'50 milyon turist, 50 milyon dolar hedefliyoruz'

Afyonkarahisar, Termal ve Çamur Festivali'ne ev sahipliği yaptı. Budan Termal Otel'de düzenlenen Termal ve Çamur Festivali'nin ilk gününe Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekilleri Ali Özkaya ve Hatice Dudu Özkal, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. [&hellip]

Afyonkarahisar, Termal ve Çamur Festivali’ne ev sahipliği yaptı. Budan Termal Otel’de düzenlenen Termal ve Çamur Festivali’nin ilk gününe Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekilleri Ali Özkaya ve Hatice Dudu Özkal, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, AK Parti İl Başkanı İbrahim Yurdunuseven ile çok sayıda davetli katıldı.
DÜZENLEMELER YAPILDI
Festival’de konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Biz, hükümetimiz olarak ‘ne gerekiyorsak yapılacak’ diye söyledik. 50 milyon turist ve 50 milyon dolar bir gelir bekliyoruz. Ama bu bana göre büyük bir hedef değil. Türkiye bunu muhakkak gerçekleştirecektir diye düşünüyorum. Bu konuda da zaten bir takım kanuni düzenlemeler de hemen yapıldı” dedi.
TURİZME BÜYÜK DESTEK
Bakan Eroğlu, şöyle devam etti:
“Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere Maliye Bakanlığı ve tabii turizme en büyük desteği veren Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak bizlere talimatlar verildi. Bizde bu konuda hukuki yani kanuni düzenlemeleri yapıyoruz her türlü desteği vereceğiz. Sağolsun, rahmetli Özal, zamanında turizm alanında gelişme için büyük bir potansiyele imza attı. Tabi bu alanların büyük bir kısmı da Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na ait ormanlık alanlar. Biz bunları turizm alanı ilan ederek o tarihte buraları turizme tahsis ettik. Bunların süreleri doluyor otellerin tabi zaman içerisinde yenilenmesi lazım. Bu konuda da kanuni düzenlemeler için gerekli teşebbüsler yapıldı, inşallah önleri açılacak. Biz de şuanda şunu ifade edeyim, Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak biz ne yapıyoruz turizme? En büyük desteği veriyoruz. Bir kere geçmişte Belek gibi, Antalya gibi, Muğla’da ve Türkiye’nin değişik yerlerindeki ormanlık alanlar turizm alanı olarak ilan ediliyor ve 49 yıllığına bu alanlar turizme açılıyor” ifadelerini kullandı.
EN BÜYÜK TALEP
 UÇUŞLARLA İLGİLİ
Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz ise Afyonkarahisar’ın turizminin ivme kazandığını, ancak bazı sorunların aşılmasından sonra daha iyi bir sonuç elde edileceğini bildirdi. Vali Tutulmaz, “En büyük talebin havayolu ulaşımının daha aktif hale getirilmesi yönünde. Evet bizim karayolu ulaşımımız çok mükemmel bir konumda. Dolayısıyla karayolu ulaşımında bir sıkıntımız yok. Demiryolu ulaşımı da kısa sürede inşallah hızlı trenle önemli bir oranda giderilmiş olacak. Ancak havayolu ulaşımında bir yasa yurt dışından gelenler için önemli bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkıyor. Bununla ilgili de çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah bu konuda da verimli bir sonuç alırız. Değerli misafirler gerçekten değerli doğal güzellikleri kültürel değerlerimize tarihi değerlerimiz ve termale sahibiz. Bunu daha iyi kullanabilecek güç, vizyon ve çalışma ilimizde var. Bunu İnşallah kısa sürede ete kemiğe büründüreceğiz. Bu düşüncelerimizi daha aktif daha etkin şekilde kullanmış olacağız” ifadelerini kullandı.
TERMAL
ŞEHİR PROJESİ YAPILIYOR
AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya ise Termal Şehir Projesi için çalışmaların yürütüldüğünü belirtti. Özkaya, “Sayın Bakanımız’ın başkanlığında ve öncülüğünde değerli Rektörümüz, bir başka üniversitemizin Türkiye’nin en büyük üniversiteden birisi Afyonkarahisar için hep beraber bir programa çalışıyoruz. İnşallah ona başarılı olduğumuzda Afyonkarahisar’da bir termal şehir olması düşünmek hayal etmek ve gerçekleştirme arzusundayız. Çünkü bizim bu şehre dair bu memlekete dair bu millete dair büyük hayallerimiz var. Hayali olmayan hayal sahip olmayan insan bence boş insan. Büyük hayallerin peşinde koşmak, onları gerçekleştirmek için bir şekilde gayret etmek, imkanları sonuna kadar zorlamak gerekiyor. Biz yöneticilerin seçilmişlerin, bütün iş adamlarının değerli kamu görevlilerin hepimizin ortak hedefi olmalı diye düşünüyorum ve inşallah bu gayretler bu hayaller birbiri ile buluştuğunda çok önemli sonuçlar meydana gelecek. Hem ilimiz büyüyecek, hem ülkemiz büyüyecek, hem insanımıza iş ve istihdam sağlanacak. Bu coğrafyada güçlü olarak durmanın yolu çok güçlü ekonomiye sahip olmak gerekiyor” dedi.
ÖZKAL, FESTİVAL’İ DESTEKLEDİ
AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Dudu Özkal da Termal ve Çamur Festivali hakkında şöyle konuştu:
“Termal ve çamur festivalini oldukça önemsiyoruz. Neden çünkü bu ilin en önemli kaynaklarından birisi. Daha önceden hep birlikte çalıştığımız gençlerden birisi olan Taha Yasin bu fikrini geldi açtı. Güzel bir düşünce olduğunu ve Afyon için gerekli olduğuna inandığımız için birlikte böyle bir yola çıktık. Üzerimize düşen her türlü sorumluluğu üstlendik ve ana hatlarıyla da bugün bu festival bu noktaya geldi.” >> Murat ARISOY’un haberi

