49 bilişim suçundan 16'sına dava açıldı
İl Emniyet Müdürlüğü koordinesinde, AKÜ Rektörlüğü ve ZEKA destekleriyle düzenlenen, Bilişim Suçlarıyla Mücadele Kursunun sertifika töreni yapıldı. Törende konuşan İl Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli, Afyonkarahisar'da meydana gelen 49 bilişim suçundan 16'sı için dava açıldığını vurguladı. Törenin açılış konuşmasını İl Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli yaptı. Türkmenli, insanlık, tarihinin süreç içerisinde, medeniyet kurmak, kurduğu medeniyetleri geliştirmek, karşılaştığı [&hellip]
İl Emniyet Müdürlüğü koordinesinde, AKÜ Rektörlüğü ve ZEKA destekleriyle düzenlenen, Bilişim Suçlarıyla Mücadele Kursunun sertifika töreni yapıldı. Törende konuşan İl Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli, Afyonkarahisar’da meydana gelen 49 bilişim suçundan 16’sı için dava açıldığını vurguladı.
Törenin açılış konuşmasını İl Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli yaptı. Türkmenli, insanlık, tarihinin süreç içerisinde, medeniyet kurmak, kurduğu medeniyetleri geliştirmek, karşılaştığı problemleri kolaylıkla çözebilmek, kendini korumak, güç sahibi olabilmek için teknolojiyi sürekli geliştirmeye ve de dönemine ait en yüksek teknolojiye sahip olmaya çalıştığına temas etti. Günümüzde, teknolojinin geldiği noktaya bakıldığında, bu teknolojileri icat eden insanoğlunun bile hayrete düştüğüne temas eden Türkmenli; “Teknolojinin süratle ilerlemesi ve buna bağlı olarak da, internetin doğuşu ve hızla tüm dünya üzerinde yayılmasıyla birlikte, artık internet kavramı, yeni bin yıla damgasını vuran bir yaşam biçimine dönüşmüştür. Teknoloji, bir yandan insan hayatını kolaylaştırmaya devam ederken, bir yandan da çözülmesi gerekli bir takım problemlere yol açmaktadır. Siber suç olgusu bunlardan sadece biridir. İnsanlık tarihi kadar eski bir kavram olan ve her dönemde, dönemin şartlarına göre şekil alan suç ve suçlu kavramı da günümüzdeki dönüşüme paralel gelişmeler göstermektedir.” dedi.
İnternet bin yıla damgasını vurdu
Bilişim teknolojisinin gelişmesi ve bilginin eski devirlere göre daha çok önem kazanmasıyla, bilginin ekonomik, sosyal, siyasal değerinin arttığını belirten İl Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli, bu değerler üzerinde kolay yoldan hak sahibi olmak isteyen kişilerin, bilişim teknolojisi marifetiyle suç işler hale getirildiğini söyledi. Günümüze kadar suçlu grubunda yer almayan binlerce insanın, artık bilişim teknolojisi marifetiyle suç işler hale geldiğine dikkat çeken Türkmenli; “Bunun temel sebeplerinden birisi de, hayatı kolaylaştıran teknolojinin, suç işlemeyi de kolaylaştırmasıdır. Bilişim suçlarıyla mücadele, diğer suç türleri ile kıyaslama yapıldığında, oldukça güç ve hassas bir süreç gerektirmektedir. Yaptığı başarılı çalışmalarla, ülkemizde ve diğer ülkelerde parmakla gösterilir bir konuma gelen Türk Polis Teşkilatımız, her alanda olduğu gibi bilişim suçları konusunda da ciddi anlamda bilgi birikimi ve tecrübeye sahip bir teşkilat haline gelmiştir. Emniyet Teşkilatımızın sergilediği genel manadaki bu gelişmelere paralel olarak, İl Emniyet Müdürlüğümüz de her geçen gün en iyisini yapabilme istek ve gayretiyle çalışmalarını devam ettirmektedir.” diye konuştu. Kurs 10 gün 500 saat sürdü Bilişim suçları konusunda, il durumuna bakıldığında, 2011 yılı içerisinde toplam 49 bilişim suçu başvurusundan 16’nın Cumhuriyet Başsavcılıklarınca dava açılabildiğini, diğer 33 başvurunun delil yetersizliğinden dolayı takipsizlikle sonuçlandığını bildiren İsmail Türkmenli; “Her geçen gün yeni yöntem ve metotlar kullanılarak artan bu suç türüyle mücadele kapsamında, öncelikli olarak, ilimizde adli birimlerimizde görev yapan personelimize yönelik eğitim verme ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu ihtiyacın giderilmesine yönelik araştırmalarımız devam ederken, ZEKA’nın 2011 yılı Teknik Destek Programı kapsamında ilan edilen çağrıya, kurumsal ka-pasitenin geliştirilmesi amacıyla, Emniyet Müdürlüğümüz adına Asayiş Şube Müdürlüğümüz, Bilişim Suçlarıyla Mücadele başlığı altında bir proje hazırlayarak başvuru yapmıştır. Yapılan tüm başvurular, ZEKA tarafından değerlendirilmiş ve projemizin bölgemize ve kurumumuza sağlayacağı katkı göz önüne alınarak desteklenmeye değer bulunmuştur. Kabul edilen projemiz kapsamında, AKÜ Teknoloji Fakültesi ile irtibata geçilmiş ve ihtiyaç duyduğumuz nitelikte eğitim verecek kapasite ve donanıma fazlasıyla sahip olan, üniversitemizin çok değerli eğitimcileri tarafından, değişik birimlerimizde görev yapan 26 personelimize, 10 günlük eğitim programı çerçevesinde toplam 50 saat süren kurs verilmiştir. Bu kursa katılarak adli bilirkişilik yapabilecek seviyeye gelen personellerimiz, Adli Bilişim Uzmanlığı sertifikası almaya hak kazanmışlardır.” şeklinde konuştu.
