500 YILLIK EMANETE kadın usta sahip çıktı

Yemenici esnafı tarafından 500 yıl önce kurulduktan sonra zaman içerisinde medrese ve depo olarak da kullanılan tarihi Taş Han'da, 500 yıl aradan sonra yemeni üretilmeye başlandı. Belediye'nin Taş Medrese'de verdiği eğitimlerden sonra kendi atölyesini Taş Han'da açan Fatma Kıvrak, bu işi miras olarak gördüğünü söyledi.GELECEK NESİLLEREAKTARMAK İSTİYORUZMesleğin unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında olduğunu dikkat çeken [&hellip]

Yemenici esnafı tarafından 500 yıl önce kurulduktan sonra zaman içerisinde medrese ve depo olarak da kullanılan tarihi Taş Han’da, 500 yıl aradan sonra yemeni üretilmeye başlandı. Belediye’nin Taş Medrese’de verdiği eğitimlerden sonra kendi atölyesini Taş Han’da açan Fatma Kıvrak, bu işi miras olarak gördüğünü söyledi.
GELECEK NESİLLERE
AKTARMAK İSTİYORUZ
Mesleğin unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında olduğunu dikkat çeken Kıvrak, “500 yıllık tarihi Taş Han’da deri üzerine çalışıyorum. Yemeni başta olmak üzere, deri çanta, bileklik gibi ürünleri tamamen el emeği ile yapıyorum. 500 yıl önce yemenici esnafının mirasını bir nevi biz devir aldık” dedi.
TERLEMEYİ ÖNLÜYOR
Yemenilerin sağlık açısında da oldukça faydalı olduğuna dikkat çeken Kıvrak,  bu yemenilerin ayağı terletmediğini ve mantar oluşumuna engel olduğuna vurgu yaptı. Kıvrak, “Bir yemeni yaklaşık 2 günde bitiyor. Hazırlık aşaması var. Deri ıslatılıyor, bir bekletilip kurutuluyor. Daha sonra kalıplanıyor. Daha sonra tezgâhımıza geliyor ve son halini alıyor. Burada yüzde 100 deri kullanıyoruz. El işçiliği ile yapılıyor. Yaz kış fark etmiyor, giyilebiliyor.” dedi.
 KADIN İSTESİN YETER
Kadınların istedikleri zaman başarılı olabileceğine değinen Kıvrak, “Aslında yemenicilik erkek mesleği olarak bilinir. Dericilik de öyle. Fakat günümüzde nihayet kadınlar da bu işi yapmaya başladılar. Daha modernize ederek, çağımıza uygun, herkes bu rahatlığın keyfine varabilsin diye pek çok çeşit yemeniler, ayakkabılar kadın ustalar tarafından el işçiliği ile üretiliyor artık.” diye konuştu. >>Nail AZBAY’ın Özel Haberi

Bakmadan Geçme