AĞRI DAĞI’NDAN 10 MİLYON
DOLAR KAZANILIYOR

Termal ve Çamur Festivali Yürütme Kurulu Başkanı Taha Yasin Eskici, turizm potansiyellerinin değerlendirilmesi durumunda önemli meblağlarda katkı sağlanabileceğini söyledi. Ekici, “Ağrı dağına çıkan turist sayısı her yıl en az 5000 kişi civarındadır. Tur 5 gün sürmektedir. Her turist yanına 2 merkep ve 1 rehber almak zorundadır. Merkep günlük 100 dolar, rehber ise 200 dolardır. Şimdi hesaba geçelim. 5000 çarpı 5 çarpı 400 : 10 milyon dolar  yapar hesabımıza daha konaklama, ulaşım, yeme, içme, aldığı hediye, ve diğer harcamalar dahil edilmemiştir.. Ağrı dağından yerleşik  halkın kazandığı para budur. Gelen Turist portföyüne bakıldığı zaman görülüyor ki turistler genellikler Avrupa ve İskandinav ülkelerinden yani gelir düzeyi yüksek turistlerden oluşmaktadır” dedi.

142 TESİS, 23 BİN YATAK

İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mehmet Tanır, Afyonkarahisar’ın turizmde geldiği nokta hakkında bilgi verdi. Tanır, “İlimizde 2002 yılında Belediye ve Turizm İşletme Belgeli Konaklama Tesisi sayısı 30 iken; 2017 yılında tesis sayısı 142 olmuştur.  İlimizdeki konaklama tesisleri yatak kapasitesi 2002 yılında 4938 iken 2017 yılında 23 bin 752’ye  ulaşmıştır” dedi.

2 MADDELİK EK TALEBİ

Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, “sağlık personeli görevlendirebilmeleri için mevzuatta 2 maddelik bir eklemeye ihtiyaç var. Bu vesile ile buraya gelmişken bunu arz ediyorum. Bu çok önemli bu çalışmalar. Bizden istenen, Türkiye genelinde termal suyun olduğu termal tesislerin olduğu yerde sağlık kuruluşları ile termal otellerin bir mevzuat kapsamında buluşturulmasıdır” ifadelerini kullandı. 

AFYON, TURİZMDE ÖNEMLİ BİR İL

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, “Afyon hem termal turizmde, hem doğa turizminde, tarihi turizminde bunun yanına sağlık ve spor turizminde çok önemli bir il haline geldi. İnşallah daha da bu önemini hissettirmeye devam edecek. Tabii festivalimizin adının Çamur ve Termal Festivali olduğunu görüyorum. Bunla ilgili de bir anekdotu anlatarak konuşmama son vermek istiyorum. Sayın Bakanım biliyorsunuz çamur denince akla aslında yıllardır hep Sandıklı ilçemiz gelir” diye konuştu.

Bakmadan Geçme