Eğitim faaliyetleri sürecek
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün katkıları ve yerel imkanların kullanılmasıyla inşaa edilen Mobese binasındaki mütevazi salonda düzenlenen sertifika töreniyle salonun hizmete açıldığını aktaran İl Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli; “Yoğun çalışmalar sonucunda kısa süre içerisinde hizmete kazandırdığımız bu salonumuz, teşkilatımızın eğitim ve toplantı salonu ihti-yacını karşılayacaktır. Bilişim Suçları ile mücadele ve meydana gelen olayların aydınlatılması konusunda başarıyı artırmak amacıyla attığımız bu adıma ilaveten, ilerleyen süreçte, teknik ve operasyonel eğitim faaliyetlerimizin devam edeceğini belirtiyoruz. Bu vesileyle de, Bilişim Suçlarıyla Mücadele Kursunun düzenlenmesinde emeği geçen ZEKA’ya, AKÜ’nün değerli yönetici ve hocalarına, yoğun mesailerine rağmen fedakarane gayret gösterip bu kursa katılan personelimize huzurlarınızda teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı.
Kalkınmışlık emniyetle de
paralel
Törenin ikinci ve son konuşmasını Vali İrfan Balkanlıoğlu yaptı. Balkanlıoğlu, kalkınmışlığın top yekun olacağını, kalkınmış bir ülkede emniyet ve asayişin tam anlamıyla sağlanması halinde o ülke için gerçek anlamda bir kalkınmışlığın sağlanacağını söyledi. Ülkenin tek başına zengin olmasının o ülkenin kalkındığı anlamına gelemeyceğini ifade eden Vali Balkanlıoğlu; “Eğer geceleri rahat sokağa çıkamıyor, günün her saatinde rahatça istediğimiz yere gidemiyor, her an tehditle karşı karşıya isek o zenginlik rahat ve huzur ortamı getirmesi gereken o müreffehlik bir işe yaramaz. Bu anlamda ZEKA demekki artık emniyet ve asayişinde önemi konusunda bu varsayımdan hareketle kalkınmış bir bölgenin, ancak emniyet ve asayiş açısından huzur ve sukünu elde etmiş bir bölgedir anlayışıyla bu programı desteklemiş. Artık günümüzde suç ve suçlu kavramları hakikaten değişti.” dedi.
Teknoloji suçları arttı
Bilim ve teknolojinin baş döndüren bir hızla ilerlediğini kaydeden Vali İrfan Balkanlıoğlu, emniyet birimlerinin teknolojiden yeterince yararlandığını aktardı. Emniyet birimi içerisinde bir eğitim sınıfı açtıklarını ifade eden Vali Balkanlıoğlu; “Hatırlanırsa Vizon Tele isimli bir film vardı. Filmde televizyonu tarif eden kişi köylülere radyoda dinledikleri Zeki Müren’i görebileceklerini söylüyor. İçlerinden biri soruyor, ‘Peki Zeki Müren’de bizi görebilecek mi?’ Biz izledik gördük ama onlarda bizi izleyip görebiliyor. Artık eğitim almak için artık profesörün ya da o işin uzmanının ayağına gitmek gerekmiyor. O uzman tek bir yerden 81 ile eğitim verebilecek. Büyük gelişme. Teknolojiden biz ne kadar istifade ediyorsak, bundan faydalanmak isteyen gayrı meşru yapı yapılanmalar, süper zeki ancak yasayı gayrı meşru işlerle kırmak isteyen insanlarda bu işten faydalanıyor. Teknolojiyi kullanarak banka hesaplarını mı boşaltan ararsınız, kişi adına şirketler kurup borçlandırılması gibi vakalar banada kaymakamken gelmişti.” diye konuştu.
Bilişim suçu yurt içini aşabiliyor
İçişleri Bakanlığı teşkilatlarının elektronik ortamda yazıştığını ifade eden Vali İrfan Balkanlıoğlu, artık istinanın yolunun kalkmak üzere olduğunu Adliyeler de UYAP projesi kapsamında artık sanık ve tanığın bir yerden bir yere nakledilmeyeceğini söyledi. Korsan müdahalelerin sorunlar oluşturduğunu söyleyen Balkanlıoğlu; “Geçenlerde emailimi açtım. Bana biri giydirmiş böyle email yoluyla. Sayın Vali diyor; ‘Sen hırsızları haydutları ziyaret ediyorsun. Anladığım kadarıyla siyasetçilerden korkuyorsun. Siyasetçilerden değil Allah’tan kork.’ gibi meğer hasım olduğu birine ben ziyarete gitmişim. Emniyete söyledim nereden geldiğini öğrenmek için. Kaliforniya’dan geldiği söylendi. Artık suçun bilişim ayağı Türkiye sınırlarınıda aşabiliyor. Bunlara karşı koruma kalkanları geliştirmek gerekiyor.” şeklinde konuştu. Tören kursu başarı ile tamamlayan polislere sertifikalarının verilmesiyle son buldu. (Kocatepe)