Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

46. yıl – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 30 Ağustos 2010 Pazartesi 03:00:00
  Kocatepe Gazetesi bugün 46. yayın yılına başlıyor.
30 Ağustos 1965’de Amcam İbrahim Küçükkurt ve Babam Şükrü Küçükkurt’un öncülüğünde aile olarak Kocatepe’nin yayınına başlamışız. Amcam ve Babam Eskişehir’de Bozkurt Matbaacılık adı altında faaliyet gösterirken daha çok kitap ve matbu işlerin basımı ile uğraşmışlar. Birkaç yıl süren bereketli dönemin ardından Eskişehir’i vuran sel felaketi Yalaman Adası’ndaki Bozkurt Matbaası’nı da mahvetmiş. Basılı işlerle birlikte tüm kağıt stokları ve makineler sular altında kalmış. Tüm birikimlerin bağlandığı matbaada hal böyle olunca memlekete, yani Afyonkarahisar’a dönüş kararı verilmiş. Sel altından çıkarılan makine hurdaları ile birlikte memlekete rücu edilmiş.
Yaklaşık bir yıl boyunca ne yapılacağı düşünülürken, hurda haline gelen makinelerin nasıl yeniden işler hale getirilebileceğine kafa yorulmuş. Dönemin ünlü elektrikçi ustaları Merhum Turan Yalçın ve kardeşi (Allah uzun ömür versin) İlhan Yalçın ile birlikte aylar süren uğraşlar sonrasında Linotype marka dizgi makinesi ile Augustus marka tipo baskı makinesi yeniden işler hale getirilmiş. Alaca Hamam önünde boş bekleyen Vakıf dükkanlarından ikisi tutulmuş ve makineler buraya kurulmuş.
İlk önce “Çevre” isimli bir mecmua yayınlanmaya başlamış. O dönemde Afyonkarahisar’da merhum Dr. Aygen tarafından yayınlanan Türkeli ile Birlik isimli iki gazete yayındaymış. Dr. Aygen kendi imkanları ile mütevazi bir şekilde gazetesini yayınlarmış. Şehirdeki tüm matbaacıların ortak olduğu Birlik gazetesi ile resmi ilanların tamamını yayınlıyor, ama pek de gazetecilik hizmeti veremiyormuş. Daha çok bir gelir kapısı görevi üstleniyormuş. Dönemin teknolojisi ile günlük bir gazete yayınlamak her babayiğidin harcı olmadığından düşünme evresi bir müddet devam etmiş. En sonunda bu işin altından kalkılabileceğine kanaat getirilip, takviye birkaç yatırımla birlikte günlük gazete çıkarılması fikri ailemizce benimsenmiş. İsim konusunda fikir tartışmaları sürürken değerli eğitimci Hüseyin Şen Şaştımoğlu’nun önerisi ile “Kocatepe” ismi üzerinde fikir birliğine varılmış ve ilk yayın tarihi olarak da 30 Ağustos 1965 belirlenmiş. Kısa bir hazırlık süresinin ardından o dönem için oldukça yeni bir teknoloji ve doyurucu bir içerikle Kocatepe’nin ilk sayısı yayınlanmış.
Kurşun harflerin tek tek yan yana konulması ile basılan gazetelerin bulunduğu Anadolu’da dizgi makinesi bulunan şehir sayısı ikiyi geçmezken, Afyonkarahisar İstanbul’daki matbaaların teknolojisiyle hemen hemen aynı özelliklerdeki bir matbaaya ve bu matbaada yayınlanan Kocatepe’ye kavuşmuş. Büyük bir istek ve azimle başlanan gazetecilik sevdası kısa sürede hak ettiği ilgiyi görmüş ve Kocatepe, Afyonkarahisar için vaz geçilmezlerden birisi haline gelmiş. Bahsettiğimiz bu safhalar başta merhum dedem İshak Küçükkurt olmak üzere tüm aile fertlerinin özveriyle, gece gündüz emek sarf etmeleriyle ve sabırla aşılmış.
O günden bu yana okurlarına “gazetemiz” değil, “gazeteniz Kocatepe” ilkesi ile hizmet veren Kocatepe Gazetesi Afyonkarahisar’ın siyasi, ekonomik, kültürel, tarihi, toplumsal ve sportif tarihinin güvenilir ve vaz geçilmez bir tanığı olarak arşivlerdeki yerini almış. Bugün hala ili-mize yönelik hemen her araştırmada Kocatepe Gazetesi’nin 45 yıldır aralıksız devam eden sayılarına güvenilir bir tanık olarak başvurulmaktadır.
Kocatepe Gazetesi’nin Anadolu’daki diğer örneklerinden önemli bir farkı da “istikrarı”dır. Öyle ki Anadolu basınındaki pek çok gazete yaş olarak belki Kocatepe’den büyüktür ama, ilk çıktığı günkü gibi, tarafsız, el değiştirmeden, yayın periyodu değiştirmeden, şehir değiştirmeden, yayınına ara vermeden devam eden ender gazetelerden birisi Kocatepe’dir.
Kocatepe Gazetesi bugün biz ve genç arkadaşlarımız tarafından, büyüklerimiz İbrahim ve Şükrü Küçükkurt’un gözetiminde ilk günkü yayın ilkelerine halel getirmeden yayınını sürdürmeye çalışmaktadır. Geçmişiyle övünç duyan bizler geleceğe bu mirası eksiksiz aktarmanın gayreti içerisindeyiz.
Bu vesile ile değerli Kocatepe okurlarına gösterdikleri ilgi nedeniyle bir kez daha teşekkür ederken, bu çabamıza duaları ile destek olmalarını diliyoruz. Allah utandırmasın…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER