• Haberler
  • Genel
  • 44 bin metreküp kirli su 25 milyonluk yatırımla arıtılıyor

44 bin metreküp kirli su 25 milyonluk yatırımla arıtılıyor

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi ile birlikte sadece Afyonkarahisar'ın değil, çevre belde ve köylerin atık sularının da temizlendiğini söyledi. Çoban, tesisin, birçok CHP'li Büyükşehir belediyede olmadığına dikkat çekti Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Gazeteniz Kocatepe'nin haber ekibiyle İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi ve Katı Atık Bertaraf Tesisi'ni gezdi. İleri [&hellip]

44 bin metreküp kirli su 25 milyonluk yatırımla arıtılıyor

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi ile birlikte sadece Afyonkarahisar’ın değil, çevre belde ve köylerin atık sularının da temizlendiğini söyledi. Çoban, tesisin, birçok CHP’li Büyükşehir belediyede olmadığına dikkat çekti

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Gazeteniz Kocatepe’nin haber ekibiyle İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi ve Katı Atık Bertaraf Tesisi’ni gezdi. İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin Türkiye’de örnek bir proje olduğunu belirten Başkan Çoban, “Buraya Türkiye’nin birçok yerinden görmeye geliyorlar. Çünkü örnek tesislerden bir tanesi. Siz Afyon’a bakmayın. Daha birçok CHP’li büyükşehir belediyelerinde şöyle bir tesis yok maalesef. Veysel Bey İSKİ Genel Müdürü iken bu tesisi Biyolojik Arıtma Tesisi’ni ilk defa Paşaköy’de yapmış. Arkadaşlar oraya gidip baktılar. Bu sistem Almanya’da üniversitelerde ders olarak okutulmuş.” dedi.
ÇEVRE BELDE VE
KÖYLER DE YARARLANIYOR
İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde Afyonkarahisar ve çevresinin atıksuyunun temizlendiğine dikkat çeken Çoban, “Sadece Afyon değil; Nuribey, Salar, Erkmen, Halımoru köyü, Değirmenayvalı, İnaz, Erkmen, Sadıkbey, Erenler, Akcin, Karaaslan köyü hepsi dahil şu anda burada arıtımları yapılıyor” diye konuştu. Geniş bir kapsama alanına hitap ettiklerini, bu nedenle 90 bin lira civarında elektrik faturası ödendiğini belirten Çoban, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından çalışmaların internet üzerinden takip edilmesi neticesinde elektrik ücretinde indirim fırsatı yakaladıklarını belirtti. Çoban, şöyle konuştu:
“Biz bir belge aldık bu belge sayesinde şu anda elektriği yüzde 20 indirimli kullanıyoruz. Normal çevre izin belgemizi de aldık. Bakanlık her hafta buradan iki numune alıyor. Bize sormadan. Özel bir yeri var kimsenin giremediği, tamamen otomasyonla çalışan bir yer. Oradan herhangi bir saatte mesela gece yarısı saat 03’te, bir gün sabaha karşı 05’te, 10.00’da-11’de, 02’de… Her hafta böyle numuneler alıyor Bakanlık. Bir yıl boyunca ve kendisi bunu tahlil ediyor. Orada otomatik istasyon var. Sonuçları da Bakanlık’a bildiriliyor. Biz 1 yıl boyunca tesisimizi çalıştırıp istenilen arıtmayı sağladık. Bize bir yıl sonra ödenen elektrik parasını devlet geri veriyor. Giderimiz 160 bin ödediysek direk 80 bin liraya düşüyor. Dolayısıyla bu kadar yerleşim yeri içerisinde aylık 90 bin TL elektrik parası herhalde çok değil. Biz Allah’ın izni ile ödüyoruz. Bir sene sonra da bu iznimizi aldık. Bu izni almak kolay bir şey değil.”
İLDEKİ TÜM ARITMALAR TESİSTE YAPILABİLİR
İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde önemli bir kadronun istihdam edildiğine dikkat çeken Çoban, “Burada biyologumuz, laboratuar teknikerimiz, çevre mühendisimiz, laborantımız, çevre mühendisimiz var. 2 çevre mühendisi, 2 laborant, bir biyolog var. Bu laboratuarı kurarken sadece Afyon Belediyesi’nin değil tüm il arıtmalarının tahlillerini burada yapmayı planlıyoruz. Akreditasyon almaktan söz ettiğimiz konu budur. Diyelim Şuhut’ta arıtma tesisi var, Bolvadin de kuruyor. Onların da numuneleri başka yere gitmesin biz burada yapalım. Hem onlar için ekonomik olsun hem de burası aynı zamanda bir gelir elde etsin düşüncesi içerisindeyiz. Bu tesis tam tamına 25 milyon liraya mal oldu. Herhalde o kadar farkı yapacak. 25 milyon lira para harcandı. Havalandırma havuzunda her bir bakterinin farklı bir görevi var. Bu bakteriler mikropları parçalıyor. Biyolojik oksijen ihtiyacı burada okunuyor. Hepimiz yıllardır Eber’den balık yedik. Eber’den alınan, yenilen her balıktan hepimiz mikrop aldık. Çünkü bu sistem 6 aydır çalışıyor,daha önce yoktu. Günlük 44 bin metreküp kirli su Eber’e gidiyordu. Bu suyun içinde kimyasallar, deterjanlar, her türlü pislik bulunuyor. Oradan biz balıkları yedik yıllarca” ifadelerini kullandı. Çoban, 6 ayd��r Afyonkarahisar Belediyesi olarak Eber Gölü’ne temiz su bıraktıklarını, ancak Çay, Bolvadin, Çobanlar gibi yerleşim yerlerinin bu sorunu aşamadığını kaydetti. (Kocatepe)

ÇAMUR DA DEĞERLENDİRİLECEK
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, atıksu arıtımında ortaya çıkan çamurun da değerlenebileceğini söyledi. Bilimsel verilere göre tesiste toplanan çamurun ısı değeri bakımından kömürü arıtmayacak nitelikte olduğunu söyleyen Çoban, çamurun kurutulup ısı aracı olarak kullanılması hakkında araştırma yaptıklarını belirtti.

TARIM ARAZİSİNDE KULLANILACAK

Tesiste sadece atıksuların temizlenmediğini, kullanılan suyun, tarım arazisinde de ihtiyacın giderilmesine yönelik çalışma başlattıklarını kaydeden Çoban, “Buradan çıkıp temizlenen su Eber Gölü’ne gidiyor. İnşallah Hollanda Hükümeti ile projemiz başladı. Tam çıkışa bir dezenfektan ünitesi kuruyoruz. Bir takım biyolojik ve kimyasal ilavelerle, bu suyu tarımsal sulamada kullanıp, 5 milyon metrekare araziyi sulama imkanı elde edeceğiz. Çünkü bizim günlük buradan 44 bin metreküp suyumuz çıkıyor. Bu sularla da o dezenfektan ünitesi ile inşallah arazi sulamaları yapılacak. Bliyorsunuz Veysel Bey temel atıyor bazen bakıyorum 20 hektar, 30 hektar diyor. 8-10 milyonluk baraj yapılıyor. Sulama sistemleri hariç. Biz 500 hektarlık sulama ile 20 kat daha büyüğünü yapıyoruz. Aynı zamanda bu tesiste Türkiye’de ilk defa yapılıyor. Dezenfektan tesisi arıtma tesisine kurularak tarlaların sulanması ilk defa Afyon’da yapılıyor. İnşallah öncü olduk. Yatırımda başlayacak, protokolü her şey bitti. Akreditasyona başvuruldu. Onun için bazı deneylerin bilgisayar ortamında değil de elle yapılması gerekiyor. Alt yapısını hazırlıyoruz. 15-20 bin liralık makine takviyesi yapıldığında aylık 40-50 bin TL’lik laboratuar geliri elde etmeyi planlıyoruz” dedi.

DAHA ÖNCE NEDEN ÇALIŞTIRILMAMIŞ?

İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’ne benzer bir tesisin daha önce de inşa edildiğini hatırlatan Başkan Çoban, yapılan tesisin atıl vaziyette bırakıldığını kaydetti. Çoban, “Tesis yapılmış çalıştırılmamış. O 5 yıl tesis çürümüş. Hani evlere de derler oturmazsan ev çabuk deforme olur diye. Beş yıl çalıştırılmayınca tesis atıl kalmış. Bu tesis bizim 25 trilyon lira para harcadığımız vatandaşın görüp bilmediği, ama Afyon için o kadar gerekli bir şey ki. Rahmetli Erdal Akar’ın başkanlığı döneminde yapılmıştı. O dönem elektrik giderleri çok fazla olduğu için çalıştırılmadı” dedi.

Suyun
önceki
hâli
bulanıkken, arıtıldıktan sonra
pırıl pırıl hâle
geliyor.

Bakmadan Geçme