii bahçesinde 40 kazanda 40 kazanın başında 40 hafız olmak üzere 40 hatimli 55 bin porsiyon aşure dağıtıldı. Kazanlarda yer alan aşurelere ay yıldızlı simgeler ve semazen figürü renk kattı. Etkinlikte vatandaşlar Sultan Divani Hazretleri’nin Müzesinin bulunduğu Mevlevi Camii’ne akın etti. 40 Hafızımızın okuduğu hatimlerle kırk kazanda pişirilen aşure, Afyonkarahisarlılara, ilimizden geçen yolculara ikram edildi.
ÇOBAN, GÖNÜL DOSTLARINA TEŞEKKÜR ETTİ
Mevlevihanede bulunan o dönemden kalma aşure kazanının aynısı olmak üzere 40 adet bakır kazan yaptırıldı. Bilindiği üzere geçtiğimiz yıllarda 40 adet kazan, şehrimizde yaşayan ve bu geleneği yaşatmayı arzu eden 40 aileye tahsis edilmişti. Kazanı alan aileler kıyamete kadar nesilleri vasıtasıyla, kazan sahibi olarak bu geleneğin yaşatılmasına geçtiğimiz yıllarda olduğu bu yılda destek oldular. Belediye Başkanı Burhanettin Çoban bu yıl dördüncüsü düzenlenen ve böylesine önemli bir organizasyona destek olan 40 gönül dostuna teşekkürlerini sundu.
“UNESCO TARAFINDAN
KORUMA ALTINA ALINACAK”
Cuma namazını müteakip şehriN 18 ayrı noktası dağıtımı yapılan aşure sadece Afyonkarahisar’da değil, Türkiye genelinde geniş bir kitleye tanıtımı yapıldı.
Törenin açılış konuşmasını Belediye Başkanı Burhanettin Çoban yaptı. Afyonkarahisar Belediyesi olarak 500 yıldan fazla olan bir geleneği devam ettirmenin mutluluğunu yaşadıklarını kaydeden Başkan Burhanettin Çoban, aşure etkinliğinin UNESCO tarafından koruma altına alınacağını ifade etti. Bu geleneğin sadece Afyonkarahisar’da değil, tüm Türkiye’de duyulmaya başlandığını söyleyen Başkan Çoban, “UNESCO bizim bu etkinliğimizi koruma altına alıyor. Çok büyük ihtimalle de tescil aşamasına geldi. Yaşanabilir kültür mirası, somut olmayan kültür mirası olarak UNESCO’da 500 yıllık geleneğimizi kabul etti. Kısa zamanda da duyuracağını ümit ediyoruz. Bu etkinliğimizin UNESCO tarafından da koruma altına alınması bilinmesi, tanınması Afyonkarahisar için çok önemli bir anlam ifade ediyor” dedi.
“GELENEĞİ AFYONKARAHİSARLILAR DEVAM ETTİRİYOR”
Afyonkarahisar Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı bu geleneğin Afyonkarahisarlılar’ın devam ettirdiğine dikkat çeken Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, “Bizlerde biliyorsunuz 2009 yılından bu tarafa Afyonkarahisarlılarla birlikte 500 yıllık bu geleneğimizi aslına uygun olarak gerçekleştirmeye başladık. 40 kazan yaptırdık aslına uygun olarak. Görmüş olduğunuz tam 500 yıllık bir kazan. Sultan Divani Mehmet Semai Çelebi Hazretleri’nin bizzat kendisinin yaptırttığı ve aşure kaynattığı bir kazan. Bu kazanımızın bizzat küçültülmüşünü 40 tane olarak yaptırttık ve bunu Afyonkarahisarımızdaki 40 ailemiz sahiplendi. Aslında biz bu geleneğe sadece ev sahipliği yapıyoruz. Bu geleneği Afyonkarahisar halkı devam ettiriyor. Kıyamete kadar da bu gelenek devam edecek. Tekrar yenisinde sağlık ve mutluluk içerisinde buluşmak ümidiyle, bu etkinliğimiz ilimize, bölgemize, ülkemize hatta dünyaya hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.
AŞURE BİN BİR DERDE DEVA
Törende ayrıca aşure geleneğine katılmak üzere Emirdağ’ın Karacalar Köyü’nden ilimize gelen Derviş Şemsettin Kubat’ta bir konuşma yaptı. 560 yıllık bir geleneğin devam ettirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Derviş Şemsettin Kubat “Ne mutlu böyle bir geleneği yaşatanlara. Çünkü Peygamberlerimizden, Evliyalarımızdan, Erenlerde kalan bu aşure, bin bir derde şifadır. Bu büyük kubbenin altında birlik beraberlik içerisinde Allah, bayrağımızı indirmesin, ezanımızı dindirmesin, birlik beraberliğimizi bozmasın” dedi.
Törenin ardından aşure dağıtımına geçildi. Törene Vali İrfan Balkanlıoğlu, Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli, İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel, Emniyet Müdürü Mustafa Uçar, kazan sahipleri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Öte yandan aşure dağıtımı esnasında Afyonkarahisar polisinin yoğun güvenlik önlemleri bu yıl izdiham oluşmasını engelledi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme