5 buçuk ayda öğrenciler için sıcak yuva

Hafta sonunu memleketi Afyonkarahisar’daki bir dizi ziyaret, toplantı ve açılışla geçiren Çevre ve Orman Bakanı Prof Dr Veysel Eroğlu, Hocalar ilçesinde yapımı tamamlanan Satı Gelin Kız Öğrenci Yurdu’nun açılışına katıldı. Yurt, yaklaşık 5 buçuk ayda tamamlandı Hocalar İlçesinde Borusan Holding Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı ve Borusan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Asım Kocabıyık’ın da katkılarıyla yaptırılan [&hellip]

5 buçuk ayda öğrenciler için sıcak yuva

Hafta sonunu memleketi Afyonkarahisar’daki bir dizi ziyaret, toplantı ve açılışla geçiren Çevre ve Orman Bakanı Prof Dr Veysel Eroğlu, Hocalar ilçesinde yapımı tamamlanan Satı Gelin Kız Öğrenci Yurdu’nun açılışına katıldı. Yurt, yaklaşık 5 buçuk ayda tamamlandı

Hocalar İlçesinde Borusan Holding Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı ve Borusan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Asım Kocabıyık’ın da katkılarıyla yaptırılan Satı Gelin Kız Öğrenci Yurdu’nun açılışını yapan Bakan Eroğlu, Kocabıyık’la uzun uzun sohbet etti. Parkinson nedeniyle zor yürüdüğünü ve konuştuğunu söyleyen Asım Kocabıyık, meslek liselerinin önemine değindi. ‘Koç Grubu’yla yürüttükleri ortak projeyle, teknik elemanlarımızı kendilerinin yetiştirmeye çalıştıklarını ifade eden Kocabıyık, “Bu projeye hükümetin destek olmasını istiyoruz. Türkiye giderek büyüyor. Bunlar hep eğitimle olmuştur. Eğitimli eleman, eğitimli insan, eğitimli toplum daima ileri gidecektir”http://m.kocatepegazetesi.com/” dedi.
Kız yurtları ve kızların eğitiminin Türkiye’nin en önemli konularından biri olduğunu söyleyen Borusan Holding Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Asım Kocabıyık, kızların eğitiminin geleceğin annelerinin eğitimi olduğunu hatırlattı. Eğitime desteklerini sürdüreceklerini ifade eden Asım Kocabıyık, “Türkiye’de eğitim her işin başındadır. Kalkınmanın, demokrasinin, insan haklarının ve aklınıza ne gelirse bütün hayırlı yollar eğitimdedir. Bu müesseselerin temelindedir. Hedef yarın yetişecek çocuklarımızın annesini cahil bırakmamaktır. Yarın bu memleketin kalkınmasına hizmet edecek, çeşitli sahalarda kendisini gösterecek elemanlar bu gibi okullarda mezun olmuş münevver anneler sayesinde Türkiye’nin kalkınmasını sürdürülecektir.” diye konuştu.
Gelişen ülke olmanın en önemli adımının eğitim olduğunu ifade eden Bakan Veysel Eroğlu ise, 2002 yılından bu yana eğitime ayrılan bütçenin 4-5 kat arttığını belirtti. Kocabıyık’ın meslek eğitimi ile ilgili görüşlerine tamamen katıldığını vurgulayan Bakan Veysel Eroğlu, Türkiye değişik nedenlerle önü kesilen meslek eğitiminin ‘Türkiye için felaket’e yol açıtığını söyledi. Melen Suyu Projesi’nde çalıştıracak kaynakçı bulamadıklarına da değinen Eroğlu, “Meslek okulları çok önemlidir. Malesef Türkiye’de meslek okullarının önü değişik nedenlerle kesilmiştir. Bu bir felaket olmuştur Türkiye için. Mesela İstanbul’da acil bir kuraklık dolayısıyla Melen Suyu’nu 185 kilometrelik ishale hattıyla İstanbul’a getirirken orada çalışacak kaynakçı bulamadık. İnanır mısınız Türkiye’de kaynakçı bulamadık. Şu anda bakın bütün binalarda, modern binalar da dahil, sıhhı tesisatlardan dolayı ıslak kesimler banyolar tuvaletler akıtıyor. Bunlar çok önemli. Büyük su kayıp-larına neden oluyor. Bunlar mesleki eğitimde büyük bir boşluk olduğu için oldu. Ama şu anda hükümetimiz mesleki eğitime büyük önem veriyor, destek oluyor. İŞKUR vasıtasıyla iş makinası operatörlüğünden, sıhhı tesisatçılara kadar pek çok konuda mesleki eğitim veriyor. Hatta hiç alakamız olmamasına rağmen biz DSİ Genel Müdürlüğü vasıtasıyla iş makinası operatörü yetiştiriyoruz.” şeklinde konuştu.
Eğitimin öneminden bahsederken yaşı ortaya çıkmasın diye yetiştirdiği öğrencilerin profesör olduğunu söyleyemediğini de anlatan Bakan Eroğlu, eski bir eğitimci olarak eğitime her türlü desteği vereceğini anlattı. Öğrencilerinin bazılarının profesör olduğuna değinen Eroğlu, “eğitim gerçekten çok önemli. Aşağı yukarı binlerce inşaat mühendisini, çevre mühendisini yetiştirdim. Şimdi profesör olan talebelerim var. Gerçi yaşım ortaya çıkmasın diye bunu pek söylemiyorum ama. Hatta bu benim öğrencim profesör dediğimde vatandaş şaşırıyor. O yüzden o konuya çok girmeyeyim de yaşımız ortaya çıkmasın.” diyerek herkesi güldürdü.
Çevre ve Orman Bakanlığı olarak dünyada aynı konuyla ilgilenen ilgili bakanlıklar arasında 26’ncılıktan 13’üncülüğe yükseldiklerini açıklayan Bakan Eroğlu, hedefin dünya 7’nciliği olduğunu söyledi.
İstanbul’un su ve hava kirliliği olmadığına da değinen Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü, “Ben Çevre ve Orman Bakanı olarak arkadaşlara şu talimatı verdim. Biz şu anda Çevre ve Orman Bakanlığı olarak dünyada 13’üncü sıraya yükseldik. Ama bu bizi tatmin etmiyor. 2012 yılı sonuna kadar 7’nci sıraya kadar yükseleceksiniz diye talimat verdim. Şimdi bütün arkadaşlarım gece gündüz fedakar bir şekilde mesai mevhumu tanımadan çalışıyoruz. Türkiye’nin her tarafını ağaçlandırıyoruz. Bütün Türkiye’nin her tarafına baraj-lar, göletler, içme suyu tesisleri yapıyoruz.
Bakın benim İSKİ Genel Müdürü olduğum zamanlarda Yeşilköy’de dahil İstanbul’un göbeğinde, en mümtaz yerlerinde bile bazen haftada hatta 15 günde bir gün su verilemeyen yerler vardı. Ama şu anda İstanbul, dünyanın en mükemmel içme suyu arıtma tesisine, en ileri atık su biyolojik arıtma tesislerine, katı atık bertaraf teseslerine sahip. Hava kirlenmesi açısından problemsiz bir şehirsiz. Ve neticede 2058 yılına kadar içme suyu hazır olan bir şehir.”
Törende konuşan Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu da eğitimin önemine dikkat çekti. Balkanlıoğlu, “En hayırlı yatırım insana yapılan yatırım. İyi ne varsa eğitimin eseri, kötü ne varsa eğitimsizliğin eseri. Kalkınan, gelişen, dünyada belli bir yer işgal eden bütün ülkeler, eğitime önem verdikleri için oradalar. Hepsinin arkasında büyük bir emek ve çaba var. Hiçbir başarı, tesadüfen, kendiliğinden oluşmuyor. Gelişmiş ülkelerin tamamının da o seviyelere eğitim sayesinde geldiğini biliyoruz” ifadelerini kullandı.
Hocalar Kaymakamı Abdullah Köklü ise Satı Gelin Kız Öğrenci Yurdu’na katkısı olan herkese teşekkür etti. Köklü, “Yaklaşık 12 bin nüfusa sahip ilçemizde uzak köylerde yaşayan öğrencilerimizin eğitim almaları oldukça güç olmaktaydı. Sorunu sadece okula gelme sorunu olarak algılamak, meseleyi tam olarak anlamamıza yardımcı olmaz. Yaklaşık 300 aileyi ziyaret ettik. Bu ziyaretlerimizde açık ve net olarak gördüğümüz şey, evlerinde çocuklarımızın ders çalışacak imkanlarının bulunmamasıydı.
Özellikle kız çocuklarının ortaöğretime devam edebilmesi için barınma sorununun çözülmesi gerekiyordu. Bu duruma çözüm bulabilmek için Hocalar Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı olarak 20 öğrencimize 3 adet daire kiralayıp soruna kısmi çözüm bulmaya çalıştık.” şeklinde konuştu. Köklü, yurt sorununa kalıcı çözüm için Asım Kocabıyık’ı ziyaret ettiklerini, Kocabıyık’ın desteğiyle yurt inşaatına başladıklarını söyledi.
Konuşmaların ardından 144 öğrenci kapasiteli Satı Gelin Kız Öğrenci Yurdu’na destek verenlere plaket verildi. Asım Kocabıyık’a plaketini veren Bakan Eroğlu, Kocabıyık’ın eşi Nurhan Kocabıyık’a ise işlemeli bir tabak hediye etti. Plaket töreninin ardından Kocabıyık’ın annesinin köydeki adı olan Satı Gelin adı verilen kız öğrenci yurdunun açılışı yapıldı. Açılışa Bakan Veysel Eroğlu ile Asım ve Nurhan Kocabıyık’ın yanı sıra Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekilleri Halil Aydoğan, Zekeriya Aslan, il ve ilçe protokolü ile Hürriyet Gazetesi Yazarı Vahap Munyar katıldı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme