• Haberler
  • Genel
  • '4+4+4 sistemi başarısız oldu' – Kocatepe Gazetesi

'4+4+4 sistemi başarısız oldu' – Kocatepe Gazetesi

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Yalçın Görgöz, 12 yıl kesintili eğitim sisteminden vazgeçilmesi gerektiğini söyledi Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Yalçın Görgöz, eğitimde 4+4+4 sisteminin başarısızlık olduğunu belirtti. Görgöz, '2012-2013 eğitim yılını geride bıraktık. Geçen yıl uygulanmaya başlanan 4+4+4 eğitim sisteminin bir yıllık sonuçlarına baktığımızda, eğitim kalitesinde ciddi bir gerileme olduğunu görüyoruz. Toplumsal uzlaşı sağlanmadan, [&hellip]

“4+4+4 sistemi başarısız oldu”

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Yalçın Görgöz, 12 yıl kesintili eğitim sisteminden vazgeçilmesi gerektiğini söyledi

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Yalçın Görgöz, eğitimde 4+4+4 sisteminin başarısızlık olduğunu belirtti. Görgöz, “2012-2013 eğitim yılını geride bıraktık. Geçen yıl uygulanmaya başlanan 4+4+4 eğitim sisteminin bir yıllık sonuçlarına baktığımızda, eğitim kalitesinde ciddi bir gerileme olduğunu görüyoruz. Toplumsal uzlaşı sağlanmadan, AKP tarafından ideolojik ve siyasi amaçlarla topluma dayatılan eğitim sisteminin vahim sonuçları ortada.
Hepimizin bildiği üzere, çocuklarımızı eğitim hayatına hazırlayan aşamaların başında okulöncesi eğitim gelmektedir. Maddi durumu iyi olan yurttaşlar kendi olanaklarıyla çocuklarını okulöncesi eğitime gönderdi. Yoksul aileler okul öncesi eğitim masraflarını karşılayamadığı için çocuklarını mecburen ilkokula gönderdi. Böylece 60-71 ay grubundaki çocukların ilkokula kayıt olmaları sonucu, okulöncesi eğitimde okullaşma oranları yüzde 10 oranında düşmüştür” dedi.
60-66 AY TARTIŞMASI
Okula başlayan çocukların uyum sağlayamadığına dikkat çeken Görgöz, “Uzman psikologlardan gelen uyarılar sonucunda on binlerce veli, 60-66 aylık çocuklarının okula başlamaması için rapor almak durumunda kalmıştır. Okul ortamı 60-66 ay yaş grubuna uygun hale getirilmemiştir. Küçük çocuklar, yaş gruplarına uygun olmayan sıralar, lavabolar ve merdivenleri kullanmak zorunda kalmışlardır. Zaman yetersizliğinden dersler yetişmediği için, teneffüsler beş dakikaya indirilmiş, beş yaşındaki çocukların su içmesine veya tuvalete gitmesine dahi olanak tanınmamıştır. 60–66 ay grubuna eğitim verecek öğretmenlerin, daha önceden uygun eğitimi almış olmaları gerekirken, hazırlık süresi bir hafta ile sınırlı tutulmuştur. Dolayısıyla bu sistem okul öncesi eğitimi zorunlu eğitim kapsamı dışında bırakmıştır” diye konuştu.
SINIF MEVCUDU FAZLA
Sınıflardaki öğrenci fazlalığına da dikkat çeken Görgöz, “4+4+4 sisteminde ortalama sınıf mevcudu otuz olarak hedeflenmişken pek çok ilde elli öğrenciyi aşmıştır. Bazı okullar sınıf yetersizliğinden ikili eğitime geçerken bazıları da bahçelerde derme çatma yerler hazırlamak ya da prefabrik sınıflar kurdurmak zorunda kalmıştır. İkili eğitimde, sabahçı öğrenciler zifiri karanlıkta derse girerken öğlenciler ise zifiri karanlıkta dersten çıkmıştır.Yeni düzenlemede 5. sınıfların ortaokullara dâhil edilmesi sonucu 20-30 bin dolayında sınıf öğretmeni açığa çıkmıştır. Açığa çıkan öğretmenlerin birçoğu istemedikleri yerlerde çalışmamak için alan değiştirmek zorunda kalmıştır” ifadelerini kullandı. (Kocatepe)

CHP’nin eğitimle
ilgili önerileri

CHP İl Başkanı Yalçın Görgöz, partisinin eğitim sistemi ile ilgili önerilerini de gündeme getirdi. Görgöz, “CHP, genel ortaöğretim ve mesleki-teknik ortaöğretim arasındaki tercihin lise aşamasında yapılmasını önermektedir. Açık lise uygulamasına son verilmelidir. Lise eğitimi okulda yapılmalıdır. Öğrenciler okul ortamının sağladığı tüm olanaklardan yararlanabilmelidir. Kız çocuklar küçük yaşta evlenmeye zorlanmamalı, erkek çocuklar erken yaşta çalıştırılmamalıdır.Ülkemizde iyi yurttaşlar yetiştirilebilmesi, toplumumuzda fırsat eşitliğinin sağlanması ve ekonomimizin rekabet gücünün yükseltilebilmesi için 4+4+4 sistemine son verecek köklü bir eğitim reformunun hazırlıkları vakit geçirmeden başlatılmalıdır” dedi.

Bakmadan Geçme