5 binin altında kalan ilçe kapatılmalı

İl Genel Meclisi toplantısında konuşan İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel, kapanan beldelerin yanı sıra nüfusu küçük ilçelerin de kapatılması gerektiğini söyledi. Sel, hükümetin beldelerdeki borç yükünü gördüğünü ve bu nedenle kapatma ile ilgili düzenleme yapıldığını belirtti İl Genel Meclisi'nin Mayıs ayı toplantılarının ikinci birleşiminde 'kapanan beldeler'in durumu masaya yatırıldı. Yıprak, Ayazini, Bozhüyük, Karacaahmet, Alanyurt, [&hellip]

5 binin altında kalan ilçe kapatılmalı

İl Genel Meclisi toplantısında konuşan İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel, kapanan beldelerin yanı sıra nüfusu küçük ilçelerin de kapatılması gerektiğini söyledi. Sel, hükümetin beldelerdeki borç yükünü gördüğünü ve bu nedenle kapatma ile ilgili düzenleme yapıldığını belirtti

İl Genel Meclisi’nin Mayıs ayı toplantılarının ikinci birleşiminde “kapanan beldeler”in durumu masaya yatırıldı. Yıprak, Ayazini, Bozhüyük, Karacaahmet, Alanyurt, Güney beldelerinin kapanmasıyla birlikte bu beldelere ait akaryakıt şirketlerinin satılması ya da kiralanması konusu, ilgili komisyonlara gönderildi.
GELİRDEN FAZLA GİDER VAR
Afyonkarahisar’da kapanan 47 beldenin borçlarının büyük boyutta olduğunu aktaran İGM Başkanı Salih Sel, “Kapanan beldelerin birçoğu personel maaşını ödeyemeyecek durumdaydı. Aylık 1 milyon lira geliri var; 1 milyon liradan fazla gideri var. Görünen kısmı 40 trilyon borç. Haciz gelenler hariç. Buzdağının görünen yüzü var. Biz gezdiğimiz yerlerde, vasıta gelmiş, duvara dayanmıştı. Gidecek yer yoktu. Daha önce olsaydı çok daha iyi olurdu. CHP bunu mahkemeye götürdü ve durdurdu” dedi.
30 YILDIR HİZMET GİTMEMİŞ
Bazı ilçelerin de kapanması gerektiğini vurgulayan Sel, “Bazı arkadaşlarımız kızacak ama bana göre nüfusu 5 binin altındaki ilçeler de kapatılmalı. Oranın kaymakamı var, nüfus müdürü, emniyet müdürü var. Aklınıza gelen bütün müdürlükler var. Bize geçen makam araçları var. 2012 model makam aracının 100 bin kilometrenin üzerinde yolu var. Aylık 4-5 bin lira yakıt gideri var. Meselenin sadece güllük-gülistan kısmını gösteriyorsunuz. Yangın var, onu hiç göstermiyorsunuz. Buradaki amaç, giderleri azaltmak. Beldeler, ‘30 küsur yıldır kanalizasyon yapılmadı’ diyorlar. 8-9 aydır maaş ödeyemeyen belediyeler var” ifadelerini kullandı.
HÜKÜMET KAFASIZ MI?
Sel, hükümetin seçimden önce beldeleri kapatma girişiminin doğru olduğunu hatırlatarak şöyle devam etti:
“Hükümet bu kadar mı kafasız? Bindiği dalı keser mi? Ayağına kurşun sıkar mı? Tam seçim arefesinde böyle bir şey yapılır mı? Yapılır, niye yapılır. Çünkü oranın daha fazla hisse alması, giderlerin kısılması için bunlar yapılıyor. Giderleri kısacaksınız, oraya daha fazla yatırım yapılacak. Bizim sorumlu olduğumuz köyleri biliyorsunuz. İyi analiz etmemiz lazım. Kapanan beldelerin birçoğu, köylerimizden geri durumdalar.”
BATAN GEMİNİN MALLARI
Kapanan beldelerin araçları için farklı taleplerin geldiğini belirten Sel, “Öyle enterasan şeylere rastlıyoruz ki, Emniyet bir liste göndermiş sayın Valimiz’e. Hemen hemen neredeyse bütün araçları istiyorlar. Defterdarlık istiyor, Vali Yardımcıları istiyor. Tabir-i caizse batan geminin malları konumuna düştü. Sayın Valimizle kapanan beldelere gittiğimizde talep şu: Bizim araçlarımız, binalarımız bizde kalsın; borçlar sizin olsun” diye konuştu. (Kocatepe Haber Merkezi)

TAŞLAMALI ÖNERİ

MHP İGM Üyesi İbrahim Acar, kurumların araç taleplerine karşılık “Biz de İGM’yi bölgelere bölelim. Her bölgeye ulaşım araçları koyalım. Böyle bir şey yok ama, farkındalık oluşması için söylüyorum” dedi. AK Parti İGM Üyesi Ömer Tunçay da, bir sonraki seçimde tüm beldelerin kapanabileceğini belirtti.

Sorunlar değil, algı yönetiliyor

MHP İGM Üyesi ve kapanan Aşağıpiribeyli Belediyesi’nin başkanı Recep Çelik, vatandaşların kapanan beldeler hakkında ikna olması için bazı söylemlerin kullanıldığına dikkat çekti. Çelik, “Bu belediyelerin 40 milyon borcu olduğu ve artık borçların yönetilemeyecek boyuta geldiği bu belediyelerin hizmet üretemediği, faydalı olamadığı maaş bile ödeyemediği gibi söylemlerle sorunların yönetiminden öte algı yönetimi yoluna gidilmektedir. Bu söylemlerle belediyesi kapanan vatandaşlar iyi ki belediyemiz kapatılmış demek noktasına getirilmek istenilmekte ve siz sayın Meclis üyeleri üzerinde de. Bu belediyelerden İl Özel İdaresi’ne devredilen mal varlıklarının bir an önce satılarak borçlarının ödenilmesi algısı oluşturulmak istenilmektedir. Kapatılan 10 Belediye’ye ait akaryakıt istasyonunun satılması veya kiraya verilmesi konusunun gündeme gelmiş olmasıda bu işin başlangıcıdır” dedi.

Bakmadan Geçme